Reklama

Reklama

13. komnata - Série 11 (2015) (série)


13. komnata Lídy Rakušanové (S11E08)

(epizoda)

Obsahy(1)

Proslulá komentátorka Rádia Svobodná Evropa emigrací přišla o československé státní občanství a po návratu do Čech zažila de facto druhou emigraci. Lída Rakušanová, komentátorka Rádia Svobodná Evropa, laureátka ceny Žena Evropy, Ceny česko–německého porozumění a Ceny Jana Palacha působila v osmdesátých letech v mnichovské redakci Rádia Svobodná Evropa. To bylo jedním z mála zdrojů pravdivých informací, vysílaných do zemí nesvobody, jakou bylo po čtyřicet let i komunistické Československo. Její hlas se pro občany naší země stal synonymem svobody.
Narodila se jako Ludmila Malá, po adopci druhým matčiným manželem dostala jméno Horská. Bavilo ji recitování a divadlo. Stala se členkou budějovického amatérského divadelního spolku, jenž nastudoval Havlovu Zahradní slavnost, která vyhrála amatérský festival Jiráskův Hronov. Hru pak rok hrálo i Divadlo Na Zábradlí, kde Lída poprvé uviděla autora. Vystudovala na Filozofické fakultě v Praze bohemistiku, jihoslovanské jazyky a estetiku, ale v roce 1968, ještě během studií se kvůli sovětské okupaci s manželem rozhodli odejít z Československa. Nejdřív do Frankfurtu, kde jako gastarbeitři dostali povolení k práci a pobytu. Lída pracovala na benzínové pumpě, ale brzy jako její manžel skončila u pásu v továrně na výrobu pouličního osvětlení. Chtěli chodit do stejného kurzu němčiny na Goethe institutu, podmínkou však bylo, že se museli vzít. Na to, kde se o sňatek žádá, se ptali policisty na ulici. Z Frankfurtu se přestěhovali do Mnichova, kde Lída pokračovala v univerzitním studiu a složila překladatelské a tlumočnické zkoušky z němčiny.
Přijala práci ve Svobodné Evropě, protože se chtěla podílet na odhalování lživého totalitního režimu v Československu. Uvědomovala si, že angažovanost ve „štvavé vysílačce" byla nebezpečná. Ale sytilo ji, když jí lidé psali dopisy o tom, co pro ně vysílání RFE znamená. „Viděla jsem, že to, co dělám, je správné, i to, jakou sílu má pravdivé slovo ve společnosti, která byla založena na lži." Založili rodinu, narodila se dcera Lucie, která o sobě říká, že je Češka žijící v Německu. Lída zažila v redakci RFE/RL i atentát na křídlo budovy, kde mělo kanceláře československé oddělení, při němž byli těžce zraněni kolegové.
Lída byla v nepřítomnosti odsouzena k trestu odnětí svobody v trvání dvou let. Zároveň přišla o československé státní občanství, což postihlo na celém světě jen 400 emigrantů. Byli to ti, kteří aktivně vystupovali proti komunistickému režimu.
Nesměla se vrátit do Československa, nemohla přijet v roce 1980 na pohřeb maminky, která zemřela v 56 letech. Maminčina nemoc a nemožnost péče o ni byla největší bolestí, kterou Lídě přinesla emigrace.
Po jedenadvaceti letech se 14. prosince 1989 vrátila do jiné země. Pozval ji Václav Havel, aby vystoupila v Televizních novinách spolu s Otou Šikem a Tomášem Baťou.
Napsala knihu Dva osudy v jednom svazku o Václavu Havlovi a Dagmar Havlové. Pro generaci, která zažila komunismus a emigraci z tohoto politického režimu, zůstane navždy hrdinkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

topi80 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Propagátorka zvráceného pohledu na 2. světovou válku (chudáci Němci, všichni na ně byli zlí a všichni bychom se jim měli do skonání věků omlouvat) mě svou 13. komnatou nedojme. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama