Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1987 natočil režisér Barbet Schroeder hořké komediální drama, jež vychází z novely legendárního Charlese Bukowskiho. Mickey Rourke zde hraje opileckého básníka Henryho Chinaskiho, který se setká s alkoholičkou Wendy (v podání Faye Dunawayové). Jejich společným životním cílem se stane upít se k smrti… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Štamgast" rozhodně není snímek pro mě. Charles Bukowski mě zajímá spíše v knižní podobě, ale když se na to pak člověk kouká, nemám zrovna pocit, že tohle je něco, co bych chtěl sledovat. Mickey Rourke si očividně roli užívá a vedle Faye je skvělý. Nejinak je tomu v jejím případě, ale Mickey tady vyniká. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chinaski je cool, ale iba ako fikčná vtipná postavička. Môže mať mnohé biografické črty, ale osobne by som jeho kamoš asi až zas tak byť nechcel. Je to síce v podstate dobrák a férový chlap, ale dlho by ma s ním v krčme byť nebavilo. Vynadal by som mu, že keď raz za čas zarobí nejaké prachy, tak by si mal niečo odložiť, lebo ak pozve celý bar, tak jeho na oplátku nikto nikdy nepozve. Ostatní na to nebudú mať nikdy prachy. Ako vidíme, stačí naliať na vlasy trochu oleja a z dvoch sexsymbolov svojej doby sú dokonalí semráci. Mickey a Faye sú geniálni, réžia už menej a z témy sa myslím dalo vyťažiť viac. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, když jsem hodně chlastal, jsem Bukowskiho rád četl, ale nikdy jsem tu jeho ožraleckou "poetiku" života na okraji společnosti nijak zvlášť neobdivoval. Nicméně jeho beletrie i poezie mají rozhodně něco do sebe, chápu že je to miláček undergroundu (a salónních flamendrů - intelektuálů). Ale tenhle film se fakt vůbec nepovedl. Rourke se celou dobu chová, tváří i mluví tak debilně, že říct že "přehrává" by to zdaleka nevystihlo. Může připadat věrohodný leda někomu, kdo nikdy nechlastal a ani se mezi chlastajícími nepohyboval. A co má probůh být ta jeho chůze? Nějaká parodie na retardovaného lidoopa? Nebo na výtvor Dr. Moreaua? Příšerné. A Faye Dunaway se na svou roli zoufale nehodí (respektive hraní chlastající barové bludičky jí zoufale nejde), protože je na ní okatě vidět, že její civilní přirozenost je střízlivost, odměřenost a cílevědomost. Krásná Faye Dunaway a ještě krásnější Alice Krige (moje oblíbená královna Borgů) jsou ale taky hlavní dva důvody, proč filmu dávám aspoň ty dvě hvězdy. Jo a před kamerou se mihne i samotný Hank (coby jeden z chlápků za barem v první scéně s Wandou). A jak si vybavuju z nějakého rozhovoru s ním nebo z knihy o něm, Barfly se mu taky vůbec nelíbil, ani Rourkeův Henry Chinaski. Není divu. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

"Hey, drinks to all my friends! Nemám peníze. Nemám práci. Nemám zaplacený nájem. Hej, jsem zase v normálu. Hej, 4 whisky. Jak vysvětlíte svou současnou nezaměstnanost? Hej, každý nedostane práci. Koníčky žádné, víra žádná, vzdělání žádné. Dokonce tam, kde se vás ptali na pohlaví, jste vyplnil žádné. Dřinu - žádnou. Jo, můžete to připsat. Tak jak si dopadl s prací? No, ztvrdl mi z ní. A ztvrdlýho mě nechtěli využít." ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Tak takhle má vypadat Chinaski - vypitá smardlavá troska, z níž však prosakuje hodně svérázná důstojnost, zásadovost, inteligence a především charisma. Rourke v téhle roli neskutečně zaválel. Bombastické dialogy, černý humor a perfektní atmosféra nenáviděné a milované ulice a každodenního dobrovolného živoření. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (22)

  • Při natáčení scény v baru, kde je skutečný Bukowski, se naléval pravý alkohol. (raininface)
  • V důsledku potřeby osvětlení temných barových scén ve filmu vznikla zcela nová technika osvětlování s názvem Kino Flo, využívající principu upravených zářivek. (ČSFD)
  • Bukowski po premiére filmu Mickeymu Rourkovi (Henry Chinaski) povedal, že jeho herecký výkon bol fantastický a bol s ním veľmi spokojný. (JančiBači)

Reklama

Reklama