Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Boháč Ed McNeil (Sebastian Cabot) by chcel veľmi rád dostať pod kontrolu Prairie City a jeho okolie. Aby sa zbavil miestnych malých rančerov, najal si pištoľníka Johnnyho Cralea (Nedrick Young). Jeden z nich, Sven Hansen (Ted Stanhope), sa však od suseda dozvedel, že sa na jeho pozemku nachádza nálezisko ropy, ktorého sa nemieni vzdať, a tak sa vzoprie Craleovi. Ten ho však bez milostí zastrelí. Keď sa v mestečku objaví George Hansen (Sterling Hayden), syn zastreleného, má len jeden cieľ: odhaliť vraha svojho otca. (beso74)

(více)

Recenze (11)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Westernové béčko od sklepa až po půdu, ale stylově béčkové. Rozumná stopáž, charizmatický sympatický obr s hlasem jako zvon Sterling Hayden (Zabíjení, Johnny Guitar), záporák taky solidní a výrazná kamera s velkou hloubkou ostrosti (typický záběr, kdy je často jedna z postav v pozadí a druhá naopak obličejem pomalu bourá kameru, můžete často vidět např. u Wylera, nebo z mladších režisérů třeba u De Palmy). ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Jen dva muži se ukáží jako ochotní čelit titulní hrůzovládě v texaském městečku (v původním znění aliterovaně "Terror in a Texas Town"). Dva poctivci z lidu, čerství sousedi a soudruzi v nouzi : švédský námořník Hansen a mexický farmář Mirada. První z nich, nordický obr z jadrného fládru, mluví slušnou američtinou a oslovuje přítele příjmením ; druhý, poddajný snaživec s laníma očima a těžkým přízvukem, mu oplácí "seňorem". Netřeba letité divácké zkušenosti, abychom hned věděli, který z nich skončí s kulkou v těle, vlastně několika, pod netknutou košilí. Kulky tu uštědřuje pistolník Johnny, padouch-antihrdina vyznačující se černou výstrojí, mluvou a mimikou na hraně karikatury a bolestivostí (asi) plotének, posléze i svědomí. (Hraje ho sympatický Nedrick Young, jenž spolupracoval na scénáři se známějším Daltonem Trumbem ; na obou se nepěkně podepsala činnost amerického Sněmovního výboru pro neamerickou činnost, stejně jako - v menší míře - na Sterlingu Haydenovi, představiteli Hansena.) Kritici svorně chválí malou, ale sličně rostlou perlu v žánrovém moři ; já viděl jen mírně nadprůměrný, hezky snímaný béčkový western s převahou psychologie (čti : řečí a hry lícních svalů) nad akcí. Režisér se jen tu a tam vyhnul vzorečkům včetně zmíněného etnického rozvrhu. Mile mě překvapila fotogenická harpuna, pár porodních výkřiků a Johnnyho zúčtování s chlebodárcem, ocitované Leonem v "Tenkrát na Západě". ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Western s dobrým príbehom aj atmosférou. Príjemne ma prekvapil Streling Hayden, podal tu jeden zo svojich najlepších hereckých výkonov, čo som videl, dokonca sa mu celkom daril aj švédsky prízvuk. Úloha hlavného padoucha mala dobrý potenciál, ale chcelo by to výraznejšieho herca. Vedel by som si v tej úlohe predstaviť Bogieho alebo Anthonyho Quinna. Ale to už by bol film z inej kategórie. Je to jeden z tých westernov, kde je menej akcie, no o to zaujímavejší má príbeh, čo je jasná zásluha Daltona Trumba. A práve takéto westerny mám najradšej. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Plakát potažmo název dává čekat větší zběsilost a tempo není nic pro pozdní noční hodinu (jako teď můj případ), přesto jde o kvalitní, kupodivu prakticky neznámý film. Nejde o konvenční western, nýbrž osudovku o těch správných chlapských hodnotách, odvaze a pomstě, odehrající se (dle slov jedné z postav) v časech, kdy už si nejde jen tak přijít do městečka, vystřílet ho a odejít jak dřív... Love story se bohužel nemá šanci rozjet, kvůli té bych možná přidal ještě 10 minut. Nezklame Hayden jako ctihodný Švéďák, Young a jeho vrahounský Johnny Crale, ani Cabotův zlosyn McNeil, kultovní je velrybářská harpuna v duelu. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

To, co později S.Leone natáhl do operní tříhodinové délky, zinscenoval Lewis za polovinu času. Sice mu v tom chybí postava Harmoniky a Cheyenna, místo vdovy tu má dospělého sirotka, vodu nahradila ropa a finální duel se vede s opravdu bizarní zbraní, ale jinak jde scenáristicky o stejný koncept jako v Tenkrát na Západě. Zásadní rozdíl vidím ve faktu, že Frank (jak všichni víme) by toho mexického kloučka chladnokrevně odstřelil. ()

Zajímavosti (2)

  • Toto bol posledný film režiséra Josepha H. Lewisa, nasledujúcich 10 rokov sa upísal televíznej tvorbe. (beso74)
  • Nedrick Young, ktorý si zahral Johnnyho Cralea, napísal aj väčšinu scenára. Keďže bolo práve obdobie mccarthizmu a on sa nachádzal na čiernom zozname umelcov, ktorí boli označení ako podvratné živly, jeho meno sa v titulkoch neobjavilo. (beso74)

Reklama

Reklama