Reklama

Reklama

Muž z Arizony

  • USA The Tall T (více)

Kovboj Brennan se vsadí o svého koně, že zkrotí býka. Ten ho ale shodí, a tak se Brennan musí vrátit zpět pěšky. Cestou zastaví dostavník, který veze novomanžele Willarda a Dorettu. Když přijedou do cíle, čekají tam tři pistolníci. Ti nejdříve zastřelí kočího a Willard jim rychle nabídne, aby je vzali jako rukojmí, protože jeho manželka je dcerou nejbohatšího muže v kraji. Willard s pistolníkem se vydává vyjednávat o výkupném, Brennana a Dorettu odvezou na odlehlé místo. Willard se vrací se zprávou, že Dorettin otec výkupné zaplatí. Je přesvědčený, že když splnil úkol, je volný. Aniž by se rozloučil s Dorettou, rychle odjíždí. Jeden z desperátů ho klidně zastřelí. Vůdce Frank se pak vydává pro výkupné. Brennan ví, že Dorettu i jeho čeká stejný osud jako Willarda. Podaří se mu pistolníky, kteří je hlídají, zlikvidovat? (Nova Cinema)

(více)

Recenze (22)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Mám rád americkou klasiku a westerny obzvlášť. Hlavně si myslím, že tehdejší tvůrci špatný western ani natočit neuměli,i když všechny jsem neviděl. Na druhou stranu, viděl jsem i lepší. Filmaři měli co dělat, aby snímek natáhli alespoň na osmasedmdesát minut. Hudba je taková ta klasická, která se snad použila ještě stokrát. Na druhé straně nutno pozdvihnout tři záporáky. Máme tady zajímavou sestavu. Mladík, blbec a charismatický inteligent. Závěrečný boj o vlastní přežití a zbavení se všech tří je poněkud rychlé, takže většinu času zabírá hlavně ta omáčka, ale mě ten čas utekl rychle a co je podstatné - nenudil jsem se, to často zmiňuji. Jak zpívá Nohavica - mohlo to být lepší, nebylo to špatné. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodnocení přede mnou = 4x 4*. Já ale těch 80% dát nemůžu, protože Tall T je příliš nudný film (s velmi jednoduchou zápletkou, což by ale nevadilo), u kterého se do půlky nic neděje a na konci je vše rychle hotovo. Chybí jakékoliv překvapení, zvrat, závěrečná akce je slušná, ale příběh nespasí. Přesto je to poměrně příjemný film staré filmařské školy, s velmi působivou americkou přírodou. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výtečný western ze staré školy a navíc už barevný, asi nejlepší od Budda Boettichera, má vše, co western má mít. Kladného hrdinu - osamocený zajatý rančer Randolph Scott - s ním unesená cizí žena - a proti nim tři zabijáci. Krásné exteriéry, pomalu houstnoucí atmosféra od komediálně rodeového nákupu býka přes temnou realitu dostavníkové stanice až po poslední chatrč v zajetí padouchů a s pochmurnými vyhlídkami. Postavy jsou dobře napsané a v závěru jsem občas nedýchal napětím. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=S4SJ_NS1fS8 ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Druhý film ze série béčkových westernů, co natočil ve 2. půlce 50. let Budd Boetticher s Randolphem Scottem v hlavní roli. Přestože se odehrává vlastně jen v exteriérech a jednom chudičkém interiéru, má stísněnou atmosféru, protože se odehrává téměř celý na jednom místě s většinou pěti herci. Důležité jsou především postavy, všechny charakterové posuny jsou navíc uvěřitelné. Některé postavy jsou sice jednostrunné (např. skvělý Henry Silva v roli prvoplánově zlého a odporného sadistického bandity), ale třeba vynikající Richard Boone je větší oříšek, kdy jeho postava částečně probouzí sympatie, ale na konci se ukáže, že je mnohem zákeřnější než jeho dva kumpáni, kterými opovrhuje. Sám Scott hraje postavu tichého hrdiny, chlapa, který se nechvástá tím, co dovede, ale ve správný čas udělá vždy správnou věc. Radši bych v téhle roli viděl někoho jiného. Pecka, Fondu, Wayna, klidně i Eastwooda. Film sám je celkem krátký, přesto působí pomale. Až do zhruba poslední čtvrtiny by se to dalo vydržet, jenže konec je příliš rychlý a nezanechá žádný dojem. Film tak vlastně působí jako epizoda westernového seriálu a člověk po titulku "KONEC" čeká, že za týden bude Scott řešit další problém. Proto jenom 3*. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Western jako kulisa k thrilleru s rukojmími. Trojice zločinců chytí pro výkupné dceru boháče, jejího zbabělého manžela a starého pistolníka. Film je krátký a rychle uteče, záporáci jsou celkem zajímaví, závěrečná akce ujde. Na druhou stranu se většinu filmu nic neděje, hrdina je starý a nevýrazný, chybí tu lepší herci i jakékoliv překvapení. Nic co by mě extra prudilo, ale také nic co jsem stokrát neviděl. Průměr mezi 2-3 hvězdičkami, ale vzhledem k tomu, že do hodiny nebudu tušit o co šlo, tak dávám 2*. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Ve scéně, kdy Pat Brennan (Randolph Scott) na začátku filmu přijede do města, míjí zaparkovaný dostavník, za kterým je vidět zaparkované auto. (Mol)
  • Bandita Chink (Henry Silva) nosí na sebe revolvery Colt Single Action Army (známe ako Peacemaker), ale keď strieľa na Mimsa (John Hubbard), tak strieľa z dvojčinných revolverov, ktoré Peacemakers nie sú. (westerns)
  • Snímek byl natočen podle povídky "The Captives" od Elmore Leonarda. (RHK)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama