Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (319)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vizuální pastva pro oči s podnětným poselstvím, na které je třeba si počkat. Lowery ve svém převyprávění básně o siru Gawainovi nikam nespěchá a dává prostor vyniknout nádherné přírodě. Často mate diváka a vrhá na něj těžko uchopitelné momenty, které mohou a nemusí být halucinací, kouzlem nebo výplodem hrdinovy fantazie. Dev Patel hraje velice dobře, ať už v poloze zbabělého frajírka tak zádumčivého hrdiny hledajícího své místo. Alicia Vikander uhrane v roli svůdné hostitelky a pokušitelky, Edgerton je nečekaně tajemný a až pobavený. Odklony od původního materiálu působí velice osvěžujícím dojmem a podporují širokou paletu témat. Určitě to není pro každého. Není tu žádná akční scéna a některé linky jsou prostě jen vedlejší s malým dopadem na příběh, zato jsou podnětné k přemýšlení. Snímek, který rezonuje. Je to jen hra. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Ani trošku jsem nečekal takové pojetí. Osobitá "artovka", která neni rozhodně cílená pro divácké masy. Vizuálně a atmosféricky výborné. Jenže je to hrozně pomalé s naprosto neuspokojivým závěrem, kde se za celou stopáž vlastně nic velkého nestane. Prostě jsem chtěl poctivou středověkou fantasy jízdu, kterých moc nemáme. Ale dostal jsem jen komorní cestu za hledáním sebe sama :/. Nedocením to. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Dávám neutrální hodnocení a odcházím silně nespokojená. Film se mi hrozně špatně sledoval, nic jsem v něm nepochopila, nic se mě nedotklo. Půjdu si snad vygooglit "jméno filmu meaning" a myslet to smrtelně vážně, protože sama nevím. Mozku, wtf. Asi nejsem dostatečně na výši pro příběh o hrdinovi, který selže v každé výzvě (kromě snad jedné) a nakonec poslušně skloní hlavu, protože náplní jeho vlastního života je pro něj jen to, co si o něm myslí ostatní. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Zelený rytier je svojským meditatívnym dobrodružstvom, v ktorom cez fungujúca symboliku a otvorené interpretácie necháva režisér fantázii diváka dostatok priestoru pre plný rozkvet. Nejde o štandardné fantasy a ani ten Gawain srdcom pravým rytierom úplne nie je. Je to však hra, ktorej sa rád zúčastní každý artový divák už len kvôli výborne zvolenému hereckému obsadeniu a hypnotickému audiovizuálu. David Lowery + štúdio A24 sa už v minulosti potvrdili ako veľmi príjemná spoločnosť. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Prečo sláva? Prečo nestačí dobrota?“ Strašne zvláštny (a dlhý) film, ktorú ma prvú trištvrte hodinu miatol, ale potom som sa naladil na jeho vlnovú dĺžku a celkom som si realistickú fantasy užil. Niektoré scény, nápady a momenty boli skvelé. Herci si to užívali. Atmosféra je rovnako neopísateľná, ako u Loweryho predchádzajúceho filmu Prízrak (naopak, existujú zjavne dve Loweryho tváre a Zelený rytier nemá nič spoločné s tou, ktorá natočila Pete a jeho drakGentlemana s revolverom). Koniec zaujímavý. Ale práve vtedy som si uvedomil, že som to vlastne skoro vôbec nepochopil. Bol som ako hlavný hrdina, ktorý sa vo finále Zeleného rytiera pýta, prečo vlastne. A nedostane žiadnu odpoveď, ktorá by ho uspokojila. A tak na to musel prísť sám. A nie som si istý, či prišiel. Ja som neprišiel. Palec hore za úchvatného Zeleného rytiera, líšku, obrov, výpravu, kameru a viacero hypnotických scén. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)
  • Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)
  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama