Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (319)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vizuálně opojná variace na Artušovské legendy...velmi suverénně podaný svět dávných mýtů...originální autorská filmová adaptace známé stejnojmenné básně - rytířského románu... David Lowery ve svých předchozích filmech vytvořil řadu příslibů a velkých očekávání, Zelený rytíř je ovšem jeho vstup do světa velkého filmového umění... PS: Po zhlédnutí Zeleného rytíře mi na mysli vytanul jeden ryze subjektivní sen - osobně bych si velmi přál, aby David Lowery jednou adaptoval i podmanivý román Pohřbený obr nobelisty Kazuo Ishigury zasazený do postartušovské Anglie, knihu těžko uchopitelnou, ale podobně podmanivou a magickou, jako je tato mistrná filmová adaptace jedné z Artušovských legend... ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Mohu pochválit leda tak poutavou legendu a skutečně impozantní vizuál, bohužel však bylo zpracování zoufale nudné. Mimo počáteční scénu se zeleným rytířem a mírně hororovou část s duchem ženy u jezera jsem měl problém se na děj dostatečně soustředit a většinu času se v této slátanině dokonce ztrácel. Celé to bylo natolik ubíjející, že jsem se ke konci přistihl jak usínám. V prvé řadě mi hlavní hrdina nepřipadal dostatečně charismatický a jeho putování bylo přinejmenším zvláštní. Jedinou útěchu tak na jeho cestách poskytovala roztomilá lištička. Fanoušci road movie si to možná užijí, ale pro mě to byla pouhá ztráta času. Shodněme se, že se nejedná o můj šálek čaje a za to, co mohu docenit, uděluji dvě hvězdy. 40% ()

Reklama

Makky 

všechny recenze uživatele

Lowery je talent! Málokto by dokázal v takomto úžasnom technickom prevedení, podporenom skvelou hudbou, hercami a atmosférou, natočiť tak obrovsky nudný blábol. Najväčším rytierom je samotný divák, ktorý sa musí prebojovať cez všetku tu zdĺhavú nudu. Vizuál je skutočne krásny a film má niekoľko pozoruhodných scén (kamera čaruje), táto art fantasy rozprávka je však asi pre náročnejšieho diváka, nie pre mňa. Uspokojivý záver vyčaroval tretiu hviezdu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Na úvod komentu asi poviem, že nečakajte od tohto filmu žiadne akčné fantasy, kde budeme mať poriadny súboj, kde sa dočkáme nejakej tej krvi. "The Green Knight" je skôr cesta jedného človeka, ktorý musí splniť skúšku svojej vlastnej odvahy. A mňa to bavilo skoro počas celého času. V úvode som bol trochu zmätený a tak trošku som mal pocit, že film sa celkom vlečie, no myslím si, že s príchodom "Zeleného rytiera" sa veci veľmi rýchlo začnú posúvať správnym smerom. Najväčšie plus, ktoré na tomto filme musím vyzdvihnúť je jeho vizuálna stránka. Absolútne nádherne vyzerajúci film, kde niektoré scénky skutočne berú dych. Okrem toho aj mnohé triky vyzerajú bravúrne. Ako napríklad časť, kde musí vytiahnuť z jazera "niečo dôležité" pre jednu ženu. A nie nepoviem, o čo pôjde. Záver je absolútne skvelý a keď som si trošku naštudoval aj kontext postavy Gawaina, tak dáva ešte oveľa väčší zmysel. Čo musím rovnako vyzdvihnúť je hudba vo filme. Excelentná a soundtrack by som mohol pokojne počúvať kedykoľvek. Dev Patel je tradične vynikajúci, no aj ostatní herci podávajú svoje role skvele. Alicia Vikander, Joel Edgerton, Sarita Choudhury, Sean Harris, Kate Dickie... a aj ostatní. Postavy sú zaujímavé, film neustále skvele mení svoju atmosféru a je super, že ani často neviem čo sa deje občas v skutočnosti a čo sa odohráva v hlave nášho protagonistu. Scénky, kde sa ocitne na zámku s Lordom (Edgerton) a Lady (Vikander) sú miestami celkom slušne creepy a dotvárajú skvelý obraz pre tento film. Proste absolútna filmová lahôdka, ktorú si na konci roka určite pripomeniem vo svojom výbere najlepších filmov. Hodnotenie: A ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Extatická estetická nádhera, a vskutku Artušovské vyprávění v nejčistší podobě - bez blockbusterového pozlátka a plné alegorických obrazů, ponor do nitra hlavního hrdiny místo klouzání po povrchu magického světa. Což samozřejmě neocení každý. Po Kurzelově Macbethovi a Refnově Valhala Rising další výrazný artový historicky-mytický film. 8/10 ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)
  • Zbroj Zeleného rytíře je pokryta nápisy v Sabejštině. Tímto jazykem mluvil národ Sabejců žijící na území dnešního Jemenu v období 1. tisíciletí př. n. l. až do 6. století n. l. Ve filmu má postava díky nápisům působit starobyle a nadpozemsky. (NiWi)
  • Essel (Alicia Vikander) nosí na své kápi rolničky, jelikož ve středověku bylo zvykem lidi považované za nečisté, tedy prostitutky či malomocné, upozornit tímto způsobem na jejich přítomnost. (NiWi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama