Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (319)

Happens 

všechny recenze uživatele

Inu bylo, nebylo, rady by nebylo. Jeden srab se zatoulal do království a podle se zachoval k rytíři, který mu podlé setnutí hlavy zrcadlově vrací do roka. Zbytečně dlouhá cesta s příliš patetickou zbabělostí. Na konci ještě trochu rejža/sénarista vybrakoval The Last Temptation of Christ. Co dodat. The more you fuck around, the more you find out. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

David Lowery sa zrejme rozhodol, že vo svojej kariére sa bude venovať raz viac a potom zase menej konvenčným snímkam, takže po, podľa mňa, prístupnom Gentlemanovi s pištoľou pripravil opäť niečo pre náročnejšie publikum nemajúce problém s pomalým tempom, viď Prízrak. Ide o prekvapivo subtílne fantasy, ktoré je vlastne "iba" nahliadnutím do duše jedného chlapíka a divák je nútený premýšľať v podstate iba nad jeho vnútornými dilemami. Prečo nie, vyzerá to dobre, dáva to zmysel a herci sú skvelí. A ono to bolo možno nakoniec aj všetko inak, viď záber na kostru v lese, ale v konečnom dôsledku na tom príliš nezáleží. Najdôležitejší je Gawain a jeho povaha. Či sa stane z filmu vianočná klasika, ukáže čas, ale na ČT Art si na Zeleného rytiera možno každý rok pod stromčekom spomenú. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„…NECH KTERÉHOKOLIV RYTÍŘE, KTERÝ MÁ NEJODVÁŽNĚJŠÍ KREV A NEJDIVOČEJŠÍ SRDCE, ABY PŘEDSTOUPIL, POPADL ZBRAŇ A SE CTÍ MĚ UDEŘIL. KDOKOLIV SE TOHO ZHOSTÍ, ZÍSKÁ MOU ZBRAŇ. SLÁVA A BOHATSTVÍ BUDOU JEHO…“ ///    Hodně velkej art…s takovou tou všeříkající (artovou) kamerou. Monotónní vyprávění, hlas tady zvýší málokdo, takže se může se stát, že ti míň nároční upustěj slinku (jakože klimbnou). Jsou tady i zajímavý místa a věci, ale jsem kulturní barbar, takže v tom nevidím žádný poselství nebo přesah. Jestli tam je, tak pro někoho jinýho. Obsah pro formu, forma pro obsah. P.S.: Není problém si o příběhu všechno přečíst a lépe mu porozumět. Pak si zřejmě film užijete víc než já!   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Báseň „Sir Gawain and the Green Knight“ ze 14. století neznám. 2.) Z Koránu znám týpka jménem Al-Khidr.  3.) Jsem sběratel rytířskejch příběhů. /// Thx za titule „Parzival“.       /// PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Lowery je talent! Málokto by dokázal v takomto úžasnom technickom prevedení, podporenom skvelou hudbou, hercami a atmosférou, natočiť tak obrovsky nudný blábol. Najväčším rytierom je samotný divák, ktorý sa musí prebojovať cez všetku tu zdĺhavú nudu. Vizuál je skutočne krásny a film má niekoľko pozoruhodných scén (kamera čaruje), táto art fantasy rozprávka je však asi pre náročnejšieho diváka, nie pre mňa. Uspokojivý záver vyčaroval tretiu hviezdu. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Extatická estetická nádhera, a vskutku Artušovské vyprávění v nejčistší podobě - bez blockbusterového pozlátka a plné alegorických obrazů, ponor do nitra hlavního hrdiny místo klouzání po povrchu magického světa. Což samozřejmě neocení každý. Po Kurzelově Macbethovi a Refnově Valhala Rising další výrazný artový historicky-mytický film. 8/10 ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Essel (Alicia Vikander) nosí na své kápi rolničky, jelikož ve středověku bylo zvykem lidi považované za nečisté, tedy prostitutky či malomocné, upozornit tímto způsobem na jejich přítomnost. (NiWi)
  • Vypravěčský hlas na začátku filmu patří režiséru Davidu Lowerymu a jeho ženě Augustine Frizzell. (NiWi)
  • Zbroj Zeleného rytíře je pokryta nápisy v Sabejštině. Tímto jazykem mluvil národ Sabejců žijící na území dnešního Jemenu v období 1. tisíciletí př. n. l. až do 6. století n. l. Ve filmu má postava díky nápisům působit starobyle a nadpozemsky. (NiWi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama