Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (319)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Studio A24 servíruje Středověké historické Fantasy dle Artušovských Legend, které rozhodně není pro každého, ale mne si svým vizuálem i herectvím uhranulo. Obvykle artově laděné a pomalé filmy nesnáším, ale A24 je dělá se stylem a já se překvapivě nenudil ani chvíli, byť bych samozřejmě raději uvítal Epickou Fantasy Řež než pomalé Road movie o hrdinství, zbabělosti a rytířském Questu. Film rozhodně zaujme kamerou, přírodou a vizuálem, je to celé tak nádherné, že místy máte chuť film pauznout a vyfotit si, co právě vidíte. Dev Patel je výborný a hodně mě bavily vedlejší postavy, které se v průběhu jeho cesty mihnou ( Sean Harris!! Barry Keoghan!, Alicia Vikander!, a Joel Edgerton! Všichni hrají sakra výborně, ten accent poslouchat byl radostný. Trochu mě zklamalo finále, alespoň tam jsem doufal akčnější pasáž, ale A24 si jde vlastní cestou. Mám slabost pro ranný Středověk a díky hercům a vizuálu jsem si to dokázal užít, ale tipl bych si, že spousta mých přátel bude nadávat Příběh 4/5, Akce 1/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 3/5 Hudba 4/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 3/5. 7/10. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Kompilace pagan videoklipů a ilustrativních animací ve strategických videohrách u které jsem moc rád, že se natočila a zvládla si udržet tu scénickou podobu aniž by si pomáhala obvyklým zlehčováním. Kolektivní zážitek v kině prvotřídní, protože otrávený odfrkávání borců s mobilama, co šli na něco jako Witchera, ke konci nabíralo intenzity astmatického záchvatu. Má to svý problémy - Dev Patel nemá potřebné charisma, projevy digitálních lišek by neměly přesahovat délku fráze 'Chaos reigns.' a bohužel pro film musíme pracovat i s tím, že vznikl ve stejném světě jako Kurzelův Macbeth. Přesto by bylo škoda se v něm zbytečně nimrat a povyšovat už jen proto, že podobný typ zážitku je v současném kině skutečně vzácný. A navíc 15 fakin mega?! Věřte, že to vypadá na pětinásobek. ()

Reklama

Kailo 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že se bude jednat o snímek tak existencionální a zaměřující se na vlastní hodnotu a smrtelnost. Po jeho skončení mi chvíli trvalo, než jsem se přizpůsobil zpět skutečnému světu a jeho entropii. Ohromující a nádherný film. **spoilers ahead** Jedna věc, která ve mně po konci nejvíce rezonovala byla dichotomie mezi “dobrotou” a “velikostí”, na kterou upozornila postava Esel hned v okamžiku, kdy se mladý Gawain chystá na svojí výpravu. Gawain zápasí s tím, že není Veliký rytíř, a jakmile ho Artuš požádá aby mu vyprávěl nějaký příběh, nebo se ho jeho okolí ptá, zda už je konečně rytířem, umocňuje se v něm ten pocit nejistoty, studu a rozpaků. Všechny tyto aspekty ho ženou a proto tak horlivě přijme výzvu Zeleného rytíře. Když pak dojde na jeho výpravu, vidíme jak s ní zápasí; okraden bandity, vyhladovění, téměř ztratil ctnost vůči manželce muže, který neudělal nic jiného, než že mu prokázal laskavost, ne zrovna legendární úspěchy hodné Velkého rytíře. Když pak Gawain nahlédne do záblesků své budoucnosti, vidíme, co se stane když uteče. Další selhání. Stane se tím Velikým, ale už není dobrý člověk a to nakonec povede k pádu království. Rozhodne se tedy umřít jako laskavý člověk, místo toho aby lhal a stal se věhlasným, což mu nakonec umožňuje být obojí. Myslím, že Lady Bartilek v předposledním aktu přímo naznačuje, že mnoho rytířů zápasí na jejich výpravách, ale ona, nebo ostatní vypravěči, mění či pozlacují jejich špinavé části, protože to nakonec vytváří “lepší” příběhy. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vizuální pastva pro oči s podnětným poselstvím, na které je třeba si počkat. Lowery ve svém převyprávění básně o siru Gawainovi nikam nespěchá a dává prostor vyniknout nádherné přírodě. Často mate diváka a vrhá na něj těžko uchopitelné momenty, které mohou a nemusí být halucinací, kouzlem nebo výplodem hrdinovy fantazie. Dev Patel hraje velice dobře, ať už v poloze zbabělého frajírka tak zádumčivého hrdiny hledajícího své místo. Alicia Vikander uhrane v roli svůdné hostitelky a pokušitelky, Edgerton je nečekaně tajemný a až pobavený. Odklony od původního materiálu působí velice osvěžujícím dojmem a podporují širokou paletu témat. Určitě to není pro každého. Není tu žádná akční scéna a některé linky jsou prostě jen vedlejší s malým dopadem na příběh, zato jsou podnětné k přemýšlení. Snímek, který rezonuje. Je to jen hra. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Za Zeleným rytířem se táhly vynikající recenze a vše nasvědčovalo tomu, že čím dál populárnější a unikátnější studio A24 opět vyprodukovalo peckový film. Za mě je tempo místy až příliš táhlé a mnohdy jsem netušil, co se to vlastně přede mnou odehrává, na druhou stranu se jedná přesně o ten typ filmu, o kterém se dá sáhodlouze přemýšlet a třeba závěr si vyložit dvěma různými výklady. Ridley Scott by to natočil rozhodně poutavěji pro masy (u Last Duel uvidíme jestli i v pokročilém věku), ale zde o to tak nějak vůbec nešlo a nebyl na tom rozpočet. Takže odpůrci indíček ruce pryč. PS : Hodně mě baví nářky, že jistí jedinci nevěděli, že synovec Artuše byl Ind Dev Patel. :D PPS : Alicia Vikander je tady zase jednou naprosto k sežrání. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Vypravěčský hlas na začátku filmu patří režiséru Davidu Lowerymu a jeho ženě Augustine Frizzell. (NiWi)
  • Essel (Alicia Vikander) nosí na své kápi rolničky, jelikož ve středověku bylo zvykem lidi považované za nečisté, tedy prostitutky či malomocné, upozornit tímto způsobem na jejich přítomnost. (NiWi)
  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama