Reklama

Reklama

Epsilon

  • Austrálie Alien Visitor

Obsahy(1)

Australské sci-fi filmy jsou vždy něčím zvláštní a stejně tak tento film není čistokrevnou sci-fi, ale jde v něm o atmosféru, mystiku, náboženství původních obyvatel, určité nevysvětlitelné a nevysvětlené tajuplno, navíc se děj posouvá jen velmi zvolna a pomalu. Mimozemšťanka, ve filmu prostě Ona, se omylem dostane na naši Zemi, doprostřed australské pustiny. Potká muže, který si říká Poutník. A společně putují a diskutují... až najednou zjistíme, že jsme o nich už kdysi slyšeli, v jistých mýtech... (honajz)

(více)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

FILMOVÝ SCI-FI MARATON 2023 – země č. 27: AUSTRÁLIE: Australské filmy, zejména ty zasazené přímo do oceánské přírody, dýchají velmi specifickou atmosférou tajemného exotična. Platí to i o této sci-fi o společných prožitcích osamělého autrálského poutníka s objevivší se mimozemšťankou z cizí planety Epsilon. Jenomže... Rolf de Heer. Viděl jsem už od tohoto režiséra Deset kánoí a ačkoliv Epsilon dopadl u mě kapánek lépe, potvrdil jsem si současně, že mi de Heerův styl (zatím) nesedí. De Heer opět naplnil film nádhernými záběry i poutavým obsahem, jenže zároveň jeho podání děje působí na mě dost chladně, abych sdílel hlubší prožitek, opětovné voiceovery místo pohlcení do děje jakoby ten odstup ještě více prohloubovaly. Navíc celovečerní film, v němž vystupují převažně jen dva herci a mnoho scén tvoří především jejich společné dialogy, může znamenat trochu risk – a herecké výkony přítomné dvojice v tomto případě žel nepatří k těm výjimečným, jaké by mohly podobný počin povznést na úroveň mimořádného zážitku. Takže zajímavý námět zpracovaný do slušného scénáře, krásná příroda, občas silnější scéna (rozseknutí stromu), poutavě využité nadpřirozené schopnosti hlavní mimozemské hrdinky (mizení, posouvání se v času a prostoru, vtělení do předchozího klonu), toho všeho se lze dočkat, ale zážitek mi zůstává pořád průměrný a nepříliš výrazný. [60%] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ano, té ekologie tam je moc a své poselství ten film nemusel říkat tak doslovně, protože to pak člověka spíš naštve, ale i tak se mi ten film překvapivě líbil. Dokonce mě ani nenudil a to to má hodně jednoduchý děj. Hodně se mi to líbilo po filmařské stránce, obzvlášť ty teleportace byly udělané dost dobře, obzvlášť když to bylo udělané jenom přes střih. Hlavní duo bylo sympatické, dialogy byly dobře napsané, i ten vztah mezi nimi byl dobře vymyšlený. Jenom na té ekologii to mohlo ubrat (ono to opravdu trochu působí agitačně...) a asi by se to obešlo i bez menších zásahů vypravěčky do děje. I tak tomu nakonec ale ty slabé 4* dám. ()

Reklama

Šakalík 

všechny recenze uživatele

No co to – toto..? Musel bych dlouho vzpomínat, kdy naposledy jsem viděl takhle nudný film. Navíc mi chvílemi lezl neskutečně na nervy, pač těch ekologických keců tam bylo na mou racionálně uvažující hlavu prostě už příliš, nehledě na to, že - o čem proboha ten film vlastně je? Celých devadesát minut tam jen chodí (teleportují se) z místa na místo a žvaní a žvaní a... žvaní. Nemluvě o tom, že aby si film udržel alespoň nějakou dějovou kostru, musí si dopomáhat vypravěčkou, která to jakž tak zachraňuje. A pak ten konec! Pozor SPOILER – ten strejc si tam teatrálně rozbije auto, jakožto symbol znečištění planety, a pěšky se odebere do civilizace hlásat slovo Epsilonovo a zachránit matičku Zemi. No ty vole. Ač sám sebe považuju za ekologicky smýšlejícího, tahle agitka je teda dost velký průs... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama