Reklama

Reklama

Gangy New Yorku

Trailer 2
USA / Itálie, 2002, 166 min

Režie:

Martin Scorsese

Hudba:

Howard Shore

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson, Brendan Gleeson, Gary Lewis, Stephen Graham (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v New Yorku v letech 1846 až 1863. Irští přistěhovalci a původní britští a holandští osadníci se formují do pouličních gangů, aby převzali kontrolu nad organizací života a obchodu v jeho ulicích. Film se soustřeďuje na dva nejdůležitější gangy. Dead Rabbits („Mrtvé králíky“) a Native Americans („Rodilé Američany“). Ústřední postavou je mladý Ir Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio), který chce pomstít smrt svého otce (Liam Neeson), bývalého vůdce gangu Dead Rabbits. Mužem zodpovědným za jeho vraždu je Bill přezdívaný Řezník (Daniel Day Lewis), hlava konkurenčního gangu Native Americans. Roku 1860 je Vallon propuštěn z vězení a postupně nahradí svého otce v roli vůdce gangu. Jeho hlavní myšlenky ale patří pomstě. Plán mu však zkomplikuje vztah ke krásné ale nevyzpytatelné kapsářce Jenny Everdane (Cameron Diaz)... (Intersonic)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (768)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Pro mne velké zklamání, hodně zajímavý námět a přesto jsem se hodinu a půl opravdu nudila, teprve potom se děj trochu rozběhl. Jediné, co se mi opravdu líbilo, byla výprava. Cameron Diaz se tam vůbec nehodila a Di Caprio mne taky nenadchl ( a to ho mám jako herce ráda ), hudba mi příliš připomínala Pána prstenů, vadilo mi vyprávění hlavního hrdiny a celou dobu jsem nechápala, proč Řezníka jednoduše někdo nesejmul. Kdyby šlo dát tři a půl, asi bych je dala , ale za čtyři to prostě není. Scorsese má mnohem lepší filmy. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb:7.4/10] | me: Zaujímavo spracovaný, ale moc dlhý film, ktorý tým pádom obsahuje slabé pasáže hovoriace o ničom. Celkovo ma veľmi zaujal pohľad na vtedajšiu dobu, s ňou spojenú občiansku vojnu a pomery medzi množstvom existujúcich "miestnych" gangov, farebnými a bielymi a celkovo atmosféru doby. Avšak ani tento film sa nevyhol "americky predpovedateľným" zvratom, čo je škoda, pretože aj keď sú herecké výkony výborne, tak samotný dej (ak to vôbec dej je) je dosť slabý a tým pádom vsádza len na jednotlivé dialógy, ale hĺbku už nemá. Scény vo filme by mohli byť realistickejšie (napr. úvodný boj, ktorý bol vyobrazený kvôli prístupnosti filmu dosť mäkko) , film by tak dostal silnejší náboj a lepšie by poukazoval na špinu vtedajšej nízkej spoločnosti. Vďaka absencii deja a predpovedateľnosti situácii sa film aj napriek kvalitným scenám, zdá byť zbytočne dlhý a musím povedať aj hollywoodsky. ()

Reklama

Krouťák 

všechny recenze uživatele

'' The blood stays on the blade. One day you'll understand.. '' Už úvodní battle dává jasně najevo, že jsme svědky opravdového umění, takže stručně a jasně. Brilantní režie, výtečná výprava, skvělé kostýmy, strhující hudba a excelentní bojové scény. Z hereckého ansámblu bych určitě vypíchl překvapivě NEotravnou Diazovou, ale především famozního Daniela Day-Lewise. Nominace na deset plešounů byly na místě, samotné výsledky již nikoli... Zkrátka další (bezchybný) téměr tříhodinový epos ze Scorseseho dílny - 100%. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

S hvězdným obsazením, devadesáti sedmi milionovým rozpočtem a Martinem Scorsesem nemůže vzniknout nemistrovské dílo. Snímek jsem viděl v kině a byl jsem naprosto omámen dějem a uvěřitelnými charaktery. Gangy New Yorku diváka zavedou do historického New Yorku a jeho obkloupujících oblastí. Dívá se zpět do historie, jak gangy válčili o nadvládě nad částmi města (všechny gangy mají reálné předlohy). Cameron Diaz je zázračně přitažlivá jako Jenny Everdeane (pro roli byly původně navrženy Heather Graham, Monica Potter, Mena Suvari a Claire Forlani), zatímco Daniel Day-Lewis (vypadá jako prehistorický Brad Pitt) hraje nesmírně odpuzující charakter, navíc dobře zahraný (původně jej měli ztvárnit Robert De Niro nebo Willem Dafoe). Daniel dokonce v rozhovoru přiznal, že při přípravě na svou roli poslouchal Eminema. Leonardo DiCaprio (vypadá jako starší verze Robbieho G. Tomlina) se vrátil do Hollywoodu se solidním výkonem jako Amsterdam Vallon. Gangy New Yorku má i pasáže, které mohly být kratší, ale i přesto přináši velký zážitek. Kdyby byl film ještě o další hodinu delší, což nesestříhaná verze byla, nevím jak bych to vydržel. Film je opravdu mistrovské dílo a je jen potvrzením pro Martina Scorseseho, že je to jeden z nejlepších režisérů všech dob. Navíc se společně s Leonardem vzdal části svého honoráře, když byl překročen rozpočet. PS: Během natáčení bitky mezi DiCapriem a Day-Lewisem Leo zlomil Danielovi nos. Day-Lewis však scénu dokončil i se zraněním. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Klasický Scorsese - ulice, špina, boj o prežitie, emócie. Gangs of New York je film, ktoré vás buď úplne ovládne a nadchne, alebo sklame a nasrdí. Našťastie patrím do tej prvej skupiny a tak mi môj obľúbenec Scorsese pripravil ďalší filmový zážitok. Jeho brilantná réžia a cit pre obrazovú kompozíciu, to sú hlavné ťahúne filmu. Spomínajúc jeho technickú stránku, nesmiem zabudnúť na precízny strih, ktorý vám buď vyrazí dych, alebo si ho ani nevšimnete - tak to má byť! (Vidno, že Scorsese začínal ako strihač.) A teraz k hercom: DiCaprio posiela k vode všetkých pokrytcov, ktorý si ho ešte stále stotožňujú s romantickým chudáčikom z Titanicu, Daniel Day-Lewis podáva rovnako kvalitný výkon, Cameron Diaz síce neexceluje, no ani neurazí, a aj ďalší herci sa počínajú viac ako dobre. Ich životné osudy sú tak prinajmenšom rovnako zaujímavé ako celá tá monumentálna výprava a to robí Gangy New Yorku, spolu s Barry Lyndonom Stanleyho Kubrika, najlepším historickým filmom aký som mal tú česť vidieť. Bravó Martin, ešte raz bravó. Dokázal si, že ešte nepatríš do starého železa, práve naopak, týmto filmom si si, aspoň v mojich očiach, upevnil pozíciu jedného z najlepších režisérov všetkých čias. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (42)

  • Prvý hrubý zostrih filmu trval 220 minút. (youtoo18)
  • Daniel Day-Lewis se kvůli postavě drsného řezníka Billa Cuttinga skutečně vyučil v oboru a mistrovsky zvládl i vrhání nožů. (Pumiiix)

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

Slávni režiséri pre UNICEF

Slávni režiséri pre UNICEF

02.05.2005

Štúdio MK Film Productions za podpory medzinárodnej organizácie UNICEF nakrúca poviedkový film ALL THE INVISIBLE CHILDREN, ktorý bude pozostávať zo siedmych krátkych filmov od rôznych režisérov, z… (více)

Reklama

Reklama