Reklama

Reklama

Mafiáni

  • Česko Gangsteři (více)
Trailer 1
USA, 1990, 146 min (Alternativní 140 min)

Režie:

Martin Scorsese

Předloha:

Nicholas Pileggi (kniha)

Hrají:

Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Mike Starr, Frank Vincent, Chuck Low, Catherine Scorsese, Charles Scorsese, Debi Mazar (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Vždycky chtěl být gangsterem – znamenalo to pro něj víc než být prezidentem... Mafiáni patří k vrcholným dílům ve filmografii hollywoodského velikána Martina Scorseseho a představují jedinečnou kroniku ze světa newoyorské mafie a podsvětí. Děj pokrývá tři dekády v životě gangstera s reálným předobrazem Henryho Hilla (Ray Liotta). Ten měl odjakživa jediný sen – stát se jedním z gangsterů, kteří v 50. letech vládli celému Brooklynu. Na dráhu newyorského organizovaného zločinu se proto vydává už jako dospívající kluk, když začne vypomáhat se špinavou prací na místním parkovišti, které mají pod palcem italští mafiáni. Postupně si dokáže získat jejich přízeň a důvěru, později ho pod svá křídla vezme Jimmy Conway (Robert De Niro), jeden z největších a nejobávanějších lupičů ve městě. Společně se zrůdně psychopatickým násilníkem Tommym DeVitem (Joe Pesci) zosobňují obávanou trojici kriminálníků, kteří se neštítí žádné špinavé práce od loupežných přepadení, vydírání až po zběsilé zabíjení. Všichni tři ve zběsilém tempu zdárně stoupají ve strukturách mafie a zdá se, že jejich pozice nemůže nic ohrozit. Úspěšný Henry se ožení s krásnou židovskou dívkou Karen, ale dál si užívá divokého života ve víru nekonečných večírků, kokainu a krásných milenek. Největší loupež v dějinách města ale vzbudí pozornost FBI, kvůli nežádoucímu rozruchu kolem případu Jimmy postupně ztrácí nervy, Tommy příliš riskuje a Henry hledá cestu ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 041)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nejlepší snímek mezi gangsterskými filmy to sice není, ale určitě jde o výrazný nadprůměr. V porovnání např. s nedávno zhlédnutým francouzským Prorokem chybí pocit absolutní autentičnosti a naopak cítím určitou, byť ne velkou, snahu gangsterské prostředí zatraktivnit, což je na druhou stranu pochopitelné z komerčních důvodů. Patrně nejvýraznější role Raye Liotty, který svůj talent později nedokázal zúročit tak, jak by si asi sám představoval. Snímek líčí příchod jednoho ambiciózního kluka mezi místní galerku a jeho postupný vzestup ve zločineckém prostředí, který nakonec vede až k jeho zatčení a spolupráci s policií. Scorsese je zkušený režisér a v těchhle vodách je jako doma, navíc se opřel o řadu špičkových herců typově dokonale odpovídajících představám diváka o mafiánských bossech a jejich kumpánech. Robert De Niro nebo Joe Pesci už na podobné role mají snad patent. Celkový dojem: 90 %. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Dokonalý portrét primitivismu a krutosti lidí, pasujících se do role polobohů, kteří rozhodují a o životě a smrti jiných. De Niro se svými našponovanými rameny a namachrovanou chůzí nemá chybu. Ray Liotta ve své jediné roli, na kterou může být pyšný. Joe Pesci si roli zabijáckého primitiva s úspěchem zopakoval o několik let později v Casinu. Mafiánská sága, kterou nevidět by byla velká chyba. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Scorseseho rozmanitá tvorba pokračovala také v devadesátých letech. A znovu u toho byl Robert De Niro. Gangsterský žánr posunul mísením humoru, mužských rituálů a každodenního strachu zase k trochu dle mého „snesitelnější“ poloze. Legendární Martin Scorsese tak znovu ukázal, že patří k nejpreciznějším filmařům posledních třiceti let a opětovně prokazuje svůj jedinečný cit pro filmové vyjadřování. Svět organizovaného zločinu je v jeho podání až nezdravě přitažlivý, znovu upozorňuje na násilí a moc peněz, sedl mi protentokrát podstatně víc než třeba rozmáchlý gangsterský epos Tenkrát v Americe Sergia Leoneho, i když (a už vidím ty šklebící se grimasy) ani jiné Scorseseho gangsterské výlety mi moc radosti neudělaly (nejlépe mi tak z toho vychází třetí v řadě – Brian De Palma). Mozaika o tom, jak se newyorský gangsteřík vypracuje na mocného muže mafie, nicméně skutečně dýchá. Ďábelský Joe Pesci!! ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Vždycky se mi líbili filmy z mafiánského prostředí, protože ten jejich černý humor je naprosto nepřekonatelnej. Každých deset let se natočí film s mafiánama, ale jen pár jich je nejlepších. Tenhle mezi ně patří. Hrozně mi to připomíná hru Mafie. Ale spíš tvůrci se té hry inspirovali tímhle dílem. V celémfilmu se vyskytují klasická jména a já uvažuji, že se přejmenuji. :o) A ta hudba! Úžasná, krásně se poslouchá a patří přímo k filmu. Sice je to malej detail, ale i malý kašpárek umí zahrát velké divadlo. Kamerové jízdy taky stojí za zmínku, neboť patří k tomu základnímu. Výborné hlášky a scény u kterých jsem se nikdy nenudil a já dvě hodiny a půl stále s úžasem sledoval film až do závěrečných titulků. Henry se učí rychle od svých nadřízených. Tenhle film mám rád, protože je první ve kterém fandím záporákovi, jestli se to tak dá říct. Prostě film, který stojí za zmínku a který by každý z vás měl vidět. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Mafiáni sa s rodinnou ságou klanu Corleonových porovnávať nedajú, to je holý fakt!!! Scorsesovi sa síce podarilo pár vážnych scén, pri ktorých sa mierne zvýšil srdečný tep, no celkový dojem z filmu je viac menej priemerný. Pre mňa bol prvý part filmu málo dynamický a vlastne absolutne nezáživný, na druhú polovičku sa už ako tak dalo pozerať. Keď už niekto videl Krsného otca, porovnáva, aj keby nechcel a v mojich očiach táto drsná krviprelievačka veľmi zaostáva, hlavne kvôli prvej časti filmu. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (152)

  • Skutočný Henry Hill (Ray Liotta) zomrel 12.6.2012 na srdcové problémy spôsobené celoživotným fajčením. (HOMERjeALIEN)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (více)

Reklama

Reklama