Reklama

Reklama

Zuřící býk od uznávaného režiséra Martina Scorseseho je životopisným snímkem boxerského šampiona střední váhy Jakea LaMotty, jemuž se během jeho krátkého pobytu na výsluní přezdívalo Býk z Bronxu. První, co se LaMotta v životě naučil, bylo krást a rvát se – být drsnější než ostatní. La Motta, který byl od přírody samotář a nikomu nevěřil, používal svou agresi v boxerském ringu jako prostředek k potlačení svých hluboce zakořeněných obav a emocionálních úzkostí. Jeho odhodlání a zuřivost, díky nimž se z mladého násilníka stal mistr světa ve střední váze, však zůstaly mimo ring neovladatelné. LaMottův vášnivý zápal pro vítězství mu nakonec zničil osobní život a miliony dolarů, které vydělal, promrhal svým nezřízeným životním stylem a pletkami s ženami, jejichž city sahaly jen tam, kde byla jeho peněženka. LaMottu nakonec opustila jeho krásná manželka Vicki, která už měla plné zuby nekonečného fyzického i duševního zneužívání. Dokonce i jeho bratr Joey, který boxera vždycky obdivoval, byl nyní znechucen. A když pak LaMotta přišel o svůj titul, začal se nezadržitelně řítit ke dnu. Ze zápasníka ve špičkové kondici se tak rázem stal odulý vepř, který skončil jako uvaděč striptérek ve špinavém nočním klubu – a nakonec i jako vězeň ve floridském nápravném zařízení. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (687)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.4/10] | me: Nie je to z ďaleka len životopisný boxerský film plný skvelých záberov z ringu ... je to hlavne sonda do hĺbky súkromia Jakea LaMottu - pohľad na jeho komplikovanú povahu, pohľad na jeho rodinný život plný nervozity a žiarlovosti a pohľad na jeho výnimočné boxerské schopnosti. Film vo všetkých spomínaných smeroch vyniká vďaka neuveriteľnej hereckej oddanosti a obetám Roberta De Nira ako aj skvelej Scorseseho réžii a výborným "vedľajším" hereckým výkonom Joe-a Pesciho ... Tento film predstavuje dokonalú súhru všetkého čo je potrebné pre vznik kultu a to sa aj stalo. If you win, you win. If you lose, you still win. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Solídna sonda do hlavy agresívneho psychopata s prebytkom testosterónu mimo ringu, ktorú vydareným spôsobom stvárnil Robert De Niro. Odkladal som samotný snímok naozaj dlho, nakoľko box nie je moja šálka kávy, pričom jeden z mála príbehov čo ma naozaj bavil, bol Rocky I, II, IV. Ostatok sú za mňa čisté kokotiny, z ktorých vyslovene nemôžem vystáť najmä tie umelé pokračovania ako Creed a podobne. Toto je snímok ďaleko viac o živote boxera mimo ringu, než v samotnom boji, a nato by mal divák potom ako po ňom siahne pamätať. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Vzdej chválu Bohu. My víme, že ten člověk hříšník jest“....,,Jestli je hříšník nevím. Jedno vím, že byv slepý, nyní vidím“..... Málo boxu, hodně soukromí. Životopisy nemá rád! Film o šampiónovi, který byl magor ukazuje nejdůležitější období života boxera Jakea LaMotty hodnověrně, ale já z toho odvázanej nebyl. Spíš než o sportovní film jde o drama o neskutečným blbci, pro kterýho nemám pochopení. Souhlasit můžu maximálně s ovacemi na režii, kameru a R. de Nira. I když víc mě asi zaujal J.Pesci. A tak opakuji: NEMÁM RÁD STARÝ FILMY! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem Scorseseho věrný příznivec. 2.) Stále říkám, že Rocky je zbytečná komerční záležitost. 3.) Chci vidět Joe Pesciho v jeho dost možná nejlepší roli. 4.) Miluji starý filmy. A když jsou černobílý, tak dvojnásobně! PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Zuřící býk nesporně patří mezi největší perly světového filmu a (společně s Taxikářem) zároveň na absolutní špici bohaté tvorby Martina Scorseseho. Tento černobílý klenot, který zasáhne přímo do srdce, mě již několikrát přesvědčil o svých nebeských kvalitách a zařadil se mezi filmy, ke kterým mám velmi osobní vztah. Tady opravdu nic nechybí ani nepřebývá. Unikátní snímek, brilantní De Niro. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese se svým dvorním hercem (Robert De Niro) nenatočil mafiánské drama, ale zaměřil se na boxera Jakea LaMottu. Samozřejmě, že nejde hlavně o box, ale o vykreslení problémové povahy (vznětlivost, žárlivost) Jakea. Robert De Niro se pro roli objetoval opravdu hodně, o tom svědčí jeho vizáž na konci filmu, kde má o dvacet kilo víc!!! Joe Pesci i všichni ostatní zahráli parádně, ale De Niro je naprosto zastínil a potvrdil pověst neobyčejně kvalitního herce a jednoho z nejlepších jakého historie kinematografie poznala. Špičkový snímek, kterému dodává tu správnou atmosféru černobílá kameru......... ()

Galerie (141)

Zajímavosti (91)

  • Ve scéně, kdy Jake LaMotta (Robert De Niro) vybízí Joeyho (Joe Pesci) k sérii úderů do obličeje, vidíme v jednom ze záběrů, že Jakeovi neteče po několika ranách žádná krev. Když kamera střihne záběr na Joeyho a zpět na Jakea, má Jake na čele a na tváři kapky krve. V dalším střihu, který se opakuje, již žádnou krev na obličeji nemá. (bohhous22)
  • Násilie voči ženám vo filme vytvára ostrý kontrapunkt k zápasom v ringu. Počas prvej scény v klube Copacabana sú ženy terčom zneužívania. Jake (Robert De Niro) obviní Vickie (Cathy Moriarty) z flirtovania s inými mužmi. Uráža boxera i mafiána, že sú ako ženské. Neskôr starý Jake ako komik adresuje nevkusné poznámky k ženám v publiku. Scorsese týmito udalosťami naznačuje, že život v USA je plný mužskej agresivity. (Biopler)
  • Film zdôrazňuje masochizmus Jakea (Robert De Niro). Je natoľko agresívny, že núti ostatných, aby mu ubližovali. Na tento motív je upozornené v milostnej scéne, v ktorej chce po Vickie (Cathy Moriarty), aby mu bozkom pohladila rany zo zápasu s Robinsonom (Johnny Barnes). Potom si odoprie sexuálne uspokojenie tým, že si radšej naleje studenú vodu do trenírok. Scéna sa hneď prenesie na zápas, v ktorom ho Robinson porazí. Je to paralela k scéne, v ktorej stojaci Jake provokuje Robinsona, aby ho brutálne zmlátil. Vrchol masochizmu je predstavený v scéne z väzenia, v ktorej Jake mláti hlavou do steny a tlčie päsťami opakujúc si, že nie je zviera a nadáva si do debilov. (Biopler)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Joker dostane vlastní film

Joker dostane vlastní film

23.08.2017

Studio Warner Bros. na Comic-Conu oznámilo 8 nových přírůstků do svého filmového vesmíru. Teď se ale objevily zprávy, že nepůjde o jediné adaptace comicsů od DC, které nás čekají. Warneři totiž… (více)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (více)

Reklama

Reklama