Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Banda ozbrojených recidivistov unesie školský autobus v snahe získať za deti výkupné. Komisár Betti (Maurizio Merli), ktorý tento prípad vyšetruje, má podozrenie, že v pozadí opovrhnutiahodnej akcie v skutočnosti stojí obchodník Albertelli (John Saxon), snažiaci sa na verejnosti vystupovať ako bezúhonný občan a obeť policajnej šikany. (Karamanlis)

(více)

Recenze (8)

giallo 

všechny recenze uživatele

"Itálie plná gangsterů" je v celku povedené poliziesco, které kráčí ve stopách svých lepších a slavnějších bratříčků (Roma a mano armata a Roma violenta). Jde tedy o třetí "volné" pokračování o nekompromisním inspektorovi Bettim(Maurizio Merli), který tentokrát bojuje proti nebezpečnému gangsterovi Albertellimu (John Saxon). Jako v každém správném poliziescu nechybí honičky, přestřelky, loupeže, vendety atd. Z těchto scén bych vyzvihl zejména tu s práskačem, kterého ganstři přiváží za auto a následně zlikvidují a také jednu auto-honičku (tržnice). Jinak oproti prvním dvoum dílům rapidně klasla výbušnost, vynálezavost a také brutalita jednotlivých scén. Girolami se tak nedokázal vyrovnat svému předchozímu dílu natož pak Lenzimu. Navíc snímku chybí pořádný záporák alá Tomas Milian z Roma a mano armata, John Saxon byl hold takový čajíček. Z těchto důvodů dávám pouze tři hvězdičky, ale za zkouknutí snímek rozhodně stojí. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Poslední třetí díl s komisařem Bettim nikterak nezaostává za předchozími díly. Ve skutečnosti bude jen záležet na vašich preferencích, který upřednostníte. Za mě je to vůbec ta nejikoničtější série žánru. Merlimu se mohl rovnat jen Franco Nero, který ovšem hrál obvykle v promyšlenějších filmech smířlivější charaktery. Nakousnuto je zase více případů a kromě obvyklé akce Betti konečně naváže vážnější známost a dozvíme se, jak to celé dopadne. ()

Reklama

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Režisér Marino Girolami, v titulkoch opäť uvádzaný pod pseudonymom Franco Martinelli tu použil zopár vecí, ktoré sa objavili aj v jeho o rok staršom Roma violenta. Niektoré scény (divoká automobilová naháňačka medzi komisárom a kriminálnikmi, na ktorú doplácajú nevinní ľudia) či aspekty zápletky (zranený Bettiho spolupracovník, následná pomsta zločincom, komisárova suspendácia) z oboch Girolamiho snímiek sú si až nápadne podobné a rysujúca sa love story medzi komisárom a sestrou jednej z obetí je nepresvedčivá. Na druhej strane kvitujem pasáž príbehu, v rámci ktorej sa hlavný hrdina ocitol vo väzení, plnom svojich "klientov" z podsvetia. Herec Maurizio Merli bol v rámci poliziotteschi filmov ukážkovo profilovo zaškatuľkovaný. Komisári Betti/Ferro/Mariani, inšpektori Tanzi/Olmi/Murri, poručík Berini, súkromný detektív Spada, bodyguard Rossi, ex-agent CIA Florio... nech už ho v rôznych subžánrovkách pomenovali akokoľvek, stále je to v podstate totožná postava nekompromisného, no čestného fúzača, ktorý s darebákmi nejedná v rukavičkách a najprv strieľa, až potom sa pýta. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Drsné metody komisaře Bettiho nejsou po chuti ani jeho nadřízeným, ani zločincům. Přesto se zdá, že jinak se s podsvětím jednat nedá. A když se dostane do pasti a prokurátor uvěří zločinecké bandě svědků, pak nastanou komisařovi horké chvilky. Klasický zástupce italského žánru má všechna klišé, co fanoušci očekávají, i když scéna se vzetím ženy jako rukojmí v bance není taková, jak by se zpočátku zdálo. Násilných akcí je dost stejně, jako svištících kulek. Kromě zabíjení dojde i na pokus o znásilnění. Nejvíce však komisaře rozběsní, když gangsteři unesou děti. Dostat se šéfovi zločinců na kobylku není vůbec jednoduché, navíc jeho armáda je velmi početná. Ke slovu tak přichází i práskači, podrazáci a špehové - na obou stranách. Vynikající jsou automobilové honičky, které mají švih a syrovost. Hlavní hudební motiv mi tak nějak připomněl Profesionály (1977). ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vskutku bravurní poliziesco a další z vysoce kvalitních klenotů tohoto subžánru. Nepochopím, proč jsem se filmu tak dlouho vyhýbal, ale spíš jsem na něj zapomněl. Příliš nerozumím zdejšímu nízkému hodnocení, ale na tomto filmu jsem nenašel téměř žádných slabin. Mám už něco nakoukáno, takže k jednotlivým žánrovkám přistupuji trochu jinak než jen náhodný divák. Toto třetí volné a bohužel už poslední pokračování úspěšné série o komisaři Bettim (1. "Roma violenta", v tehdejším Československu v 70. letech známé jako "Krutý Řím", a "Violent Naples" režírovaná Lenzim) si drží stále vysokou úroveň, jeden díl je lepší než druhý. Je to vůbec velmi povedená série. Drsný a nezapomenutelný "Krutý Řím" však i nadále vede. Film je od samého začátku až do samého konce doslova nabitý velmi různorodou, nápaditou, násilnou a především velmi realistickou akcí (jen namátkou bankovní loupež, únos dětského autobusu, rukojmí, množství automobilových honiček a samozřejmě přestřelek, většinou ze saprů), podle mě jednou z nejlepších ve sleazy levném italském kině 70. let vůbec. Stále se tu něco děje, někdy je toho až příliš, ale člověk se téměř nenudí a film utíká jako voda. Základním úspěšným prvkem filmu je jistě velmi kvalitní, uvěřitelný a celkem i logický příběh s nějakými těmi šikovnými spikleneckými zájmy a celkem elegantní romantickou vsuvkou, o kterou se postarala kouzelná Mirella D'Angelo, pro kterou to byl teprve její druhý film, a další kvalitní herecké obsazení. Merli, takový béčkový Nero, je vždy zárukou dobré podívané, i když oproti dvěma předchozím filmům se mi zdál jemnější, ale jinak působil příjemně. Ostatní jména včetně veterána Saxona (sliznatý obchodník Albertelli) fanoušek žánru také jistě bude znát a samozřejmě nesmím opomenout ani ten velký hudební doprovod, který se vám vryje pod kůži a který měl na svědomí Franco Micalizzi (známý hudbou k filmům "Syndicate Sadists", "Roma A Mano Armata", Da Corleone a Brooklyn" nebo "La Banda Del Gobbo", všechno italský zločinecký film). Navíc hudba z tohoto filmu pak byla použita ve filmech "Death Proof " a "Grindhouse", šlo o finální pronásledovací scény. Velmi dobrá práce. Pokud máte rádi nekonečnou akci s vypnutím mozku, je to film přesně pro vás..Doporučuji, moje otálení se zas jednou vyplatilo. ()

Galerie (113)

Reklama

Reklama