Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Konec devatenáctého století znamenal pro Indii život pod nadvládou britských kolonizátorů. Právo zde představovali důstojníci a jejich oddíly. Zdaleka ne všude však byli vojáci takovými džentlmeny, jak se o nich vyprávělo. Malá zemědělská vesnice Champaner je tábořištěm jednotky, jíž velí kapitán Russel arogantní a náladový muž, jemuž na lidském životě záleží jen minimálně. Podle toho se také chová k místním obyvatelům. Je jen otázka času, kdy dojde ke vzpouře. Vesničané vedení srdnatým a odhodlaným farmářem Bhuvanem a půvabnou Gauri však vědí, že odpor může existovat i bez zbytečných krveprolití a přestřelek. Rozhodnou se pro mírovou cestu jejich triumfem nad bezohlednými uzurpátory se má stát vítězství nad vojáky v jejich národním sportu v kriketu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený historický film, který Indům prostě jde. Je to velkolepé, je to rozsáhlé a je to navíc sportovní. Tohle propojit není jednoduché, ale oni si s tím poradí, navíc mají dostatečně zajímavé herce, které chcete sledovat. Já se tak více seznámil s Aamirem Khanem, který patří k hercům jednoho příjmení a kteří jsou výborní. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Na tento historický sportovní sociálně kritický romantický dramaticky komediání muzikál (NO ANO!) chovám nezapomenutelnou vzpomínku. Z kulisy při indicky laděné předsvánoční besídce se stal zlatým hřebem večera. Nevím, jakou roli v tom hrál tajemný obsah vodní dýmky, ale u Lagaanu jsme se neskutečně, fakt neskutečně bavili. Božák Bhuvan dostal přezdívku Boban a já pochopila kouzlo Bollywoodu :). Jděte do toho! ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

To je jak Krkonošské pohádky. Místo Traunteberka jsou tu zlí Angličani. Kubu, Anče a hajnýho zastupuje prostý pracující indický venkovský lid. Nadpřirozenou pomoc si místo Krakonoše zahrála jedna britská slečinka. Děsně černobíle podané, spousta nepříliš zajímavých tanečních výstupů (akorát žárlivá písnička měla grády), herecké výkony Britů otřesné a poslední hodina je jen o kriketu – takže, kdo nezná pravidla, má smůlu – něco se tam sice děje, asi jde o dost, ale když tomu nerozumíte, tak těžko cítit napětí (které je ostatně slabé, protože je to indický film, tak jak může dopadnout utkání Britů s Indy?). Je to nacionální pohádka přehnané stopáže. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Lagaan patří k filmům které mi změnily život. Sice ne nijak zasádně, ale když jde o život, tak se počítá všechno. A o jaké změny že jde? Nu, přesvědčil jsem se, že i takřka čtyřhodinový film mi může subjektivně připadat krátký, překousnul jsem dřívější nesympatie k Aamiru Khanovi, konečně trochu pochopil, o co jde v kriketu a propadl se do silné závislosti na písni / tanci Radha Kaise Na Jale. Po Jodhaa Akbar a Lagaanu směle prohlašuji, že Ashutosh Gowariker je skvělý režisér i scénárista, mající schopnost i přes neodmyslitelnou bollywoodskou schematičnost zaujmout každou sekundou vyprávění, a už se nemůžu dočkat, až od něj uvidím další film. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Asi najdlhší film o krikete aký som videl a aj tak mám pocit, že tej hre vôbec nechápem. Ashutosh Gowariker vytvoril krásny film o sile priateľstva a o čistej duši. Stret Anglicka a Indie je tu zobrazený bez výraznejších prešľapov a aj napriek dĺžke, film nevybočuje žánrovo v druhej polovici z načrtnutej fabuly, ako to robí väčšina Indických filmov, ale sleduje celý spor, kde hlavne finálnemu stretu môže bez výčitiek venovať celú hodinu. Hlavným ťahúňom je samozrejme Aamir Khan, ktorý je herecky na mojom pomyselnom rebríčku Indických osobností na úplnom vrchole. No a samozrejme nesmie chýbať hudba A.R. Rahmana, ktorá sa zvukmi prikláňa k tomu tradičnejšiemu, čím má v sebe značne spirituálnejších charakter. Film je veľmi pekný aj napriek svojej vražednej dĺžky. Možno nepatrí k tomu najlepšiemu čo som videl, ale rozhodne sa za seba nemusí hanbiť. Oscarová nominácia bola oprávnená. ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama