Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Bílá smršt' přibližuje vzrušující formou skutečný příběh dramatické plavby lodi Albatros v roce 1961. Tehdy se skupina mládenců z majetných rodin vydala pod velením zkušeného a drsného mořského vlka na roční plavbu Karibským mořem, aby si vyzkoušeli svou dospělost, odvahu a odolnost. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Rok 1961. Studentská loď Albatros se pod vedením kapitána Sheldona (Jeff Bridges) vydává na obvyklou plavbu Karibským mořem. Posádka - mládenci, kteří se na této plavbě kromě standardní výuky mají naučit taktéž fyzické odolnosti, spolehlivosti i přátelství. Nikdo z nich, ani sám kapitán, ale netuší, že je čeká zkouška největší - když se Albatros dostane do prudké bouře... To si takhle jednou pustím film - docela dobře se na něj kouká, ač se po většinu filmu nic moc extra neděje, ale nenudí a přináší své "důležité ponaučení" - i velmi naivního konce. Pak se kouknu na ČSFD a nestačím se divit - Režie: Ridley Scott. Vidím dobře? Ten Ridley Scott, který je podepsán pod Gladiátorem, Vetřelcem nebo Černý jestřáb sestřelen? Ten natočil tak obyčejný a zbytečný film (i když jakože dle skutečné události) ? Fakt jsem musel z hodnocení ještě hvězdičku sundat, protože od Ridleyho Scotta očekávám jinou kvalitu... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Fajnové dobrodružství na moři a řekl bych i trochu neprávem podhodnocený a opomíjený film. Příběh o dospívání, hledání sama sebe a svého místa na světě. Možná místy i na úkor tempa a akce. I když mě schopný Ridley Scott obecně svým poměrně rutinním řemeslem málokdy vyloženě ohromí, tady ta jeho jednoduchá režie ala hollywoodská učebnice sedí a neruší. Příběh založený na skutečné události je to moc pěkný. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

To hodnocení zde se mi moc nezdá. Jeff Bridges jako vždy charismatický, parta kluků, kteří se dokáží semknout a tragédie na moři, ke které celý film nemilosrdně směřuje. Konec mírně připomíná Společnost mrtvých básníků, ale to bych Ridleymu odpustil, protože jsem fanouškem plavení, pokud nejsem tedy přímým účastníkem. Škoda jen že jsem film viděl v dabingu, takže jsem přišel o Bridgesův chraplák. PS: Ty scény s bouří, kdy se loď zmítá proti přesile je natočená neskutečně. Stejně tak jako západy slunce. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Zajimavy pribeh o dospivani, vzajemnych vztazich i pocitu hrdosti, odvahy a v zaveru i cti a spravedlnosti. Ridley Scott tento film slozil do zajimaveho koktejlu coby sledovani plavby mladych chlapcu s jejich prisnym kapitanem, ktera se vsak i pres vsechny kladne zazitky zene do cernych vod. Zaver filmu se nese v silnem emotivnim naboji, ktery moje city nenechal chladnymi. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jedná se sice o vylíčení skutečné události, jejímuž natočení asistovali opravdoví účastníci, jako výsledek to z hlediska autentičnosti vypadá velice, ale velice podivně, nepravděpodobně a rozpačitě. Vypadá to, jako kdyby byl film natočen tak, jak se to mělo stát - tedy jak by se to bylo líbilo těm, co to všechno skutečně prožili. Právě proto celý film působí dost lacině a chlapácký Jeff Bridges ani soudní finále jak z Jagu to zachránit nemůže. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Loď Brigantina, nazývaná Albatros, jejíž osudy snímek zachycuje, se potopila 2. května 1961 údajně v bílé bouři. (Terva)
  • Původní hudbu pro tento film složil řecký skladatel Vangelis, ale nespokojený Scott ji odmítl. Vangelis svůj výtvor vydal jako řadové album pod názvem „Oceanic“. Poté složil a nahrál hudbu Maurice Jarre, ale Scott ji opět odmítl. Nakonec použil hudbu Jeffa Rony. (Locksley)
  • Natáčanie prebiehalo v Grenade, USA, Anglicku, Južnej Afrike a na Malte. (Danny88)

Reklama

Reklama