Reklama

Reklama

Sputnik

Trailer

Obsahy(1)

Vzhledem ke svým kontroverzním metodám je mladá lékařka Tatiana Yurievna (Oksana Akinshina) na propasti ztráty lékařské licence. Její kariéra však možná neskončila. Poté, co je Tatiana přijata armádou, je přivedena do zabezpečeného vědeckého výzkumného zařízení, aby vyhodnotila velmi zvláštní případ, případ Konstantina Sergejeviče (Pyotr Fjodorov), kosmonauta, který přežil záhadnou vesmírnou nehodu a vrátil se na Zemi jedinečně pozměněn: uvnitř něj žije něco, co se ukazuje až pozdě v noci. Armáda však má zlověstné plány. Tatiana chce zabránit tomu, aby vojáci zabili Konstantina. A stvoření samo o sobě prospívá ničení. (C0r0ner)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (144)

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Tuna nedám **** z rovnakého dôvodu, z akého som nedal ***** o niečo kvalitnejšiemu (a pre mna typovo podobnému Arrival od Villneveuea)... príliš komorné na môj vkus, a pri sci-fi filmoch mi to vadí obzvlášť, nakoľko namiesto kvalitnej sci-fi nálože so všetkým, čo k tomu patrí, človek dostane drámu s prvkami sci-fi. No objektívne musím povedať, že som bol, na druhej strane, veľmi milo prekvapený aký kvalitný film sa Rusom podarilo natočiť. Audiovizual je tu úchvatný, spracovanie “votrelca” zaujímavé a dôveryhodne (na efektoch sa nešetrilo). A keď si k tomu prirátame sympatických hercov (tu by ešte trebalo viac zapracovať na scenári, aby divák viac veril ich motiváciam), tak z toho vychádza veľmi dobrý film má svetovej úrovni. A za to som veľmi rad, lebo zatiaľ čo drámy a pod. sa robia kvalitne všade vo svete, a dovolím si tvrdiť, že tu sa má Hollywood ešte čo učiť od Európy a Ázie, tak na (pre zmenu) kvalitne sci-fi mal ako keby monopol práve Hollywood. A to je určite škoda. Držím palce nech sa tento trend čo najskôr zmení, a čoskoro budeme takýmito a lepšími filmovými dielami bombardovaní z viacerych frontov. Nech je z čoho vyberať ;) ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Sice jsem na to hleděl tři dny, ale to neznamená, že to nebylo lepší a sympatičtější než většina novodobých sci-fi ze západních proveniencí. Prospěšná byla hlavně dějová suchost a očištěnost od zbytečných vedlejších dějových linek, motivů a nejrůznějších podtextů, samozřejmě i vizuálních efektů...jednoduše se týpek nevrátí z vesmíru sám, problém je na světě a je to, proč tam motat věci navíc. Navíc atmosféru sovětských osmdesátek pomocí lokací (a především setrváváním v nich, tzn. žádné neustálé přestřihávání třeba na základny v Riu a Johannesburgu) a různých pečlivě zabíraných dobových rekvizit to podle mě navozovalo funkčněji než nedotknutelný a přesto lehce papundeklový Černobyl. Agresivně rytmizovaná hudba plná ostrých zvuků mi taky nezněla úplně genericky, Akinšina hrála příjemně uměřeně a na plátně rozhodně nepřekážela, a že jedna z hlavních postav je TEN ruský blokbástrmástr Bondarčuk jsem s údivem zjistil až po filmu, s tím nalepeným šedým hárem bych ho vůbec nepoznal. Takže jo, v rámci toho, co se od takového filmu dá čekat, to bylo docela pozitivní překvapení. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VIETE PREČO SÚ POTREBNÉ ZBRANE? ZBRANE SÚ ZÁRUKOU MIERU." __ To, že ešte často zatracovaná, ruská kinematografia má technické parametre porovnateľné s hollywoodom je fajn, ba dokonca scénografia a dekorácie mi svojou autentickosťou pripomenuli dobovo príbuzný ,,Černobyl". Toť však s chválou vsjo. Z môjho pohľadu je najväčším handicapom filmu, ako je zdĺhavo úmorný a 113 minút na mňa pôsobilo aspoň o pol hodinu dlhšie. Ako napísali iní, nie všetky dejové línie sú potrebné, pretože tvoria zbytočnú nadstavbu (malý syn, rodiaci sa ľúbostný vzťah). Táto skutočnosť sa najviac podpisuje na mojom hodnotení. Tiež chcem dodať, že ,,Sputnik" nie je napodobeninou, alebo variáciou na ,,Votrelca", iba sa v istých smeroch inšpiroval jeho neskoršími prequelmi (neznámy tvor slúžiaci ako biologická zbraň) a táto skutočnosť mi vôbec neprekáža. Keby bol naozaj nakrútený v roku 1983, bol by z neho nepochybne kult minimálne vo východnom bloku, hoci zostáva otázne, či by dielo takéhoto ,,pokleslého žánru" súdruhovia schválili nakrútiť. Známu pieseň ,,Milion alych roz" však akosi z hlavy nie a nie dostať. (298. hodnotenie, 41. komentár k filmu) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Být to kratší, budu s hodnocením vstřícnější, ale žel vaty je tu dost. Na druhou stranu je monstrum slušně animované, Alla Pugačeva a její píseň je ironické mrknutí očkem na znalé minulého režimu, a hlavně má film velmi dobrou atmosféru, zvláště na té základně. Jen konec mě poněkud překvapil, protože jak? Jak se tam dostal? A kdo to vlastně je? Asi mi něco uniklo při představování obou kosmonautů. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tohle vůbec nebylo špatné. Historka o parazitickém ufounovi si není nijak originální, ale jednoznačně pomohlo zasazení do kulis Sovětského svazu a totéž se dá říct i o existenciální lince, kdy nejde jen o to zabít emzáka, ale i o záchranu člověka. Je fakt, že ten řekněme lidský rozměr film místy zbytečně natahovalo, ale nebylo to nic fatálního. Technická stránka věci je výborná, monstrum se mi líbilo moc a bavila mě i hezká doktorka, ačkoliv po stránce herecké jsem tam viděl trošku rezervy. Snad jen těch krvavých chuťovek mohlo být víc. Ale jinak nemám problém. 75% ()

Galerie (92)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama