Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Plejáda skvelých hercov staršej generácie v klasickej kriminálke, ktorej ale niečo chýba. Trochu spádu, a možno je niečo naviac, tá prvá zbytočná polhodina, pretože to začne byť zaujímavé až ku koncu. Ideálna kriminálka trvá okolo jednej hodiny, či už ide o americkú, britskú alebo českú. –––– Tak už se nám to vykotilo. Máme mord v hotelu Excelsior. –––– Hotel Excelsior - šťastný ostrov klidu v rušném velkomêstě. ... Hotelový personál, hosté, všechno jedna sebranka. Courá se to po schodech nahoru a dolů jako šváby! ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Markovy kriminální příběhy mám moc rád, četl jsem je mnohokrát dokola, protože se vyznačují obratnou češtinou a jemným vtipem. Vražda v hotelu Excelsior ale patřila v psané podobě k mým méně oblíbeným, protože se víceméně jednalo o čistokrevnou detektivku, nevyskytoval se zde nějaký psychologický přesah nebo popis nějaké zajímavé dobové reálie jako v jiných povídkách. To se projevilo i ve filmu, jedná se v podstatě o konverzační detektivku. Přidání kokainové a hazardní zápletky oproti knize celkovému výsledku nijak neuškodilo, ovšem ani nijak neprospělo. Marvan se snaží co to jde hrát svojí klasickou roli rázné, mírně popudlivé, diskuzi nepřipouštějící osoby, ale už to poněkud neudýchává. Je dost zastíněn Kopeckého ředitelem, který podal ze všech herců ve filmu nejlepší výkon. Ovšem zcela jasně nejslabší výkon podal autor hudby, ta ústřední píseň je otravnější a vlezlejší než vyskakovací reklamy na čsfd, a to je co říct. Překvapilo mě, že ji údajně nazpíval Eduard Hrubeš, nějak to nedokážu napasovat na jeho hlas, jak na něj matně vzpomínám z Neváhej a toč. ()

Reklama

pOne 

všechny recenze uživatele

Komornost v tom nejlepším slova smyslu kombinovaná se skvělými hereckými výkony řady herců. Úvodní "představovačka" hotelu Excelsior v podání Miloše Kopeckého nemá chybu. Musím se smát, ikdyž si jí pustím popáté. Dovolím si tvrdit, že v současném českém filmu takové herecké výkony (až na velmi málo vyjímek) nevidíme. Jako třetí pozitivum bych jmenoval atmosféru, kterou tvoří pozvolně plynoucí děj podtržený vhodnou hudbou. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Mile mě překvapilo, kolik uživatelů zde trefně zhodnotilo současné rádobyherce. Je vidět, že v tomto názoru nejsem sám. To je obrovské plus všech starších filmů, nabízejí prostě skvostná herecká představení (třeba úžasný pan Lohniský tu má jen malý štěk, jak je u něho bohužel zvykem). K tomu kvalitní režiséři a scénáristé. Osobně tvrdím, že ještě v sedmdesátých letech jsme byli filmařská velmoc. Od osmdesátek to jde dolů, v novém tisíciletí už se pouze plácáme v bahně. Takže připíjím francouzským koňakem na starší filmy, ať nám ještě dlouho dělají radost... ()

`barocco 

všechny recenze uživatele

Text titulnej piesne nesmierne otravny... ale inak squeleeee... Potesi na vtedajsie pomery nezvykly format 2.35 : 1 " Anamorphic Scope" alebo tiez oznacovany ako "CinemaScope " a k tomu este vo farbe, skoda ze okrem par ciernobielych a naozaj len vynimocne farebnych filmov tocenych koncom sesdesiatych a zaciatkom sedemdesiatych rokov v tomto formate sa po tzv normalizacii opat az do novembra 1989 tocilo len na format 4:3 alebo tiez "full frame". Pozriet si to v kine na najvacsom moznom platne musel byt iny zazitok! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Při přesunování nábytku, byly nalezeny hašlerky nalepené pod deskou stolu. Později se zjistilo, že je tam lepil Jaroslav Marvan. (Witta)
  • Pan Marvan se moc nesnesl s Milošem Kopeckým. Marvan nechodil zkoušet do divadla, díky tomu mohl točit už ráno, kdežto pan Kopecký zase mohl až odpoledne, takže ráno točili společnou scénu jen se záběrem na Marvana a odpoledne zase to samé jen s Kopeckým a pak se to spojilo dohromady. Marvan si přitom třeba neodpouštěl rýpnout, že by tu pan Kopecký měl být a přitom věděl, že to nejde. (cariada)
  • Celý interiér hotelu byl postaven ve studiu na Barrandově. (Witta)

Reklama

Reklama