Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neobvyklá seismologická aktivita upoutá pozornost mladého doktora Conwaye, když prototyp jeho stroje na předvídání zemětřesení hlásí obrovské nebezpečí pro celou oblast. Seismolog předem informuje guvernéra, ten však bez důkazů o funkčnosti přístroje evakuaci přinejmenším milionu lidí odmítne. Následná katastrofa srovná stovky objektů se zemí, o život při ní přijdou tisíce Američanů, a další silné otřesy po celé Zemi mají podle grafu následovat. Conway se svým týmem odlétá do Carlsbadských jeskyní v Novém Mexiku, aby se tu, v místě co nejblíže středu Země, pokusil zachránit svět. (dopitak)

(více)

Recenze (6)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové info: PŘÍRODA ZEŠÍLELA!!! NEJVÝBUŠNĚJŠÍ SCI-FI FILM, KTERÝ KDY BYL NATOČEN!!! ___ Tak vida, Stephen Hawking se mýlil :o) To, co může zničit planetu Zemi, není Higgsův boson, ale podle tvůrců „částice E-112“ (něco jako „tekutý kámen“, který při účinku vzduchu zvětšuje svůj objem a vybuchuje), hned jsem o něco chytřejší. No, být profesionálním geologem, třískám zoufalstvím hlavou o zeď. Natočené to není zle, exteriéry i interiéry jsou uvěřitelné, žádné do očí bijící zadní projekce a kulisy krápníkové jeskyně skutečně vypadají jako krápníková jeskyně. Ale tomu filmu chybí prostě jakkýkoliv prvek uvěřitelnosti, pavědeckými teoriemi počínaje a uhozenými dějovými prvky konče (jakože pro lepší průzkum účinku zemského jádra stačí vlézt o několik desítek metrů níže do jeskyně na provazovém žebříku). A scéna, kdy šerif po telefonu hlavnímu hrdinovi vysvětluje, že mu za oknem při zemětřesení vyrostla sopka (která se při pohledu z okna za jeho siluetou tyčí v celé své kuželovité majestátnosti), ve vás spolehlivě vyvolá salvu smíchu. Ale vlastně že se vůbec divím, když pod producentskými křídly to měl na starosti Sam Katzman, proslulý béčkový producent, který to sekal jak Baťa cvičky a naše sci-fi srdéčka oblažil perlami typu THE GIANT CLAW z roku 1957. Tohle není tak zábavně blbé, spíše jen takové nanicovaté. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Katastrofické sci-fi je postavené na myšlence - člověk zdevastoval (vyraboval) Zemi, a tak za to zaplatí. Na mnoha místech, kde vytěžil nerostné bohatství, se objevuje záhadný prvek, co byl doposud pod vodou. Na suchu zvětšuje rychle svůj objem a mohutně exploduje, což má za následek obří zemětřesení, nahýbání se zemských desek a blížící se konec. Hezká myšlenka, že i v době studené války se svět dokáže spojit, aby Zemi zachránil. No, ve světle událostí poslední doby je jasné, že svět se nikdy nespojí, páč vždy půjde někdo proti proudu. Množství dokumentárního materiálu mi nevadilo, jelikož to bylo pořád lepší, než až příliš laciné triky zejména v závěru - to však ke starým filmům patří. Doktor Conway si téměř na poslední chvíli všimnul, že se do něj Laura zamilovala... ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Odpustíme-li tvůrcům kýčovitý a vznosný konec a silnostěnnou myšlenku o tom, jak se celý svět ve snaze o záchranu sjednotí, rozhodně nelze odpustit to množství naprosto nepatřičných dokumentárních a snad i válečných (WWII) záběrů z demolicí rozpadajících se budov atd. (tady někdo chtěl ušetřit), které filmaři do tohoto katastrofického pokusu propašovali jako autentické důkazy o výbuchu částí planety. Ovšem, námětů a nápadů na téma "svět v neobvyklém ohrožení" existuje celá řada, některé se staly originálnější, jiné potrhlejší, snímek producenta Sama Katzmana má asi tak od všeho trochu, a rozhodně (i díky skvělé stopáži) nepatří mezi ty nejhorší. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

... a Mne sa to videlo. Je to sice happyend a filmove zabery zo zemetrasenioa stoja za ... sak viete co, ale rychlo to ubehne, film ma dobry spad, vyborne dialogy, tempo. Herci su mne neznami, ale ja milujem starinky a objavovanie starych fajnych filmov - napokon, dostal som sa takto k Obcanovi kane -ovi a k Sunset Boulevardu. Dialogy na urovni, vyborne som sa bavil . 84 % ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Nejčistší průměr, něco mezi dvěma a třemi hvězdami. Nenašel jsem na filmu nic vyloženě špatného, ale zároveň ani nic vyloženě dobrého. Vzhledem ke kratičké stopáži film velice rychle uteče, nudit nestihne, všechno se děje ve stylu: je zemětřesení - potentáti pochopí hrozbu - něco se proti tomu dělá - v poslední chvíli je vše zachráněno. Nic víc. Ústřední dvojice - mladý seismolog a dcerka jeho staršího kolegy - je poměrně sympatická a záběry na devastující se budovy po zemětřesení stojí za to : taky na nich bylo vidět, že čistě pro potřeby tohoto filmu určitě nevznikly. K záporům patří naivní pseudovědecké dialogy a vůbec poselství filmu, tahle varování mě moc neberou, podobně jako romantické závěry v polibku hrdinů. Ale toť problém můj, nikoli tvůrců. Jednohubka příjemná a rychle zapomenutelná (s jedinou výtkou - navzdory názvu svět bohužel neexplodoval ani v noci, ani ve dne). ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama