Reklama

Reklama

Obsahy(1)

25 let po brutálních vraždách v městečku Woodsboro se na scéně objevuje nový vrah, který si nasadil na obličej kultovní bílou masku. Tentokrát se zaměří na teenagery, oživí tím dávno pohřbenou noční můru a opět odkryje strašidelnou minulost města. (Forum Film CZ)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (443)

somnar 

všechny recenze uživatele

Úmorná nalejvárna banálních hororových trivií, která se vždycky musí toporně zastavit, aby prkenná teenagerská stafáž mohla otravně komentovat popkulturu. To fakt už nestačí, vždyť to dnes dělají i vánoční blockbustery za 190 milionů dolarů. Přes všechny řečičky je to ale ve strašení úplně impotentní, zato to zcela vážně řeší nějaká sesterská trápení. Jo a říkal jsem, jak hnusně a levně to vypadá? ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Ve Woodsboro zase řádí Ghostface a místní omladina na něj nestačí. Do města se tak vrací nejen veteráni, ale i mladá hrdinka, která má jedno ošklivé tajemství. Je možné, že lidé umírají právě kvůli němu? Nový Vřískot přichází s novým tvůrčím týmem a spoustou svěžích nápadů. Paradoxně to trošku drhne v té hororové rovině a nové postavy nejsou příliš zajímavé, ale všechno to dorovnává chytrý scénář, který opět hodně zajímavým způsobem ohýbá hororová klišé, hraje si s žánrem a tentokrát i se samotnými diváky a fanoušky. Velmi chytré a velmi zábavné. A od jedničky asi to nejlepší, co jsme v téhle sérii viděli. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Starej dobrej Vřískot tak, jak si ho pamatujeme a máme ho rádi. Noví tvůrci nijak zásadně nezměnili funkční formulku, na níž Scream už dekády běží, jen ji aktualizovali pro rok 2022 a naplnili zcela příkladným způsobem. Jednička si dělala srandu z jednoduchých vyvražďovaček, dvojka si dělala srandu ze sequelů, trojka z posledních dílů trilogií. Čtyřka po letech komentovala změny, co se od trojky v hororovém žánru udály. Jako de facto reboot si dělala srandu z rebootů a remaků, přidala na krvavosti a otřela se také o tehdy dominantí trend found footage. Jenže uběhlo dalších deset let a teď frčí requely / legacy sequely a tzv. elevated horror. Takže je jasné, o čem musel být a je pátý Vřískot. Je requelem, komentuje svou requelevitost, a zároveň je i tak trochu elevated hororem, když jedním z jeho ústředních témat je toxický fandom kolem vřískotové filmové série Stab. A celé je to udělané imho fakt chytře, zábavně a v jednotlivostech i poměrně odvážně. Scéna, kdy jedna z potenciálních obětí projde půlkou baráku, natočená tak, že obsahuje snad deset potenciálních (a nenaplněných) klišovitých lekaček, je k popukání a přesně ilustruje hravost, s níž Gillett a Bettinelli-Olphin k novému Vřískotu přistoupili. Jedinej malej problém mám s některými hereckými výkony, především s hlavní novou postavou Sam a na ni navázanými vztahovými rodinnými problémy, které mi tím pádem byly úplně jedno. Ale i tak ... první dobrej horor roku 2022. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Je to tam. Extrémně uvědomělý (haha meta) a až lehounce provokativní pátý Vřískot se vrátil v plné parádě a mám pocit, že jde o jednoho z nejlepších pokračovatelů celé série. Tenhle slasher měl vždy výhodu v tom, že se nebral tolik vážně a spíš si utahoval ze žánrových klišé svých kolegů. Což platí i pro novinku, která těží s diváckého očekávání (táhnoucí se lekačky), nelogického chování puberťáků (každý archetyp přítomen) či šílených twistů (je to vlastně mnohem jednodušší, než si myslíte). A tohle všechno v kombinaci s nadhledem, energickou režií a sympatickým tempem, dělá z nového Vřískotu velkou, fakt velkou zábavu! Jsem hrozně zvědav, kam to tvůrci posunou příště! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Strašná sračka. Znovu zrecyklovaný absolutně stejný obsah předchozích dílů. Kde vraha poznáte asi tak po 5 vteřinách, co ho spatříte a nezmate vás ani průhledný double bluff. Děj je o ničem a působí jako parodie na parodii Scary Movie. Mnohdy si u obdobných a zbytečných sraček říkám, zda to vůbec tvůrci mysleli vážně, kde je nějaká sebereflexe, proč vůbec takový paskvil opustil kdy střižnu a kolik promrdaného času mnoha lidí tento snímek stál. Film nefunguje ani jako horor ani jako thriller a ani jako komedie. Je to prázdná nádoba a vy celou dobu přesně víte, co se za pár okamžiků stane. Herci a herečky jsou k uzoufání a situaci nezachraňuje ani návrat retarda a dvou MILFek. Všechno se hroutí na základech položených velmi naivním, hloupým a debilním scénářem, který je k smrti nudný a absolutně vyčpělý. Více nepodařený byl snad jen třetí díl. Tenhle je někde na úrovni ubohého předchozího dílu. [20 %] ()

Galerie (54)

Zajímavosti (33)

  • Courteney Cox (Gale Weathers) je na scéně viděna v červeném power obleku, který je symbolem pestrobarevného oblečení, které nosila v minulých filmech Vřískot. (lyukassza)
  • Ve 21. minutě, když je Vince (Kyle Gallner) na parkovišti před barem, můžeme slyšet skladbu „Red Right Hand“ od australského zpěváka Nicka Cavea a jeho skupiny The Bad Seeds, která vyšla v roce 1994 na jejich osmém albu nazvaném „Let Love In“. Píseň zazněla i v prvním Vřískotu (1996). (Trajektt)

Související novinky

Sedmý Vřískot vítá staré známé

Sedmý Vřískot vítá staré známé

12.03.2024

Kolem vřískající série bylo v nedávných měsících poměrně velké rušno. Poslední Vřískot 6, jenž měl premiéru zhruba před rokem, v kinech vydělal slušné peníze, stejně jako jeho předchůdce pátý díl,… (více)

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

03.08.2023

Oblíbená hororová řada opět mění tvůrčí tým. Poté, co otěže nad sérií původních čtyř filmů z let 1996 až 2011 v režii legendárního Wese Cravena v roce 2022 převzalo režijní duo Matt Bettinelli-Olpin… (více)

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

27.06.2022

Po úspěchu snímku Můžeme být hrdinové režiséra Roberta Rodrigueze (Alita: Bojový Anděl, Spy Kids: Špioni v akci) se Netflix rozhodl prodloužit spolupráci se známým tvůrcem, a to rovnou do takové míry… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Reklama

Reklama