Reklama

Reklama

Křik chlapce

(festivalový název)
  • USA The Window (více)

Obsahy(1)

Devítiletý Tommy Woodry si v jednom kuse vymýšlí. Poslední z jeho historek o tom, že se bude s rodiči stěhovat na ranč, málem stála Tommyho rodinu byt, ve kterém žijí. Jedné dusné letní noci se Tommy rozhodne spát na požárním schodišti a oknem vidí, jak jeho sousedé, manželé Kellersonovi, zavraždili ve svém bytě neznámého muže. Samozřejmě, že si svůj noční zážitek nenechá pro sebe, ale rodiče i policie to považují pouze za další z jeho smyšlených historek. Manželé Kellersonovi však ví, že si Tommy nevymýšlí a rozhodnou se ho zbavit. (liquido26)

(více)

Recenze (12)

majo25 

všechny recenze uživatele

Spočiatku sa film tvári ako rodinný snímok s občasným presahom do komédie. Tomu faganovi by remeň na zadok len a len svedčal. Po vražde postupne začína naberať na obrátkach nielen tempo, ale aj atmosféra a k záveru sa z neho stáva čistokrvný triler. Záver je na takto starý triler naozaj strhujúci, akčný a atmosféra skvelá. Film možno nemá ktovieaké obsadenie, ani výpravu, odohráva sa prakticky iba v jednom nízkom paneláku, ale nuda pri ňom stopro nehrozí a aj po rokoch vyzerá v mnohých ohľadoch sviežo. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Totální šablona pro snad všechny následující filmy o nepohodlném svědkovi (třeba Disturbia je možná víc nepřiznaným remakem tohohle než Okna do dvora). Je to na dřeň (tématu) osekané tak precizně, že to vlastně vůbec nezestárlo a i dnes je to takřka dokonalá (a neprávem zapadlá) žánrová jednohubka. 80 % ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Chlapec s bujnou fantazií spatří z požárního schodiště něco, co vidět neměl, a rodiče mu nevěří, že ti milí sousedé seshora jsou párek vrahů. Srovnání s Oknem do dvora se nabízí hlavně proto, že oba filmy se opírají o předlohy Cornella Woolriche a spojuje je náhodně zahlédnutá vražda u sousedů v přibližně stejné době a prostředí. Kdyby se The Window odehrávalo třeba někde na anglickém venkově, pravděpodobně by nikoho nenapadlo tyto dva filmy poměřovat. Způsob vyprávění je ostatně jiný. Nikdo mi nevezme přesvědčení, že Okno do dvora je v první řadě romantická komedie a snad i proto funguje stejně dobře desítky let poté, co naše smysly otupily drastičtější vražedné zápletky. Window chce být thrillerem a daří se mu to zejména ke konci. Dokud věc nezačala být dost vážná, aby byl dětský hrdina v reálném ohrožení života, docela jsem se nudil, protože "případ" je sám o sobě banální a od začátku jasný. Víc by mě bavilo, kdyby ten kluk neznal totožnost vraha. Kdyby věděl, že někdo byl zavražděn, ale netušil, proč a kým. Kdyby se to snažil vypátrat. Pokud jde o tu druhou zajímavou stránku filmu - že je vyprávěn (bohužel velmi nedůsledně) ze subjektivního pohledu dítěte - nemohu vytěsnit z hlavy dva filmy, které se pokusily o totéž a podle mě úspěšněji: The Nanny je lepší o třídu a Padlý idol o dvě. 60% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to mozno az trochu prilis priamociare a scena v taxiku je na hranici WTF. Ale to je asi tak vsetko, co by mohlo vadit. Postavit bezbranneho chlapca bez dospelej opory proti vrahom je skvely napad. V drtivej vacsine podobnych zanroviek ma totiz dospeleho ochrancu (dokonca aj v Sam doma😁). Tvorcovia z tohto originalneho faktu tazia velmi solidne napatie a finale je paradne. Navyse to ma krasnu formalnu stranku a vdaka kratkej stopazi velmi prijemny svih. Strateny zanrovy poklad. 8/10 ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Skutočne malý poklad! Úžasne vygradovaný, krásne nasvietený, herecky presvedčivý. Finále nečakane brilantne autentické. Mesto tématizované ako väzenie, strecha činžiaku ako útočisko pred nudou aj nebezpečenstvom. Zároveň možno úplne prvý príspevok do úzkeho profilu zvaného „detský noir“: Shadow on the Wall, Talk About a Stranger, The Night of the Hunter. 4,5* ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama