Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je dar a stojí za to o ni bojovat... Čtrnáct let strávil Danny Flynn v belfastském vězení. Vešel do něj jako devatenáctiletý mladíček za atentát, jehož se s ostatními členy IRA zúčastnil, vychází z něj jako dospělý muž, který ztratil nejkrásnější roky svého života a už nechce páchat násilí. Jenže z Irské republikánské armády se nevystupuje. A rozum – i rozumní lidé – Dannymu radí: Odjeď pryč! A pak je tu Maggie, dívka, kterou tehdy miloval, na kterou myslel celých těch čtrnáct let a která teď před ním stojí skutečná. Jenže to není tatáž Maggie. Je vdaná, má syna a muže ve vězení. A irská žena, jejíž muž sedí ve vězení, je posvátná, nedotknutelná. Toho, kdo by se o ni pokusil, čeká kulka do hlavy. O důvod víc, aby Danny odešel někam daleko. Ale Danny nechce odejít. Tady je doma, a tady chce teď žít. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně ne nejlepší film s tématikou IRA, ale i tak nadprůměrná záležitost a to hlavně (a nepřekvapivě) díky zúčastněným hercům. Rozepisovat se o talentu Daniela Day-Lewise je jak to příslovečné nošení dříví do lesa, ale on k tomu zde přidal i výborný (a uvěřitelný) sportovní výkon. Boxerské zápasy, jakási metafora pro tehdejší dobu v Irsku, jsou tak natočeny bez jakéhokoliv "rockyovského" patosu a slouží spíš jako berlička k poznání Flynnovi (Day-Lewis) osobnosti. Hlavní hvězdou je tu pro mě však Emily Watson, ale ani to není kdovíjaké překvapení, ta dáma prostě umí. Těžko říct, jakou může mít The Boxer výpovědní hodnotu o tehdejší době, jako sportovní drama však funguje výborně. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ještě pár filmů a Lewisek půjde na chvilku ke mně domů do topky. Tady byl opět senzační a jsem ráda oproti mužskému pokolení, že tam zase tolik pudrovaček nebylo. Je to umění, naházet do jednoho mixéru, kýbl romantiky, boxu a nenávisti mezi proti protestanty a katolíky v poměru, který ve výsledku chutnal i když ta hořkost z nesmyslných nesvárů přece jen chvíli zůstane na jazyku. Jimovi se povedlo zapůsobit na tu správnou strunu našich emocí a za to mu patří díky. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Oh Danny Boy, the pipes, the pipes are calling from glen to glen, and down the mountainside, the summer's gone and all the flowers are dying, 'tis you, 'tis you must go and I must bide... Nejen kvůli jménu hlavního hrdiny i jeho představitele mi tahle píseň zní neúnavně v uších celou dobu stopáže a ještě dlouho po závěrečných titulcích a když jsem u Ve jménu otce nabádala k tomu, abyste zapomněli na Shawshank a Monte Crista, budu znovu protivná a vyzvu vás, abyste u příběhu jednoho kluka z ringu a jeho úsilí o normální život a lásku zapomněli na Rockyho. Tohle není decentní americká pohádka (nic proti Rockymu), tohle je syrová irská balada, obírající až na kost a vytírající veškerou špínu belfastských ulic s pečlivostí metaře usilujícího o překročení normy. Sheridanovu (a Day-Lewisovu) irskou trilogii netvoří hezké a příjemné filmy, po kterých by se vám blaze usínalo, ale přemýšlet vás donutí určitě, takže prosím žádné předčasné házení ručníku do ringu. Když jsem se kdysi ptala jednoho svého náhodného známého, pocházejícího ze stejného města jako Danny Boy Flynn, jaké jsou skutečné vztahy mezi znesvářenými obyvateli Smaragdového ostrova, řekl mi dost udiveně, že stejné jako kdekoli jinde - že většina lidí nechce nic než klid a mír, protože obyčejní lidé nebývají nepřáteli jiných obyčejných lidí. Nepochybně, ale fanatismus, beznaděj a ponížení dokáží tvořit rozdíly i tam, kde žádné nejsou ("I'm not a killer, but this place makes me want to kill") a výsledky zná mnohý z nás na vlastní kůži. Boxer nepotřebuje mnoho kol na to, aby vás knokautoval a díky Day-Lewisovi (netroufám si posoudit jeho boxerské dovednosti, ale jeho pravému háku bych se vyhnula obloukem, naproti tomu jeho mistrovství mě nutí notovat si další úryvek z úvodní písně, a sice "Oh Danny Boy, I love you so") a všem dalším zúčastněným se necháte složit bez reptání. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ve filmu Boxer překvapivě o box nejde. Čekal jsem že Danny po návratu z vězení si vyřídí staré účty se všemi, kteří ze jeho uvěznění mohli. Ale nakonec z toho byl úplně jiný příběh. No nevadí. Daniel Day - Lewis stejně předvádí své herecké mistrovství v plné palbě. Mimoto mě ovšem tenhle film nechal překvapivě chladným a to i přes to, že se mě předchozí Ve jménu otce moc líbilo. 50% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Jim Sheridan natocil aj lepsie filmy, na ktore nikdy nezabudnem, ako napriklad na dramu VE JMENU OTCE (1993), v ktorom si taktiez zahral Daniel Day-Lewis a v ktorom ukazal este väcsi herecky talent, ako v tomto filme. Tym ale nechcem povedat, ze by bol Boxer na zahodenie. Bavil ma tiez, pretoze problematika nacionalistickej IRA - teda Irskej republikanskej armady alebo nenavist medzi protestantmi a katolikmi je zaujimava tema a zaroven aj zamyslenie sa nad tym, ze extremny nacionalizmus neprinasa v ziadnej krajine nic dobre a rozostvava proti sebe ludi, ktori by chceli v klude a pokoji zit, ale nie je im to dovolene... 27.05.2010 ______ Daniel Day-Lewis - (Danny Flynn) +++ Emily Watson - (Maggie) +++ Brian Cox - (Joe Hamill) +++ Maria McDermottroe - (Betty) +++ David McBlain - (Sean) +++ Ciaran Fitzgerald - (Liam) +++ Produkcia: Jim Sheridan +++ Hudba: Gavin Friday, Maurice Seezer +++ ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Před natáčením trénoval Daniel Day-Lewis s mistrem světa Barrym McGuiganem, který tvrdí, že Day-Lewis by se teď boxem uživil. (c.tucker)
  • Přestože se děj filmu odehrává v Belfastu, natáčelo se především v Dublinu. (skudiblik)

Reklama

Reklama