Reklama

Reklama

Veliká

(seriál)
Trailer
Velká Británie / Austrálie, (2020–2023), 25 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Tony McNamara

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi, Adam Godley, Douglas Hodge, Louis Hynes (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Tony McNamara, na Oscara nominovaný scénárista filmu Favoritka, přichází s žánry mísící, anti-historickou jízdou napříč Ruskem 18. století. Satirické komediální drama Veliká pojednává o vzestupu Kateřiny Veliké z outsiderky k nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Ruska. První řada vypráví fiktivní, zábavný a anachronický příběh o idealistické, romantické mladé dívce, která přijíždí do Ruska uzavřít dohodnutý sňatek s náladovým carem Petrem. Kateřina, doufající v láskyplný a sluncem zalitý život, se místo toho ocitne v nebezpečném, zpustlém a zaostalém světě, který se rozhodne změnit. Jediné, co pro to musí udělat, je zabít svého manžela, přemoci církev, usměrnit armádu a získat dvůr na svoji stranu. Velmi aktuální příběh o minulosti zachycuje řadu rolí, které tato milenka, učitelka, panovnice, přítelkyně a bojovnice během svého života sehrála. (HBO Europe)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (89)

Johny303 

všechny recenze uživatele

Mimořádně originální i vtipná záležitost, která dokáže být v mnoha ohledech nekorektní - jen ty černochy neměli koule vynechat, což je u ruského dvora z 18. století skutečně tragikomický pohled a sráží to celkový dojem z jinak fantastického seriálu. S klidným svědomím doporučuji vyzkoušet český dabing, který je v tomto případě podařený. ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi přiznává, že mě to vlastně ukrutně baví. Když člověk přijme fakt, že z historie se nic nového nedozví, že nic ruského neuvidí ani neuslyší, a že humor je to opravdu ulítlý, může si vychutnat dobrou konverzační i situační komedii, kde vzletné ideály dopadají na hubu a všichni si dělají srandu ze všech. Škoda jen, že humoru je podřízeno úplně všechno a spousta vývojových linií je nedotažených nebo přímo odfláklých. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Zajíček a mírně pohublé prasátko v ústředních rolích historické potřeštěné komedie. Takže klasické synonymum pro HBO "Krev a kozy" je překonáno termínem "Lascivní a oplzlé". To je zřejmě momentální filmařský trend. V bizarním panoptiku obsazených afroameričanů v napudrovaných parukách, Indů, Číňanů a indiánů na dvoře Petra Malého chybí už jen Věrka Mikulcová, přesto je to chvílemi i zábavné. S historií to má pramálo společného a jelikož zastávám názor, že obsazovací výstřelky dávno překročily racionální mez, kdy i liberálně smýšlející tolerant non plus ultra vytočeně špačkuje nad černochy mezi zasněženými břízami, protože intuitivně cítí, že tento způsob rádoby zábavné provokace fakt nasere už i úplného salámistu, čili výsledkem nebude, že si lidi zvyknou, nýbrž příkop se prohlubuje a za to tedy velký palec dolů. Už jsme to tady měli v Louskáčkovi, v Bídnících, prostě do háje. V záležitosti o Kateřině Veliké, byť je to komediální přemrštěná šaráda by se tohle dít nemělo. Pakliže by se tam někdy nějaký ebenovec vyskytl, byl by s obojkem na krku vedle medvěda v kleci, určitě by nehrál dvorní dámu. Taková to byla příšerná doba. No a samozřejmě vykreslení mladé Káči je taky kapitola na elaborát, ale pal to čert. Pokud je to bráno jako satira, budiž, je však zoufale laciná. Kostýmy, výprava ujdou, i ta Ella vcelku hraje. Hlodavec si naposledy zahrál ve svetru s duhou, tam to lepší nebude, za tři, ale to jsem laskavost sama. ()

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

Poddaní Jeho Veličenstva (hooligans a klokani) nemôžu nikdy natočiť dobrý historický film o Rusku, ich cároch alebo čo i len jednoduchom mužikovi. Nikdy Rusku a myslení Rusov nerozumeli, nerozumia a nebudú rozumieť. Treba ostať radšej pri téme pirátov, koloniálneho plienenia prípadne utekania z Francúzska (Dunkirk) ktorý prehodnotili na hrdinský čin. ()

montongery 

všechny recenze uživatele

Příjemná exkurze do alternativní histore se smyslem pro černý humor a skvělými anekdoty, kterou chápu spíše jako satiru na současné Rusko a jeho nechvalného předchůdce Sovětský svaz než na Ruské carství v 18.století. Ale i když minisérie začne skvělým tempem, tak postupem se toto tempo a originální humor bohužel vytrácí a nastává scenáristická temnota. Díky tomu druhou polovinu seriálu zachraňuje pouze výtečné obsazení a občas nějaká ta povedená satira. ()

Galerie (377)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Lincolnshire, Leicestershire, Heveru v Kentu a v Casertě. (SONY_)

Reklama

Reklama