Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Jestli jsem někdy viděla nějaká další pokračování, tak už si to nepamatuju a nemůžu provést pořádné srovnání, ale každopádně platí následujicí: Na Dirty Harrym oceňuji zejména, že je to úplně čistý (hihi), přímý a jasný film bez odboček, bez nimrání v osobním životě (jak inspektora, tak záporáka) a bez přílišného lpění na vysvětlování politických inklinací a interpretací. I když se postavy zrovna baví o tom, jestli je nebo není nějaký zákon úplně na prd, tak jejich dialog zůstává věcný a nespadá do skrytého vypravěčství či komentování. Divák se sám rozhodně, jestli s takovou postavou souhlasí nebo jestli ho takový "message" filmu uráží, ale film sám se nestaví do role kazatele. I když jsou tam teda všude ty kříže a Ježíšové, tak nevím, jak moc jsem si nasedla na lopatu. Další věc, co mě mile překvapila, že ten film není sexistický ani misogynistický, protože vzhledem k angažmá Clinta Eastwooda jsem tak nějak automaticky předpokládala, že bude. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Už jen za to, že Dirty Harry odstartoval novou etapu akčních filmů, které se hojně točí i v dnešní době, si Don Siegel zaslouží uznání. Že film samotný má nepopiratelné kvality a patří ke špičkám žánru, to je jen takové malé bezvýznamné plus. Skvělý Clint Eastwood se do hlavní role samolibého detektiva s nabitým kvérem vždy pěkně po ruce hodí jako nikdo jiný a jeho arogantní pohled a bezprostřední hlášky se staly kultem. Scénář byl tedy hodně odvážný, když v politicky napjatých 70. letech představil světu nový typ policisty, který nerespektuje zákony a veřejně nesouhlasí s vysokou politikou, což kritika dala filmu v tehdejší době hodně sežrat. To ale nic nemění na tom, že je to poutavě, zábavně a napínavě natočená kriminálka. Detektivní metody jsou sice občas trochu úsměvné a od Eastwooda se kulky odráží s ještě větší samozřejmostí než od Terminátora, ale to k tomu patří. Hlavní je přeci jenom jedno:" vystřelil šestkrát, nebo jenom pětkrát?" ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Já jsem se prostě nemohl dočkat až toho dementního, vylízaného kreténa Harry zabije. Protože takhle vymatlaného "zabijáka" jsem už dlouho neviděl. Doufám, že skutečný Zodiac, kterým byl film Drsný Harry inspirován byl alespoň trochu inteligentní. Clint Eastwood celý film táhne, výborné hlášky střídají na tehdejší dobu vynikající akci. Hudba je překvapivě dobrá a skvěle dokresluje atmosféru filmu. Klasika. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Eastwood je proste frajer! Mimowesternové role z tohto obdobia sú mu prideľované role poliša, ktorý sa s ničím neserie, je to proste kanón. Príbehovo celkom slušné, aj keď to občas zaváňalo klišovitosťou, na 70te roky veľmi slušný film. Ale oveľa lepšie ako druhá časť 'Magnum Force'. 75%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Vytýkat tomuto filmu jeho fašizující sklony je hloupé. Vždyť je to sakra jen film. Řekl bych, že uctivého zacházení s násilníky je v reálném životě až až, tak proč neulevit fantazii, alespoň na filmovém plátně. Naopak mi ve filmu chybělo víc takového přímočarého jednání. Navíc, jak čas běží, je inspektor Callahan jen slabým odvarem následujících drsoňů. Když už bych chtěl filmu něco vytýkat, zaměřil bych se spíše na kvalitativní, než pseudomorální kritéria, třeba místy drhnoucí scénář, či ne úplně vychytanou kameru. Ale Callahan je v podání Eastwooda, tak zajímavá postava, že dokáže tyto drobné nedostatky překlenout. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Don Siegel byl rychlý a rozhodný režisér a byl známý tím, že nenatáčel více materiálu, než bylo potřeba a s natáčením byl vždy v předstihu. Když zavítal na natáčení manažer studia, tak se divil, proč režisér natočil pouze jednu verzi Scorpiova útěku po střechách. "Když se na to podívá, okamžitě ví, jestli se mu natočená scéna líbí nebo ne" - vysvětlil tehdy manažerovi Clint Eastwood. (ClintEastwood)
  • Těžkosti nastaly při výběru vhodného režiséra. První volbou studia byl Irvin Kershner a pak Sydney Pollack. Kershner byl z projektu vyhozen poté, co z hlavní role Harryho Callahana vycouval Frank Sinatra. Pollack neměl zájem, pro něj byl film víceméně obyčejný. Režie byla nakonec svěřena Donaldu Siegelovi (ten už se k další režii o drsném poldovi kupodivu nedostal). (Rodriguez)
  • Původní název filmu měl být "Dead Right". (Kulmon)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama