Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přes tak kultovní status, slavnou hlavní roli, feeling špinavý 1970s kriminálky, filmařský cit pro nasnímání velkoměsta a dobře ujeťáckýho hlavního padoucha, nemůžu ani teď po letech s klidem zvýšit na 4 hvězdy. Chtělo to totiž střihnout o dobrých 15 minut, což by dějově vůbec nic nezměnilo a přidalo by k*rva spád. Jinak ale jednoznačný sympatie. Dle Eastwooda by už dnes taková (slovy některých kritik) "pravičácko-fašounská fantasy", či "gestapo movie", nemohla ani vzniknout - neboť na to už jsme moc politicky korektní a bez smyslu pro humor. Tím spíš je vlastně DIRTY HARRY cenný. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V 70’tkách to musela byť bomba. Teraz už na mňa tento snímok pôsobí tak hlúpo, že neviem či mám plakať, alebo sa smiať, pričom túto údajnú kultovku mile rád prirovnám ku gólu nožničkami z offsajdu. V prvom momente je z neho človek ohúrený, no nakoniec zistí, že vlastne nemá žiadnu výpovednú hodnotu 🤷‍♂️ Ja síce nemôžem povedať, že by ma “Drsný Harry” vďaka myšlienke o žandárovi bez pravidiel vyslovene nebavil, no tieto za vlasy pritiahnuté fajtovačky, bez štipky logiky a zdravého rozumu, rozhodne nie sú moja silná doména. Z celého snímku si budem pamätať akurát tak scénu so školským autobusom počas cesty, nič viac, nič menej. Raz a dosť - tretia (doslova) na hrane. ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

"Když vidím nahýho chlapa s řeznickým nožem jak honí ženu a má erekci tak vím, že nejde vybírat na červený kříž." Dozvídáme se, že tento film je věnován všem policistům San Francisca, kteří byli zabiti ve službě. A hned se přesouváme k bazénu na střeš výškové budovy. Mladá žena plave od jednoho konce ke druhému. Stačí jedna střela do zad a její bezvládné tělo se potápí na dno... "Tohle je magnum 44, největší ruční pistole na světě!" Takhle začíná film, který začal sedmdesátá léta v USA. Zatímco Bezstarostná jízda a Půlnoční kovboj jsou ještě někde napůl v 60-tých, Dirty Harry představil jak to asi bude vypadat. Špinavá, násilná velkoměsta plná pošuků, na které zákony nestačí. A tak musí přijít na řadu velká bouchačka a cynismus lidí, kteří jsou v tomhle denodenně. Do příchodu Harryho byl vrcholem ztvárnění detektiva Columbo (nic proti němu, miluji Columba). Myslíte, že bez Harryho by byl nějaký hláškující John McLane? Šáhlý Martin Riggs? Mstící se architekt Paul Kersey? A jiní hláškující a přehláškovaní drsňáci? Ale kdeže! Rovněž záporák je i na dnešní poměry pěkný hajzl. Žádný promyšlený plán. Prostě vybere si barák a čeká. Motivem jsou samozřejmě prachy. Nedočkáme se žádných vysvětlení, proč se rozhodl střílet lidi... Abych jen nechválil, Harry má i nějaké ty začátečnické chyby, kterých se v pozdějích dílech vyvarovali. Případně jsou vzhledem k datu natočení pochopitelné - viz. Harryho rozmluva s manželkou parťáka, zdržovací scény (obvinění ze šmíráctví). I tak musí každý uznat, že jde o snímek, který předběhl dobu a který zároveň přicházející období nejlépe zachytil. A co by to bylo za koment, kdybych nenapsal hlášku určující celou sérii "Do toho! Udělej mi radost!" ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Jestli jsem někdy viděla nějaká další pokračování, tak už si to nepamatuju a nemůžu provést pořádné srovnání, ale každopádně platí následujicí: Na Dirty Harrym oceňuji zejména, že je to úplně čistý (hihi), přímý a jasný film bez odboček, bez nimrání v osobním životě (jak inspektora, tak záporáka) a bez přílišného lpění na vysvětlování politických inklinací a interpretací. I když se postavy zrovna baví o tom, jestli je nebo není nějaký zákon úplně na prd, tak jejich dialog zůstává věcný a nespadá do skrytého vypravěčství či komentování. Divák se sám rozhodně, jestli s takovou postavou souhlasí nebo jestli ho takový "message" filmu uráží, ale film sám se nestaví do role kazatele. I když jsou tam teda všude ty kříže a Ježíšové, tak nevím, jak moc jsem si nasedla na lopatu. Další věc, co mě mile překvapila, že ten film není sexistický ani misogynistický, protože vzhledem k angažmá Clinta Eastwooda jsem tak nějak automaticky předpokládala, že bude. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

"Vím na co myslíš. Vystřelil jsem už šestkrát nebo jen pětkrát?! Tak schválně, co myslíš, máš dnes svůj štastný den? ". Sice sem tam logika skřípe a vedlejší postavy jsou více než ploché a někdy i hloupé (viz soudce přesvědčující Harryho proč nemůže zatknout hlavního padoucha), ale vše vynahrazuje skvělá atmosféra. Navíc ty skvělé překety s kamerou. Nestarnoucí klasika. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Andy Robinson, dříve divadelní herec - neměl žádné zkušenosti se zbraněmi a pokaždé, když měl vystřelit, tak zamrkal. Režisér Siegel tak musel natáčení scén uspořádat jinak, než měl původně v plánu a Robinsonovi najal trenéra, který z něho měl udělat skutečného ostřelovače. (ClintEastwood)
  • V prvotní verzi scénáře, kdy Harry blafuje jestli vystřelil pětkrát nebo šestkrát dával zbraň k vlastní hlavě. (Kulmon)
  • Ve scéně, kdy Harry (Clint Eastwood) běží přes celé město, aby se setkal se Škorpionem (Andrew Robinson), proběhne kolem zdi, na níž je graffiti "Kyle", což je jméno Eastwoodova syna. (Stegman)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama