Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood na útěku z nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího vězení na světě. Doživotně odsouzenému bankovnímu lupiči Franku Morrisovi (Clint Eastwood) se v minulosti podařilo uniknout z několika nápravných zařízení, a proto je přemístěn do nejobávanějšího amerického vězení, na Alcatraz. Ocitá se v nedobytné skalnaté pevnosti obklopené mořem a zjišťuje, že tentokrát to s útěkem nebude tak jednoduché. Ve věznici panuje tvrdý režim, pravidelné sčítání vězňů a nikomu se odsud zatím nepodařilo uniknout. Frank se postupně seznamuje s dalšími spoluvězni a začíná spřádat plán na útěk z vězení. K jeho plánu se připojí další tři vězni a po důkladné přípravě se vydávají na cestu za svobodou. Příběh snímku vychází ze skutečné události, ke které došlo v červnu roku 1962, kdy se třem trestancům skutečně podařilo opustit zdi obávaného Alcatrazu. Napínavý kriminální snímek bývá řazen mezi nejlepší snímky odehrávající se ve vězeňském prostředí a završuje dlouholetou spolupráci amerického režiséra Dona Siegela s hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (443)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější jsem na filmu shledal jednu jedinou věc, totiž efekt, který byl způsoben tím, že jsem před tímto viděl všechny ostatní filmy o útěcích z vězení, které tu ukradli scénku, tu záběr, tu nápad a podobně. Bylo zvláštní sledovat film, který položil základy všem těm dalším filmům a seriálům. Takovej táta všech. Ale jeho děti byly docela svižné a nápadité snímky. S tátou je nuda jako s gumovým prsem. Samozřejmě chápu, že je to dobou vzniku filmu, opisováním skutečné události a filmařským stylem dané doby (žádná hudba, žádné rychlé nebo dramatické prostřihy apod.), ale i tak, kvůli pověsti kultu jsem čekal od tohoto snímku trochu víc. Takový Motýlek, který je mnohem starší a v podstatě je také podle skutečné události, resp. líčí zážitky samotného Henriho Charrièra, jako film je co do nějakého útěku z míst, odkud je to nemožné, mnohem atmosféričtější, napínavější a asi i kultovnější. Nedovedu však posuzovat kultovnost. Útěk z Alcatrazu vůbec neukazuje Alcatraz jako totálně děsivé místo, odkud není úniku, neukazuje strhané vězně, ani těžké soužití s nimi, vlastně je podle tohoto filmu Alcatraz docela příjemný krim, kde si stihnete namalovat i autoportrét. Ředitel je trochu svině, ale spíše hloupé dobračisko. Je tu jen jeden agresivní gej, negři jsou kámoši, prostě pohoda. Kdo by chtěl utéct a riskovat, no kdo? V podstatě nechápu, proč je tomuto snímku přisuzovaná ta kultovnost. Víc mě sebral obyčejný televizní film Jsem uprchlý trestanec s Valem Kilmerem. Ačkoliv je třeba uznat, že v Alcatrazu je Clint Eastwood opravdu dobrej, to jo. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Čtvrtou nadprůměrnou hvězdu dávám hlavně za to, že mě velmi bavilo sledovat podobnosti s budoucím Shawshankem (a že jich není málo). Jinak mi to přišlo celé takové komicky naivní, hlavně co se týče složení vězňů. Až jsem se začal podivovat, proč bylo nejstřeženější vězení Ameriky zpravidla používáno pro tak ušlechtilé, hodné lidské bytosti. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Dalsi skvely film z väzenskeho prostredia o planovanom uteku z väzenia, z ktoreho este nikdy nikto neusiel. Napad na utek bol premysleny dokonale, podobne ako aj v Shawshanku, aj ked nebezpecni boli dozorcovia, ktori im stale dychali na chrbat a prave to napätie vyvolavalo dobry dojem z filmu. Skoda, ze som si nevsimol, ktory z nich tam bol Danny Glover... 28.09.2010 ________ Clint Eastwood - (Frank Morris) +++ Patrick McGoohan - (Warden) +++ Roberts Blossom - (Doc) +++ Jack Thibeau - (Clarence Anglin) +++ Fred Ward - (John Anglin) +++ Paul Benjamin - (Angličan) +++ Larry Hankin - (Charley Butts) +++ Produkcia: Don Siegel +++ Hudba: Jerry Fielding +++ Nemecka Cinema - 100% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ó jak jsi kráááásné Seeen Frenciskóó... Další klasika, kterou při psaní SHAWSHANKU (i MÍLE) určitě poctivě nakoukal Stephen King (příběh je o něčem jiném, ale hřiště je úplně stejný). Clintovi člověk samozřejmě fandí od samého začátku od jeho příchodu do věznice. Atmosféra se blíž a blíž závěru pěkně zažere pod kůži a pustí vás až v titulcích. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Dnes už ´vězeňská´ klasika, která za minulého režimu plnila naše kina. I díky mnoha podobnostem (zvířecí mazlíček na cele, sexuální loudil, despotický ředitel věznice, způsob útěku…) není pochyb o tom, čím se Stephen King inspiroval při psaní svého ´Shawshanku´ i ´Zelené míle´ (a následně pak Frank Darabont se svými filmovými adaptacemi). S postupně pokračující přípravou na útěk skvěle budované napětí si člověka získá, Clint Eastwood je borec numero uno a na co s Donem Sieglem šáhli, to proměnili ve zlato. Tady občas vyčítaný otevřený konec je jediný správný. Celý příběh je totiž inspirován skutečným, do té doby jediným zdařilým útěkem z Alcatrazu, ovšem o osudech jeho protagonistů, tj, jestli se při přeplouvání na pevninu utopili, či nikoliv, není dodnes nic známo. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (38)

  • Ač byli Eastwood s režisérem Siegelem dlouholetí přátelé, kteří spolu navíc v minulosti natočili již několik filmů, v době před vznikem tohoto snímku spolu měli velmi ochladlé vztahy. Režisér byl navíc rozhodnut, že film natočí u společnosti Paramount, Eastwood prosazoval Warner Bros. Všechna úskalí se nakonec podařilo překonat a i když snímek produkoval Paramount, Eastwood ztvárnil hlavní roli. (ClintEastwood)
  • Velmi chladné a nevlídné počasí, které při natáčení panovalo, vneslo do snímku onu specifickou atmosféru. Don Siegel se později nechal slyšet, že Útěk z Alcatrazu režíroval způsobem, jako by šlo o černobílý snímek, natočený na barevný film. (ClintEastwood)
  • Na motivy tohoto filmu vznikla počítačová hra. (Lucas87)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (více)

Reklama

Reklama