Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak se dokáže hrstka vojáků ubránit německé přesile v pekle u Siegfriedovy linie? Siegfriedova linie představovala německé obranné pásmo, o které se během 2. sv. války vedly tvrdé boje. Děj komorního válečného snímku Peklo je pro hrdiny se točí kolem jediného manévru oslabené americké jednotky, která se snaží nacistům zabránit v překročení linie. Jedním z vůdců hrstky vojáků se stává ostřílený Reese, který byl k jednotce převelen krátce před jejím návratem na frontu. Ve válečné vřavě musí čelit mohutné německé přesile a držet pozici na frontě, než dorazí posily. V pekle zákopů, minových polí a vojenských bunkrů se jedná o sebevražednou misi pro opravdové hrdiny. Skvělému hereckému obsazení vévodí hvězdný Steve McQueen v typické roli ostříleného tichého hrdiny, který svou odvahou dokáže strhnout celou jednotku. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Skvělý komorní válečný film s výborným hereckým osazenstvem - pochopitelně v čele se Stevem McQueenem jako nepříliš vzorovým - zato v boji neocenitelným vojákem. Vedle několika výborných dramatických okamžiků (Jablko? -Závin! ) se tu vyskytuje i pár vychytávek, které jsme už někde viděli (házení helmou, zoufalé umírání, pohazování si s náloží) - jenomže to bylo v Ryanovi - tedy mnohem "později". Alespoň se Spielberg dívá na dobré filmy (viz. mrtvé ryby ukradené z Mostu u Remaggenu). Ústředním tématem filmu je voják, který není příliš spokojený s mašinérii, v níž slouží, ale ví (a co je důležitější - také podle toho jedná) že v boji musí odevzdat maximum a že jednou prostě nastane okamžik, kdy nelze smrtelné nebezpečí a smrt samu brát jinak než jako nutnou součást svého úkolu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vojnovy film v ktorom sledujeme boje v zákopoch. Väcsinu casu sa tam len nudne keca a ziadna postava ma nezaujala. Steve McQueen cely cas trpi a pre zmenu ako jediny toho vela nenahovori. Na konci sa konecne dockame nejakej väcsej bitky, ale uz mi bolo celkom jedno, kto to prezije. Vysledkom je dost nudny film. 4/10. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Klasický ešte čiernobiely vojnový film o vojakoch v zákopoch - neznámych, neslávnych, predsa hrdinských. Nesmie chýbať zmeska rôznych naturelov, aj podivínskych. McQueen, ktorý si v rovnakom roku zahral aj inom vojnovom filme, v roli jedného z nich - mlčanlivého drsňáka. Škoda, že to viacmenej stojí iba na ňom, aj keď niečo pohral aj ďalší statočný - Coburn. Vojnové scény sú v pohode, aj keď občas je vidno miesto výbuchov iba svetlice. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Ale jo, vcelku to ušlo. Hrstka mužů v podobě jednoho družstva zůstane tak trochu opuštěna na hřebeni u Siegfriedovi linie a začne taková přestřelka mezi nimi a Němci, kdy jedna strana konfrontuje druhou. Finální útok však mohl být lepší. Američani tady padaj jak hrušky a je to takový boj s neviditelným nepřítelem. Místo autentických záběrů mohli být použiti normální herci jako nepřítel. Tohle jsem trošku nepobral. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,5milióna║ Vojnová dráma odohrávajúca sa na malom bojovom priestore prevažne v zákopoch, kde malá čata Amerických vojakov stráži určitý úsek zdevastovaného územia pre nepriateľom. Na svoju príbehovú jednoduchosť bez väčších dejových zápletiek to je slušne zvládnuté, nestihne to nudiť a tých 90minút ubehne ako voda, Steve McQueene opäť v jeho klasickom zadumanom profile kde si nikoho nepripustí k telu, po akčnej stránke fajn, príbeh je miestami odľahčení ale niekedy aj dosť vážny či surový ale nikdy to neskĺzne do nejakej báchorky, nuž jediná škoda že tento jednoduchý príbeh dohromady moc nového čo by zaujalo a obohatilo pohľad na vojnu neponúkne. /65%/ ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

  • Robert Pirosh založil postavu Homera (Nick Adams), polského maskota oddílu, na skutečné 17leté polské vysídlené osobě, kterou jeho jednotka objevila ukrývající se ve sklepě v Německu. Protože nedokázali vyslovit jméno mladého muže, dali mu přezdívku „Homer“. Stejně jako ve filmu se i tento skutečný Homer chtěl stát americkým vojákem a Pirosh zkoušel vše, co ho napadlo, aby ho dostal do armády, ale neúspěšně. Nakonec se Homer spojil s další četou a Pirosh ho už nikdy neviděl. (sator)

Reklama

Reklama