Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dospívající Georges se stává žákem církevní školy. Je vynikajícím a horlivým žákem. Již ve svém mladém věku se zajímá o estetiku a umění. Při jednom školním církevním obřadu mu padne do oka žák o mnoho let mladší – Alexandre Motier. George je přímo uchvácen jeho andělskou krásou. Od této chvíle nedokáže myslet na nic jiného než právě na něj. Aby mu dal George najevo svou náklonnost, napíše mu verše z jedné básně a nenápadně, tak aby si toho ostatní nevšimli, mu je předá. Oba se začnou tajně scházet, jak jim to jen přísné předpisy školy dovolí. Své přátelství dokonce zpečetí krví. Jejich vztah však nelze natrvalo utajit. Kněží se snaží jejich platonické přátelství za každou cenu překazit. Donutí George, aby jim vydal všechny dopisy, které od svého mladšího přítele dostal. Když se to Alexandre dozví, je zdrcen natolik, že při cestě vlakem domů roztrhá a oknem vyhodí všechny dopisy, které od George dostal. Bohužel to však není poslední čin, ke kterému se Alexandre odhodlá. (Siegmund)

(více)

Recenze (5)

rivah 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočený vztah mezi chlapci různého věku v internátě. Film de qualité, který zestárl.(50%) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočené drama, které je na můj vkus až příliš zromantizované a dost často se ztrácím v té záplavě náklonnosti mezi Georgesem a Alexandrem. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Roger Peyrefitte napísal svoj z veľkej časti autobiografický román "Les Amitiés particulières" v roku 1943 a popisuje v ňom vzťah dospievajúceho 14- ročného chlapca k mladšiemu chlapcovi. Ich vzťah je zobrazený veľmi decentným spôsobom a nie je to len preto, že sa celý príbeh odohráva na pôde cirkevnej internátnej školy v roku 1920. Jean Delannoy si osvojil tento citlivý príncip k látke a vytvoril komornú drámu plnú dialógov a postojov zainteresovaných. Sú to práve kňazi, ktorí z rôznych osobných dôvodov vplývajú na vzťah a snažia sa ho utlmiť a následne zmariť. Kritika však nesmeruje priamo k cirkvi, to by bolo príliš jednoduché, ide skôr o spoločnosť ako takú. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle stejnojmenného románu Rogera Peyrefittea. Román vyšel v roce 1944. Film byl natočen o 20 let později. Jeho český název je „Nezvyklá přátelství“. Film diváka seznamuje se skutečně nezvyklým přátelstvím dospívajícího Georgese de Sarre, žáka církevní školy, s mnohem mladším žákem (Alexandre) téže školy. Přesto, že se jedná o ryze platonický vztah, je solí v očích církevním představitelům školy. Ti Georgese označí za svůdce ubohých dětí a snaží se jejich přátelství všemožně zabránit. Bohužel se však ukáže, že způsob, jaký zvolili, má tragické následky. Příběh je natočen mimořádně citlivě. Sexualita je ve filmu jen diskrétně naznačena. Nikde se o ní otevřeně nehovoří. Za zmínku stojí fakt, že když se autor románu Roger Peyrefitte zúčastnil natáčení tohoto filmu, zamiloval se do tehdy ani ne 13letého chlapce, který se ve filmu objevil ve vedlejší roli. Ten se později stal Peyrefitteovým milencem. Peyrefitte do něj investoval v přepočtu na 39 mil. Kč. Nejprve, aby ho postavil na nohy, později, aby vyrovnal jeho dluhy. Jejich vztah se stal předmětem Peyrefitteova románu L'Enfant de cœur. (Pondělí 05.04.2010) ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama