Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Díky kramářské písni jednoho slepce znají lidé v Andalusii legendu o vznešeném loupežníkovi Lucerovi, který bohatým bral a chudým dával. Tak začíná film Ladislaoa Vajdy, který ale naznačuje, že Lucero možná nebyl příliš kladná postava. Šibeničník je také ukázkou španělského subžánru westernu - tzv. bandolerismo. (Letní filmová škola)

Recenze (3)

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Parádny bandolerismo western plný zvratov a akcie. Prepadávajú sa tu dostavníky, banditov nahradili zbojníci, za nitky poťahuje skorumpovaný záporák a hlavný hrdina musí vykonať očistnú pomstu. Príbeh je veľmi slušne odvyprávaný a navyše je zasadený do metafikčného rámca. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Španělská verze Robina Hooda (nebo Jánošíka, chcete-li) ovšem zbavená iluzí a idejí (na druhou stranu, ve filmu jsem silně cítil vliv frankismu, bez kterého by to zřejmě nešlo). Začátek byl slibný (tanec+hraní karet), pak ovšem následovala série dějových zvratů, která po chvíli začala spíš nudit. Znovu mě film začal bavit až od prvního střetu vojáků s Lucerovou bandou. Pak šel také zřetelně cítit vliv hollywoodského westernu (ve formě bandolerismu, samozřejmě). A právě v žánru „dobrodružný“ je snímek nejsilnější, akčnější scény mě docela bavily. Humor na mě však zafungoval zcela minimálně. Celkově to vidím na lepší průměr. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Nejedno místo mělo něco do sebe: úvodní „všední“, ne-uměl(eck)ý flamencový taneček; přechod z komiksové tabule jarmarečního zpěváka do reality a (hlavně) zpět; samotná jarmareční píseň a proměna jejího vyznění z nyvé ódy na romantického hrdinu v jedovatě ironický komentář; některé záběry, třeba velké celky vesnic a hor s hemžením lidiček… Jenže ty hezké jednotlivosti se skládají v nijak zvlášť jiskrný celek, pomalé tempo upomíná na pozdější spaghetti westerny, ale postrádá jejich hypnotičnost, herci nejsou bez charismatu, ale režie ho neumí nebo nechce prodat, náběhy do exploatační drsnosti uhýbají k opatrnému starosvětskému melodramatu. Zajímavý, koukatelný, ale ne nadčasový kousek. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama