Reklama

Reklama

Nadaný žák

  • USA Apt Pupil (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sir Ian McKellen a Brad Renfro se představují v hlavních rolích tohoto znepokojivého psychologického thrilleru, natočeného na motivy románu Stephena Kinga. Todd Bowden (Renfro) je nadaný šestnáctiletý středoškolák, jehož začnou zvráceným způsobem fascinovat zvěrstva nacistického Německa poté, co tuto látku začnou probírat v hodinách dějepisu. Jeho záliba se však nebezpečně zvrhne, když odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí a výměnou za to přinutí Dussandera, aby odhalil temná tajemství, která jsou už celá desetiletí pohřbena v hlubinách zapomnění. Mezi mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto, jehož důsledky budou strašlivé... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

castor 

všechny recenze uživatele

Režisér známý přehnaným perfekcionismem se opět vrhnul na rozkrývání tajemství lidí, kteří pod maskou všednosti něco skrývají. Přesně takovým je zdánlivě neškodný bručoun ze sousedství. Stárnoucí Arthur je ale ve skutečnosti masový vrah a velitel z koncentračních táborů z druhé světové války Kurt Dussander, a někdo to ví. A dokonce je to pouze Šestnáctiletý středoškolák Todd. Zjištěním je fascinován, stejně jako historkami o Holocaustu. Kdo je nakonec větší zrůda? Bryan Singer natočil svůj vysněný, mnohovrstevnatý projekt, adaptaci novely Stephena Kinga, v suverénním stylu. Jeho režie neprotěžuje ani jednu stranu, a platí u ní přesně to, co jsem napsal u jeho Valkýry. I tady totiž naprosto s přehledem pracuje s napětím a gradací. Klobouk dolů.. dobrý režisér prostě zvládne napumpovat napětím i čekání ve frontě na banány, a takovým Singer bezpochyby je. Velice znepokojující, psychologická studie zla v sousedství je silná i v hereckém obsazení. I sebemenší štěk příjemně potěší, stejně jako Jan Tříska ve vedlejší úloze. Přesto jednu vadu na kráse má. Není totiž příliš zřejmé, proč ambiciózní mladík tolik riskuje a je tolik fascinován Dussanderovou minulostí, i co jeho vydíráním sleduje. Díky Singerově obratnosti přesto určité nejasnosti nebo náznaky klišé působí vzrušujícím a napínavým dojmem.. Hodně poctivých 80%.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film, od ktorého som nečakal, že si ho budem pamätať ako skvelý. Knižnú predlohu som ale nečítal. Brad Renfro (herecké prekvapenie) je v tejto snímke taký hnusák, že som normálne fandil Dussanderovi (McKellen, ktorý tu herecky koncertuje). Niektoré scény sú priam mrazivé, napr. pochod Dussandera, Toddove vyhrážky atď. Taktiež hudba, ku skvelému ťažkému psychologickému thrilleru, nad ktorým sa musíte zamyslieť, je výborná. Keby som však skôr, ako tento film videl Wellesov 'The Stranger', asi by nepatril do mojej osobnej topky. 100%. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film se mi paradoxně líbil víc než předloha, protože linii příběhu zjednodušil a "netlačil tak na pilu", takže oba anti-hrdinové jsou ve své zvrácenosti daleko civilnější, přirozenější. Ian McKellen hraje svého fašistického veterána geniálně a Brad Renfro je vážně nadaný žák...Film se drží střídmé linie,( téměř ) se nevyskytují afektované scény, vzájemné oťukávání obou protivníků a kompliců zároveň je jemnou psychologickou hrou, která vyvrcholí v závěrečné scéně dokonané proměny. Celkový dojem 90 %. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Sakra, tak to byl zase jednou film. Herecké výkony naprosto brilantní, (McKellen v nacistické uniformě, to je scéna, kterou si budu ještě dlouho pamatovat), do Renfra, které jsem do teď neznal, bych nečekal, že to zahraje tak skvěle. Abych to vysvětlil, když jsem ho viděl poprvé na plátně, tak jsem si pomyslel "o můj bože, další klučina, který se bude snažit hrát", ale to jsem se mýlil. Singer mi tímto potvrdil, proč bych se měl těšit na jeho nový film, Valkýru. Takže doufám, že zážitek bude minimálně stejný, jako u žáka. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Singer a spol. při adaptaci stejnojmenné knihy podstatně ubrali na brutalitě, kvalitám výsledného produktu to ovšem nic neubírá. Obzvláště chválím konec, který vynáší své poselství ještě mrazivěji, než fatální závěr knihy - kolik potenciálních, ale i skutečných hrůz se může ukrývat za těmi navenek obyčejnými tvářemi, které denně míjíme na ulicích? Inteligentní zlo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (26)

  • Adaptace Nadaného žáka se dlouho zdála být prokletá. Začalo se o ní mluvit už v roce 1984, kdy měl Dussandera hrát James Mason, ale než stačilo natáčení začít, zemřel na infarkt. Jako jeho náhrada byl zvažován Richard Burton, ale i ten zemřel ještě než vůbec mohl roli přijmout. K natáčení nakonec došlo v roce 1987, ale byl překročen rozpočet a proces byl po šesti týdnech zastaven, když zbývalo už jen deset dní natáčení. Stephen King tehdy viděl zhruba tři čtvrtiny plánovaného hrubého sestřihu filmu a posoudil ho jako "opravdu dobrý". V hlavních rolích se tehdy představili Rick Schroder a Nicol Williamson, režíroval Alan Bridges. (novoten)
  • Ian McKellen se svěřil, že jeden z důvodů, proč nakonec byl obsazen v tomto filmu, byl jeho výkon ve snímku Farma Cold Comfort (1995). Režisér byl natolik nadšen, že Mckellena obsadil přesto, že je neoddiskutovatelný brit a podstatně starší, než má jeho postava být. (Othello)
  • Střihač a autor hudby k tomuto filmu John Ottman měl mít původně ve snímku dvě malé role, ale nakonec byly obě vyškrtnuty. Nejdříve měl být slyšet mimo záběr jeho hlas na začátku, ovšem na poslední chvíli byl vyměněn za hlas Christophera McQuarriea. Dále měl být viděn jako dirigent orchestru ve scéně maturity, avšak i z této scény byl vystřižen. (Othello)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Reklama

Reklama