Reklama

Reklama

Chlapci ze sousedství

  • Česko Děti ulice (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režijný debut černošského režiséra Johna Singletona sleduje osudy troch chlapcov v černošskom ghette South Central v Los Angeles. Stretávame sa s nimi ako s desaťročnými a potom znovu po siedmych rokoch: jeden z nich sa stáva obeťou zločinu a druhý mieni jeho smrť brutálnym spôsobom pomstiť. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý náhľad do černošského ghetta. Samozrejme dôjde aj na nejaké tie prestrelky, ale film sa nevenuje gangom. V centre príbehu sú 2 postavy mladíkov, ktoré sa snažia z ghetta vymaniť. Cuba Gooding Jr.to podáva jeden zo svojích lepších výkonov bez šialeného prehrávania. Najviac ma ale na celom filme bavil tenučký Laurence Fishburne ako jeho otec. Už v tak mladom veku z neho vyžarovala neskutočná mentorská charizma, ktorú tak dokonale zúročil v Matrixoch. Je to smutné, že sa USA serie do vojny z kdejakou krajinou a pritom doma má štvrte, kde je vysoká úmrtnosť a človek sa bojí výjsť na ulicu zo strachu, že ho zastrelia. Výsledkom je pôsobivý film, ktorý má aj po rokoch čo ponúknuť. 7/10. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Na tento film som čakal veľmi dlho. Takmer 2,5 roka kým sa mi ho podarilo zohnať. Videl som Juiced s 2Pacom a tak nejako podobnou cestou som sa dostal aj ku tomuto filmu. Jedná sa o režijný debut Singletona, ktorý je navyše podporený výborným a v tej dobe mladým Morpheus Fisburnom. Fisburnovho syna si zahrala začínajúca černošká hviezda Cuba Gooding Jr. a v tej dobe debutujúci Ice Cube zase chlapca od naproti. Od tej doby sa pravidelne Ice Cube a Singleton stretávali na placi a spolupracovali spolu. Ale tu ich job bol asi najkvalitnejší čo som do teraz videl. Dej nás hodí do L.A. Mesta, ktoré je posiate gangstermi, UZInami, hnusnými americkými muscle cars a vraždami. Scenár nás krásne prevedie cez detstvo chlapcov až po koniec ich teen veku. Tre ako mladík vyrastá s matkou, ale vďaka svojej inteligencií a veľkohubosti ho tá pošle k otcovi na výchovu. Fourious - Fishburn ako bývalý vojak sa so synom nemezná a dá mu pocítiť tvrdost, ale nie násilne, ale skôr tak pravo otcovsky a výchovne. Tre si rýchlo nájde priateľou a začnú na vlastnej koži pocitovať silu ghetta, kde žijú. Tvrdosť ulice a vôňu olova. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je krásná ukázka toho, co vlastně představuje život v ghettu. Mluví se o rasismu, ale ta nenávist není jen směr bílí-černí, ale je i ve směru černí-černí. Stejně jako je mezi bílými. Jednoduše, prostě nejde o to, jakou barvu pleti má, zabíjet se mezi sebou budou lidé pořád a je jedno, z jak banálních to bude důvodů, jestli pro peníze anebo pro pomstu. Je tu jen naděje, že se někomu podaří uniknout. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Dobrý film,který odsýpá a člověk se nenudí i když je to celé hodně předvídatelné a to poselství mi připadá už trochu zašlé časem.Tohle už prostě každý asi párkrát viděl.Od začátku je jasné co se bude dít a to se taky přesně děje.Taky mi přijde,že je to nevyslyšené poselství,vzhledem k tomu,že tohle chování a všechno kolem se stává víc a víc mo'dním.Představa,že čeští pozérští blbečci s kšiltovkama nakřivo,kalhotama ze kterých by si člověk ušil duchnu,touhou narodit se černí a prodávat crack na vás kvůli nechtěnému žduchnutí vytáhnou pistoli je sice směšná,ale je mi jasné,že by moc chtěli.Aaj bíjač?!Celkem překvapil Ice Cube,který tu hraje.Slabší 4. ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Postava Laurence Fishburna je lepší Malcolm X, než opravdovej Malcolm kdy byl. On je takměř ztělesněním černýho Ježíše. On reprezentuje tu největší chybu snímku – je nikoliv člověk, ale vykreslenej ideál, jehož fiktivnost na vás ze snímku přímo křičí. Boyz n the Hood není vůbec špatný pouliční drama, ale chybí mu byť jen špetka komplexnosti, je to přímočarej vzkaz všem klukům chycenejm v pasti pouličního násilí, aby se přestali zabíjet. A ne, že by mi to nějak extrémně vadilo, ostatně nejde o špatnou myšlenku, ale vyučování sluší dokumentům, nikoli filmovejm dramatům, zvlášť když se film vyjadřuje převážně syrovym realismem. Film má silný, silný momenty, ale stejně jako nechutný fotky následků kouření na krabičkách cigaret zbytečný, neefektivní a maximálně kazí dojem. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (24)

  • Tre Styles (Cuba Gooding Jr.) ve filmu vlastní a používá vůz Volkswagen Beetle. (lskala)
  • Furious Styles (Laurence Fishburne) žil na ulici 5918 Cimarron Street v susedstve Park Mesa Heights, čo bolo v čase, kedy sa film natáčal, jedno z najpokojnejších susedstiev v celom South Central. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel americký režisér John Singleton

Zemřel americký režisér John Singleton

30.04.2019

Ve věku 51 let zemřel americký scenárista a režisér Daniel John Singleton. Jeho filmovým debutem byl snímek Chlapci ze sousedství s Laurencem Fishburnem a Cubou Goodingem Jr., za který byl nominován… (více)

Reklama

Reklama