Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružný román "Cesta kolem světa za osmdesát dní" z pera francouzského spisovatele Julese Vernea patří dodnes mezi jeho nejoblíbenější díla. Původně vycházel na pokračování v novinách Le Temps a poslední díl vyšel 21. prosince 1872, v těchto dnech tedy uplyne přesně 150 let od chvíle, kdy se čtenáři mohli poprvé seznámit s legendárním cestovatelem Phileasem Foggem. Jeho dobrodružství dodnes představují vděčný filmový námět pro tvůrce z celého světa. Mezi nejzdařilejší zpracování tohoto legendárního románu patří televizní seriálová adaptace z roku 1989, kterou natočil americký režisér Buzz Kulik. Elegantního dobrodruha Philease Fogga zde ztvárnil hvězdný herec irského původu Pierce Brosnan, který se později proslavil v roli jiného britského gentlemana – tajného agenta Jamese Bonda. Hvězdné herecké obsazení doplňují mimo jiné britský komik a člen legendární skupiny Monty Python Eric Idle jako sluha Passepartout nebo Peter Ustinov jako komisař Wilbur Fix, který pronásleduje Fogga po celém světě... Vyhlášený dobrodruh Phileas Fogg představuje vzorný příklad anglického gentlemana, který se nenechá vyvést z míry za žádných okolností. Známý děj se točí kolem Foggovy bláznivé sázky s ostatními členy Reformního klubu, že dokáže zvládnout objet celý svět během pouhých osmdesáti dní. Ve viktoriánské éře velmi odvážný cíl, ale do karet mu nahrává průmyslová revoluce a s ní spojený rozvoj železnice a lodní dopravy. Pravý Angličan nikdy nežertuje o něčem tak seriózním jako je sázka, proto se Fogg neprodleně vydává na dalekou pouť ve společnosti svého francouzského služebníka Jeana Passepartouta. Čeká ho strastiplná cesta, která mu může přinést nejen slávu, ale možná i štěstí v lásce. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Phileas Fogg (Pierce Brosnan) je typický anglický gentleman, chladný, vždy dokonale přesný. Jednoho dne se ale nechá svými kolegy z Reformního klubu vyprovokovat, a vsadí se s nimi, že zvládne objet celý svět za pouhých 80 dní. Shodou okolností se ve stejné době z Anglické banky ztratí velká suma penězk, a podezřelý je právě Fogg - všichni předpokládají, že jeho cesta je jen záminka jak rychle zmizet. A tak dostává na cestu kromě svého sluhy Passepartouta (Eric Idle) i dalšího nezvaného spolucestujícího, který je mu v patách - detektiva Fixe (Peter Ustinov) ... Vzhledem ke včerejší sněhové kalamitě, kdy žena s dcerou uvízli u tchyně, jsem měl celý večer volný, a tak jsem si řekl proč - alespoň virtuálně - neobjet celý svět. I když to bylo náročné, tak jsem se po celých 4 a půl hodiny ani chvilku nestihl nudit - Phileas Fogg, Passepartout, princezna Aouda i detektiv Fix byli výbornými společníky. Oproti třeba novější verzi s Jackie Chanem, která byla jen hloupou parodií, působí tato minisérie - i přes nesporný komediální talent Passepartouta - mnohem vážněji, vsadím se, že i sám Jules Verne by toto zpracování pochválil... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Doslovnost někdy až přílišná, ale v duchu svého pojetí zdařilá místy až mimořádně. Československým adaptacím verneovek se to hodně blíží a - hlavně - postihuje verneovskou technokratickou poetiku okouzlení průraznými technologickými inovacemi 19. století. Zdaru věci prospívá i mimořádně dobré herecké obsazení nejen hlavních rolí, ale i zdařilá a i v detailu důsledná výprava. ()

Reklama

Anglicankaaa 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Cesta kolem světa za 80 dní jako knížka srdeční záležitost. Je to první Verneovka, kterou jsem četla a která mě vůbec k Julesi Vernovi dovedla. Toto zpracování je dost zdařilé, do menších detailů se s knihou relativně shoduje. Viděla jsem to se dvěma dabingy, více se mi líbil ten, kde Philease Fogga mluví Petr Svoboda. ()

CrownThomas 

všechny recenze uživatele

na 100% nejlépe zpracovaný téma od Verna. Pierce Brosnan super - nikdy k němu nemám výhrady - hraje skvěle i horších filmech a má úžasné chrisma a šarm.....Eric Idle mi do role Passepartoura sedl perfektně a nevíc skvělá francouština ( český dabing ) v originále jsem bohužel nesehnal....A půvabná Julia Nicksonová. Prostě perfektní trojka určitě nej " Cesta kolem světa za 80 dní " .. Nedá se to srovnat s Chanem.... 90%. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Fillias Fog je Neven. Ale devízou tohohle seriálu je Passpartue a detektiv Fix v podání detektiva Poarota tedy Ustinova. Opět tato verze je trochu satirická a je třeba ji tak i brát. A má podobný feeling jako salavná animovaná verze z téměř totožného období. Jinak krom originálního znění jsem viděl původní ČST verzi se Svobodou i tu pozdější s Benešem. Kdo viděl tu pozdější, může být lehce znechucen. Ale verze se Svobodou a Fišerem coby jeho sluhy je geniální a hrozně návyková. Jinak až později jsem si uvědomil kolik známých herců tady hrálo i miniaturní role. Hned v prvním díle v klubu se tu mihne starý známý vévoda z Buckinghamu ze slavných Tří mušketýrů ze sedmdesátých let. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo od června do října 1988, a to ve Velké Británii, Jugoslávii, Hong Kongu, Macau a Thajsku. (Rattus Rattus)

Reklama

Reklama