Reklama

Reklama

Tichá noc, krvavá noc

  • USA Silent Night, Bloody Night (více)

Obsahy(1)

Pro většinu lidí jsou Vánoce časem klidu, rozjímání a radosti. Ale pro obyvatele malého novoanglického městečka představují zimní svátky především čas vzpomínání na Wilforda Butlera, jehož sebevražda upálením všechny šokovala. Po letech se Wilfordův vnuk Jeffrey rozhodne prodat zděděný dům a navždy se s městem rozloučit. Bývalá léčebna pro mentálně choré však skrývá nejedno hrozivé tajemství a řetězec událostí spojený se šíleným zabijákem může začít.. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

topi 

všechny recenze uživatele

Docela zapadlý atmosférický grindhousový slasher, který hlavně staví na budování stísněnosti. To vše s perfektní hudbou, která už se dnes nikdy nenatočí, hlavně kvůli starému zvuku, který má zvláštní echo a celkový sound zní fakt hodně depresivně. Film nenudí, střídají se flashbacky, které celou situaci vysvětlují a závěr je překvapivý a nečekaný. A ještě jedno velké plus, které filmu hodně dodává znepokojivou atmosféru a to, že se skoro celý děj odehrává v noci. Hřbitov, lesní cesty, domy a hlavně Buttlerův dům, který sám o sobě je vrchol hororu a jeho exteriéry i interiéry jsou velmi působivé. To je prostě ono!! Také první nečekaný mord sekerou mě docela vyrazil dech!! Zajímavostí jistě je, že film vyšel pod společností Cannon Films a produkoval ho Tromděda Lloyd Kaufman. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Staré dobré horory mám tuze rád takže si pamatuji jak jsem si večer kolem druhé tento filmek vsunul do dvd a uvrtal se v posteli s coca colou a brambůrky (kulturističtí bratři mi snad odpustí ten hřích) . Začátek filmu je parádní a do prvního masakru to má sakra hustou atmosféru dům působí strašidelně a vůbec vše šlape jak má. A pak to přijde...všichni se zblázní jezdí do strašidelného domu po jednom a nechávají se likvidovat nebo jezdí do jiných domů a zase se vracejí odkud vyjeli aby zase odjeli a zase se vrátili a nakonec jeli do strašidelného domu. Stíháte mě? No fakt tam takhle blbnou. Takže atmosféra zjistila po cca krásné půlhodině že jde pozdě na rande a zmizela pryč nechajíc místo sebe tupé chování postav s IQ pokojové teploty. Konečné vysvětlení ušlo ale úplný závěr ten byl šitej hodně horkou jehlou a ještě se u toho ten kdo to šil píchnul do prstu naštval se a ani to nedodělal. Mohla to být bomba takhle za mě jen lehký nadprůměr ale i tak rozhodně stojí za zkouknutí už pro první půl hodinku která nemá chybu. ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Yes. Toto je presne ten druh filmu, pre ktorý sa oplatí brodiť bažinami proto-slasherového filmu a neuspokojiť sa so sledovaním (inak majstrovského) Powellovho Peeping Toma. Medzi ním a Halloweenom sa deje veľa malých posunov. Stojí to za moment prekvapenia, kde vidíte, ako sa vo v podstate tendenčných béčkovch krimi-thrilleroch vynára nový subžáner a jeho stále viac vykryštalizované postupy. Navyše v tomto vynáraní zachytíte zaujímavú identifikáciu medzi odhaľovaním nového subžánru a odhaľovaním vraha samotného. Samotný film, resp. jeho filmová reč totiž v kľúčových momentoch personifikuje vraha aj nový, vznikajúci (sub)žáner. V Silent Night Bloody Night máte pomedzi povinnými a režijne stále topornými krimi-jazdami subjektívne POV zábery, explicitnú vraždu, širokoúhle objektívy a silné atmosférické pasáže, vyskladávajúce napätie a des z koláží reálneho prostredia. S postavou vraha tu skrátka prichádza aj niečo nové, tajomné a plíživé, opradené mystériom, čo naplno odhalíme v druhej polovici 70. rokov. Tento kinematografický kontext dodáva filmu to správne čaro a napätie - rozmer metafilmovej detektívky. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dvadsiateho štvrtého decembra roku 1950 za nevyjasnených okolností tragicky zahynul vo svojej luxusnej vile nenávistný, zatrpknutý, bohatý podnikateľ Wilfred Butler. Po jeho smrti pripadol celý jeho majetok jedinému žijúcemu príbuznému, jeho vnukovi Jeffreymi Butlerovi. Jedinou podmienkou spomenutou v testamente je to, že dom musí zostať v takom stave v akom bol, keď Wilfred umrel. Dlhú dobu v ňom nikto nebýval, bol prázdny. Až po dvadsiatich rokoch príde do mestečka East Willard právnik John Carter a ponúkne mestskej rade, aby vilu odkúpila za výhodnú sumu päťdesiat tisíc dolárov. No práve v tom čase začne v okolí Butlerovho sídla vyčíňať šialený vrah so sekerou. Americký snímok "Tichá noc, krvavá noc" (Silent Night, Bloody Night) je starý, ponurý slasher horror, ktorý natočil v roku 1971 režisér Theodore Gershuny. Je to celkom podarená, silne atmosferická, vianočná vyvražďovačka. *** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Atmosféra by sa dala krájať, ale to stereotypné podanie vrátane nevzrušivého herectva ku koncu zabije spomienková dlhočižná pasáž ako z nemého filmu otrasnej kvality ktorá možno pridala na atmosfére no pridala i ubíjajúcu nudu a s rozuzlením sa tiež staviam na stranu odporcov. Bohužiaľ i v sedemdesiatich rokoch vznikali filmy ktorých dobrý nápad a atmosféru zabilo nezáživné spracovanie a celkový dojem pokazila finálna pointa. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení započalo 30. listopadu 1970 v Oyster Bay v New Yorku. Dům Wilfreda Butlera (Philip Bruns) je pak ve skutečnosti dům Jamese Williama Beekmana. Postprodukce se uskutečnila až v létě roku 1972. Rozpočet snímku činil necelých tři sta tisíc amerických dolarů. (fiLLthe3DD)
  • James Patterson (Jefferey Butler) zemřel na rakovinu několik měsíců po hlavním natáčení – jeho repliky během postrpodukce pak musel namluvit jiný herec. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama