Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér a scenárista Olivier Assayas natočil kultovní celovečerní snímek, pojmenovaný podle hrdinky němého filmového seriálu Les Vampires z roku 1915; záludné, démonické i svůdné lupičky šperků. V této zvláštní hře s pravidly a povahou kinematografie do současné Paříže přijíždí skutečná hongkongská herečka Maggie Cheung, aby ztvárnila Irmu Vep v adaptaci upírské klasiky. Tehdejší hvězda akčních filmů je vtažena do chaotického natáčení pod vedením vyhaslého režiséra nové vlny Reného Vidala (Jean-Pierre Léaud). Ten si stejně jako zbytek štábu není zcela jist tím, co a proč dělá, a produkce je od počátku odsouzena k neúspěchu. Assayas vytvořil nejen film o filmu, ale také o stavu a problémech v branži. A zároveň stvořil vizuálně úchvatnou poctu slavnému dílu. (Cinemax)

(více)

Recenze (30)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Vskutku zajímavý pohled na natáčení filmu, na situaci, do které se za život dostane asi každý režisér, na komplexní atmosféru života kolem kamery střídaného s chvilkami oddechu a příjemného posezení s kolegy a přáteli, na herce a na film jako svébytný živoucí proces...Rozdrobenost a částečné rozkouskování "Irmy Vep" do jednotlivých epizod pomáhá divákům (trochu paradoxně) zapojit se do dění a chápat. Chápat, co asi prožívá režisér v období mlh a nejistoty, jak to ovlivňuje štáb, a že točit film je v každém ohledu dobrodružství. "Irma Vep" má ještě jeden trumf - a to touhu režiséra Vidala obsadit do hlavní role Maggie Cheung...Neboť ona je nejen středobodem nepovedeného natáčení a plánovanou múzou vyhasínajícího filmařova talentu, je i postavou, díky které můžeme na vznik filmu nahlížet i z úhlu světové hvězdy, která se na natáčení ocitá vlastně z pouhé zvědavosti a je proto prosta větších ambicí. A přiznejme si to - bez Maggie Cheung by "Irma Vep" nebyla zdaleka tak zajímavá. Při pohledu na ni chápu, proč o ni René Vidal tolik stál - ona je totiž bytostí z jiného světa. V tom nejlepším slova smyslu... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film pro intelektuály, jak zazní přímo ve filmu z úst jedné z postav, těm ale dává mnoho. Působivá a přesto velmi různorodá směsice narativních světů i významových rovin - film o vzniku a složitém procesu kreace uměleckého díla (je tu zajímavá spřízněnost s filmem Ve stínu upíra), film o osamění uprostřed cizího prostředí (trochu jako Ztraceno v překladu), film o smyslu umění, film o pornografické podstatě hollywoodské a obecně západní filmové kultury (scéna s vyhledáváním latexového kostýmu v sexshopu pro roli v uměleckém filmu je úchvatná), film o ztrátě smyslu života, film o ztrátě a složitosti nalézání konceptu a v neposlední řadě film o výborné kosmopolitní hudbě - Serge Gainsbourg & Brigitte Bardot, Sonic Youth, Ali Farka Toure... A přesto taky tak trochu film o upírech:-) ... Irma Vep - Vampire ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film pro ty, co mají tádi film. Chvílemi asi opravdu nudné, tak jak život a práce jsou... Chvílemi asi opravdu vypjaté, tak jak život a práce jsou... Chvílemi prostě takové, jak život a práce jsou. Když o něco jde. Třeba o film. Mám rád film. Chvíli jsem přemýšlel, dát-li čtyři či pět. Tak tak . . . . . ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Film o natáčení filmu, biografická sonda, drama, co tento snímek je? Tohle všechno a něco navíc. Některé scény a dialogy jsou , nebo mi aspoň přijdou dost černohumorné, trefné a dostávají mě. Realismus chaosu jaký panuje při natáčení, taky nemá většinou chybu. A pak tu máme rozhovory hlavně o filmu(kdy jsem se ovšem nic objevného, zamýšleníhodného a nového nedozvěděl, ale většinou jsem se pobavil nebo pousmál) . Dalším kladem je skvostná Maggie Cheung. Jenže dost času se film fláká od ničeho k ničemu, a přijde mi to jako bohapusté stylistické cvičení, které navíc nudí, je snaha o neotřelost a šokovat diváka, ale u mě se někdy mijí účinkem. Na dané téma se dají vidět i lepší filmy. To nebylo jen tím ,že jsem nechápal co se ke konci děje, co celé to má vlastně znamenat. Přesto ten film není ztráta času i takto můžeš vypadat výpověď o tom, co je to film, jak to berou ostatní, jak se cítí hlavní hvězda atd. Na druhou stranu je to film dost originální a zábavný, po opakovaném sledování se mi to staré hodnocení rozleželo v hlavě, takže zvedám o hvězdičku nahoru. Tzn. ze tří zvyšuji na čtyři a bude asi následovat sehnání DVD. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Variácia na tému: film o nakrúcaní filmu. Neurotizovaný štáb, ázijská herečka–fetišistka fixovaná na tesný latexový úbor, depresiami zmietaný režisér, roky točiaci priemernosti a vezúci sa na vlne sľubných prvotín. Nápad, ktorý ho má vrátiť na umelecké výslnie je remake podľa úspešnej nemej série „Les Vampires“ od Louisa Feuilladeho z r. 1915. Väčšina štábu sa prispôsobila pracovnej disciplíne diktovanej momentálnym rozpoložením režiséra. Vzájomné vzťahové problémy im tak zapĺňajú čas vyhradený práci. Chaotickosti, neukotvenosti a fáze v stave zrodu sa prispôsobil aj samotný film. Scény sú epizódne roztrúsené, prebieha sa zo štýlu na štýl, vedľajšie obsadenie je nevýrazné a dej často zabŕda do podružností. Veru žiaden filmový zázrak. Maximálne niekoľko tajomným prísľubom dýchajúcich obrázkov („lúpežná výprava“ herečky, záverečné premietanie) + zaujímavo obsadené hlavné úlohy (Maggie Cheungová hrá samu seba, Truffautovo herecké alter ego Jean-Pierre Léaud hrá režiséra – zrejme projekciu samotného Assayasa). ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama