Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Najmout si vraha sám na sebe, to může být někdy jediný způsob, jak zachránit rodinu před chudobou. Bratislava, 30. léta 20. století. Majitel luxusního krejčovského salonu Alfréd Blum (Vlado Müller) si odjakživa zakládal na nóbl klientele, díky které se vyšvihl mezi společenskou smetánku. Jenže doba se mění, ve světě zavládla hospodářská krize a Blum zjistí, že ve skutečnosti má jen dluhy. O majetek uložený v akciích úplně přišel a klienti si luxusní zboží musejí odepřít. Jedinou nadějí, jak zachránit rodinu před chudobou, je Blumova životní pojistka na 300 000 korun. Proto se podnikatel obrátí na svého dávného známého, nezaměstnaného krejčího Jána Kepeše (Milan Kiš) s neobvyklou nabídkou. Dá mu pět tisíc korun a domluví mu práci ve vídeňském salonu. Podmínkou je, že Kepeš Bluma zabije… (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Existenciální sociální drama bylo obsazeno nad míru dobře, Liška napsal svůj průměr, takže bylo doplněno o výbornou hudbu. Ale nějak nefungovalo. Chybou může být to, že od samého začátku je jasné, jak bývalý majitel salonu dopadne. Nepodařilo se mi sympatizovat s postavou Vlado Müllera, nezískala si můj respekt, ani zájem, nebyla jsem s ní ani takový kamarád jako bankéř v podání nepředabovaného Holého. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Smutný príbeh z čias hospodárskej krízy. Snaha o udržanie rodinnej pospolitosti a krajčírskej stavovskej cti začína aj končí pri drobnom krajčírskom poskokovi, nýmandovi, synovi slúžky (životná úloha inak epizódneho herca Milana Kišša). Ten má za prísľub dobre plateného miesta obstarať smrť šitú namieru(v zhode s názvom filmu), tak aby bola vyplatená životná poistka, z ktorej sa dajú vyplatiť dlžoby a zachrániť podnik pred krachom. Psychologické vykreslenie charakterov postáv a pohnútok ich jednania je presné, len trochu skalené evidentnou kritikou buržoáznych prežitkov (cirkvi, nemilosrdných bankárov) presne v duchu socrealizmu. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Celkový komorní nádech filmu (i přes dané téma) jakoby se přenesl i na tvůrce. Zajisté, jinak bychom se onoho nádechu nedočkali. Komorní Hollý, Liška i Vlado s Kišem. V této atmosféře se zde nastiňuje existenční rozhodnutí charismatického živnostníka, který svou živnost provozuje zrovna v dobách...no, vlastně v dobách, jejíž tržní praktiky a "morálka" přetrvaly dodnes. Rozhodnutí skutečně životní. Na dobu vzniku rozhodně nadprůměrný snímek s elitními tvůrci. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Z narýchlo prečítaných poznámok k filmu som sa tešil, že po dlhej dobe budem môcť dať málo známemu filmu, ktorého kvality predoznačovala trojica Hollý-Müller-Liška, štyri hviezdičky. Bohužiaľ, nestalo sa. Ide o veľmi zaujímavý film s vynikajúco stvárnenou atmosférou a rovnako dobrými hereckými výkonmi. Napriek tomu si myslím, že štyri hviezdičky patria filmu, ktorý ma okrem uvedeného aj emočne zasiahne, čo sa v tomto prípade bohužiaľ nestalo. V každom prípade pouvažujem so zaradením filmu do svojej stovky najobľúbenejších domácich filmov. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Naši legendárni režiséri vždy dokázali evokovať tú správnu atmosféru doby a v kombinácii s charizmatickými hercami typu Vlado Muller bola polovice práce hotová. Jeden zaujímavý recept, ako vyriešiť osobné problémy, plynúce z hospodárskej krízy. Recept dosť neortodoxný, avšak vo svojej dosť obľúbený. Lenže nie je to tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá a v hre nie je len labilná psychika opýtaného, ale napríklad aj pochybnosti poisťovne. Snáď s tým natupírovaní obhájci niečo urobia. Smrť šitá na mieru nie je nijak zvlášť depresívny film, ten smútok a kritiku doby v ňom musíte hľadať viac a je to tak určite lepšie, ako divákovi dávať okato najavo, na aký smutný a umelecký film sa to pozerá. Za všecko môžu ludé... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Film bol natáčaný v Prahe, Bratislave a Modre. (dyfur)

Reklama

Reklama