Reklama

Reklama

Smrt v klášteře

(TV film)
  • Kanada The Case of the Whitechapel Vampire (více)

Obsahy(1)

Sherlock Holmes a dr. Watson v londýnské čtvrti Whitechapel vyšetřují podivnou vraždu v místním kostele. Některé stopy nasvědčují tomu, že za násilnou smrtí nenápadného mnicha nejspíše stojí nadpřirozené síly, které pro své temné záměry využily „služeb“ upíra. Členové řádu se přitom domnívají, že hrůzostrašné řádění v jejich kapli nejspíše způsobily tajemné sošky dovezené před časem z výpravy z Guyany. Nic ale není tak hrozné, aby to nemohlo být ještě horší. To se ostatně potvrdí, když o pár hodin později je nalezena další mrtvola, na jejímž krku jsou opět nalezeny stejné stopy. Zatímco šéf londýnské policie Lestrade je ochoten uvěřit pohodlné verzi, v níž důležitou roli mohou mít i nadpřirozené síly, Sherlock Holmes a dr. Watson jsou od počátku přesvědčeni, že vraha je nutné hledat mezi lidmi… (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Začalo to na misii v Jižní Americe - protože se v místních vesnicích šířila choroba, kterou patrně roznášeli netopýři, přistoupili mniši k razantnímu kroku, tento druh úplně vyhubit. Ale poté, co byl nalezen první mrtvý s dvěma rankami na krku, vypadalo to, že netopýři, resp. upíři přišli k odvetě. Když záhadná úmrtí neskončila ani zpět v Anglii, je povolán do boje samotný Sherlock Holmes, aby tuto záhadu osvětlil ... Vím, že kritizovat film, který je určen pouze pro televizní obrazovku se gentlemanovi nesluší, ale tady si nemohu pomoct. Mám rád detektivky, kde je dán prostor divákovi, aby sám zkusil odhalit vraha - ale ne tak, že detektiv při svém pátrání najde spoustu důkazů, které jsou pak předloženy při závěrečném "vysvětlování". Navíc mi přišlo, že zrovna tento film míchal jabka s hruškama (prvním podezřelým jsou upíři, a druhým podezřelým jsou démoni, které vyvolal představený klášera - a ještě do toho se plete zemětřesení, to už je kapku moc). Naopak po herecké stránce mi Sherlock i jeho věrný Pátek (ehm Watson) docela seděli, možná i o chlup víc, než ve filmovém Sherlockovi. Nu což, viděli jsme, pravý vrah byl odhalen a víckrát si rozhodně tento film nepustím.. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Ze začátku hutně stavěná atmosféra podpořená skvělými kostýmy se čím dál tím blíž ke konci hroutí až přejde jen v hloupou vysvětlovací scénu ne nepodobnou stylu Hercula Poirota (ale ten je mnohem inteligentnější a zábavnější). Je mi líto, ale takhle Sherlock Holmes nikdy nepracoval (i když taky vysvětloval). Neříkám, že je to špatný film, ale spousta věcí mi přišla jako zbytečných a překombinovaných, jen aby divák opravdu netušil, kdo je skutečným vrahem a aby ho mohl Sherlock na konci ve velkým stylu odhalit (což se až tak úplně nezdařilo). Jistě, ve většině anglických detektivek poslední doby máme dostatek informací až na konci příběhu, společně s vyšetřovatelem, ale jsou to fakta a informace, které se i ten vyšetřovatel dozví až v tu samou chvíli, jako divák. Ale tady ne. Sherlock sice odhalil zločince, ale na základě takových důkazů, že by ho poslal někam i ten nejbenevolentnější soudce a žádný soudný člověk by to podle toho nezjistil, ani kdyby mu je režisér a scénárista ukázali a řekli, že tohle vede správným směrem (nejvíc mě dostalo, když SH řekl, že to věděl už od začátku ale že si to potřeboval jen ověřit, a já se ptám: Tak proč teda všichni ti další mrtví?). Ale možná se pletu a Sherlock prostě není soudný člověk, když chodí v jezdecké čapce i po městě a v kabátě. Je zajímavý, jak se ta čapka k Sherlockovi vůbec dostala. Conan Doyle nikdy v žádné své knize ani povídce se nezmínil o čapce natož jezdecké. A je zvláštní, že filmyři se nikdy nezmiňují o jisté Sherlockově zálibě, s jejíž pomocí řešil své případy, a sice kokainu. Ano, Holmes je vášnivý užívač kokainu nitrožilně a kuřák opia v opiových doupatech té doby v Anglii, ale nikde o tom není ani zmínka, není to zvláštní? Jo, co se týká představitelů hlavních hrdinů, myslímm, že mohli být lepší. Doktor Watson nebyl o téměř dvacet let starší než Holmes, spíš byli vrstevníci a taky nebyl taková figurka, jak tady. Watson měl svůj mozek a mnohdy jen díky němu byly případy vyřešeny. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Na upírov neverím, ale bojím sa ich.“ Detektív Sherlock Holmes je jedinečná postava literárneho sveta z pera Arthura Conana Doylea (o.i. „Stratený svet“), ktorú - keďže vystupuje v množstve komplikovaných knižných prípadov – často vídavame na televíznej obrazovke. Matt Frewer (Snyderov ÚSVIT MŔTVYCH) sa znova, spolu s Kennethom Walshom ako verným Dr. Watsonom, predstavuje ako geniálny Holmes („Kým nie je prípad uzavretý, všetci sú podozriví.“) v ďalšom (po PSOVI BASKERVILLSKOM/2000) prípade televízie Hallmark, ktorý je predchnutý hororovou atmosférou, ktorá sa k týmto dvom vynikajúco sa vzájomne doplňujúcim postavám prekvapivo dobre hodí („Pes baskervillský“). Film trpí nenápaditým spracovaním (a príliš pripomína Ecovo/Annaudovo MENO RUŽE), ale veľmi inteligentný scenár a kvalitné dialógy sa starajú o divákovo pohodlie. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Takový vykradený kompilát z Doyla. Ale Holme i Watson dobře zvolené typy, takové klasické, knižní. Slušně nadabovaní. Debata o shodě náhod, ale skoro každý na ni věří. Kromě Holmese, pochopitelně. Ten zná jen exaktní vysvětlení. Změní jeho názor mrtvý mnich? Holme věří v lidskou ruku, kněz v ďáblovo dílo. A krev a netopýry, či chcete-li upíry. „Jako pan Voltaire v upíry nevěřím, ale bojím se jich,“ říká výstižně Watson. Tvůrci alespoň dodrželi studené zimomřivé anglické barvy, šedobéžové a nahnědlé tóny, vlhké zdi. Lezavý chlad byl skutečně cítit. ()

Macik 

všechny recenze uživatele

Představitel Holmesa - ideální.. Představitel Dr. Watsona - ideální.. Námět rozhodně zajímavý, leč tvrdě nezvládnutý z pohledu pana režiséra.. Příběh je na mě pojat moc komorně a stereotypní záběry z vně kostela začínají po chvíli nudit.. Což je ovšem hlavní vina kamery...Vždyť za celou hodinu a půl ani nevíme jak ten kostel vypadá.. Jen různé záběry z různých místností a v exteriérech jsme opravdu pomálu.. A přechody mezi jednotlivými scénami?? No já nevím jak se tomu odborně říká, ale tohle ztmavování přechodu mezi jednotlivými sekvencemi je dost na úkor atmosféry.. Páč vy se díváte na jednotlivou scénu, atmosféra kraduje, tep se zrychluje vy nevíte co přijde dál a najednou 3 vteřiny černá obrazovka.. totálně vás to otráví a jedete nanovo.. :) Doufám, že Matta Frewera a Kennetha Welshe dá ještě dohromady nějakej schopnej režisér a ukáže nám, že v současnosti nejsou lepší představitelé pro tuhle roli.. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Film je natočen podle stejnojmenné povídky Sira A. C. Doyla. (Terva)

Reklama

Reklama