Reklama

Reklama

Aro Tolbukhin: V mysli vraha

(festivalový název)
  • Španělsko Aro Tolbukhin. En la mente del asesino (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1981 byl Maďar Aro Tolbukhin obviněn z toho, že zaživa upálil sedm osob v křesťanské misii v Guatemale. Později se přiznal k upálení dalších pěti žen a vraždám sedmnácti těhotných žen. Před vykonáním rozsudku smrti souhlasil s natočením své výpovědi. Na základě tohoto materiálu vznikl i tento film, který skládá Tolbukhinův život do souvislého příběhu. Přestože je děj založen na skutečných událostech, vznikal jako fabulovaný dokument, což znamená, že režiséři většinu scén znovu inscenovali, aby vytvořili zdání dokumentární skutečnosti. Natáčení probíhalo v různých místech, v zdánlivě archivních záběrech hrají profesionální herci. Přesto film zanechává celistvý dojem. Přes svou bestialitu je vrah zobrazen jako bytost schopná lásky. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jako dokufikce film funguje docela dobře, věrohodně a autenticky (samozřejmě ne vždy). Poněkud to však zabíjí fakt, když se po projekci v diskuzi s 1 z režisérů dozvíte, že si vše vycucali z prstu a pravdy na tom není zhola nic. Nicméně dějová část odehrávající se ve střední Americe má něco do sebe. Na rozdíl od té z Maďarska, která je co se týče vztahu bratra a sestry jedno velké klišé. Rozhovory jsou fajn, ale jistě nejeden divák čekal více vrahovy „práce“, čehož se mu moc (nebo spíš skoro vůbec) nedostalo. Proto Aro Tolbukhin zůstává spíše zajímavým, ale nevyrovnaným počinem tak akorát na průměr. ()

Ondracius 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2014: Hrozně nemám rád tyhle doku-fikce, dokumenty, které jsou ve skutečnosti hrané apod. Zatím jsem neviděl, že by to někde fungovalo a podle mě to nefunguje ani tady. Když chcete udělat dokument, tak udělejte dokument, ale nedoplňujte ho o hrané scény. Celkově mě to pak hrozně nudilo a přestože se jedná o velmi drsný a krutý příběh, tak mě to nechalo zcela chladným. ()

Reklama

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument, který je ve skutečnosti celý hraným filmem. Příběh vraha je smyšlený a autorům pouze sloužil jako základní kostra, na které mohli pomocí různé filmové techniky a videa vystavět zdání dokumentu představujícího skutečné události. * * * Měla jsem z toho na konci rozporuplné pocity, místy těžko uvěřitelný, a snad právě proto silný příběh byl úplně shozen vyjádřením autora: "Je to všechno fake, nic z toho není pravda, jenom jsme si na tom cvičili natáčení s různou technikou." I když se cítím poněkud obelhaná, je to vlastně dobrá vizitka pro tvůrce. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Polohraný zdramatizovaný dokument, ktorý údajne vychádza zo skutočného príbehu maďarského obchodníka a masového vraha, ktorého podrobnosti sa mi nepodarilo nikde zistiť. Ide podľa mňa skôr o fiktívny životopis, vzdialene inšpirovaný osudom nejakého zvráteného človeka. Režiséri sa pokúšajú vyrozprávať príbeh vraha od jeho idylického detstva až do búrlivej dospelosti, pričom využívajú výpovede "očitých" svedkov. Nad tým všetkým sa prevaluje čudná, takmer surreálna atmosféra trpkosti a nostalgie, že je problém rozpoznať, čo je pravda a čo fikcia - a namieste je otázka, o akú hru sa to vlastne snažia tvorcovia tohto diela? ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama