Reklama

Reklama

Qualcosa striscia nel buio

  • angličtina Something Creeping in the Dark (více)

Obsahy(1)

Po uviaznutí na zaplavenej ceste sa skupina ľudí vrátane vraha menom Spike (Farley Granger) uchýlia do opusteného domu, ktorý kedysi vlastnila čarodejnica. Tam zistia, že jediným obyvateľom je bývalý správca, a tak sa rozhodnú usporiadať seansu, ktorá vyvoláva nadprirodzené sily... (westerns)

Recenze (6)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Film spadající do gialla ale giallo to vyloženě není, bylo tu pár scén, které tento subžánr charakterizovaly, ale film bych hlavně taková mysteriozní nekrvavá detektivka, svým pojetím mi to celé hodně připomínalo film "Killer Reserved Nine Seats". Bohužel celkové spiknutí tady bylo daleko slabší, jak se nakonec ukázalo. Zde také početná skupinka lidí, která kvůli spatnému počasí, najde na nějakou dobu útočiště v nějakém opuštěném a značně izolovaném starém sídle, kdy posléze zjišťují že v domě nejsou sami, začnou se tu dít podivné věci (vypadá to že dům je posedlý nějakým zlým duchem) a první vražda nebo spíše nešťastná událost na sebe nedá dlouho čekat! Úvod je skvěle vypečený (včetně hudby), technicky je film docela obstojný, nižší rozpočet je ale znát, jsou tu používány různé techniky v té době moderní a populární, atmosféra je temná a velmi sleazy, místy skutečně dost napínavá s velmi efektními a dobře fungujícími strašidelnými momenty, zvláště ke konci jsem skoro vůbec nedýchal, film je ale na druhou stranu jako celek dost nevyvážený, je tu hodně hluchých míst a místy hodně nudí (málo akce, málo překvápek, málo vražd, které ještě spíše neuspokojí), herecké obsazení neznámé a jednotlivé charaktery a nějaký pokus o jejich budování během filmu, tu nebyl příliš šťastný a spíš se minuly s účinkem. Suma-sumárum, pokud jsem dal filmu "Killer Reserved Nine Seats" 3*, který byl ve vzájemném měření ,co by podobný film, daleko lepší, tak tady tu budou ještě více při zemi. 2*, stále je však třeba mít na paměti, že jsou tu filmy ještě daleko horší. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Noc, déšť, stržený most, starý rozlehlý dům na samotě a několik lidí, které dá náhoda dohromady. Inspektor, jeho pomocník a vrah, starý profesor, nevyrovnaný manželský pár, mladý lékař s kolegyní a obyvatelé tajemného domu, kteří nedobrovolně poskytnou ostatním přístřeší. Stačí jedna seance a bouře, která ji přeruší.... neklidný duch zůstane v domě a smrt si začne vybírat svoji daň. Nejvíce ze všeho připomíná tenhle film staré dobré wallaceovky ze 60.let, okořeněn je pak o rozměr duchařského hororu. Pravda, příliš strachu nenažene, ale dobře se na něj dívá a místy má pěknou atmosféru. Výborná scéna je, když vrah Spike sedne ke klavíru, hraje a uhranutá Sylvia vidí ...svoji budoucnost? Hezky je rovněž využit motiv tikajících hodin. Objektivně 3*, ale při sledování během deštivého večera...jednu jsem přihodil. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

U filmu Qualcosa striscia nel buio nelze jinak než ho přirovnat k L' Assassino ha riservato nove poltrone. V rámci žánru gialla totiž zapadá do malé skupinky, která sází především na mysteriozní složku a tu klubí s žárem horroru typu Haunted House. Divákovi tak nejsou nabídnuty klasické giallo postupy, ale vše je postaveno především na atmosféře. A ta se tvůrcům skutečně velmi povedla. Tajemné sídlo, krvavá legenda o předchozím majiteli, všudy přítomný déšť a vítr až se snímek chvílemi tváří jako gotický horror...U hodnocení jsem byl na vážkách, protože pointa (spiknutí) je dost nepovedená, ale za tu atmosféru nemůžů jít s hodnocením níž... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Dům na opuštěném místě a deštivá noc, která k němu svede nesourodou společnost lidí a stačí jedno špatné rozhodnutí pobavit se pokoušením temných sil... Jednoduchá zápletka, slušné provedení a máme tu atmosférickou duchařinu s několika opravdu děsivými scénami. Nade všechny vyčnívá asi ta v temném sklepení a samozřejmě vypjaté finále. Avšak ani zbytek nijak výrazně nezaostává, a to ani přes menší počet mrtvol než se nabízelo a je obvyklé. Sledováno za temné noci v tichu narušovaném jen tikotem hodin...narozdíl od darkrobyka mi Cosi se v plíží temnotách nějaký ten strach i nahnalo. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Špatné počasí, temná noc a nakonec nesjízdná silnice svede dohromady na jedno staré sídlo psychopatického vraha, policii, která po něm šla, manželský pár a několik dalších lidí. Telefon je samozřejmě hluchý, takže jsou všichni nuceni požádat vlastníka domu o azyl přes noc, ten souhlasí, ale zároveň je varuje před jakýmsi smrtelným nebezpečím… Další film tak nějak inspirovaný Agathou Christie a jejími Deseti malými černoušky, ale k předloze přistupuje trochu jinak. Je to vlastně i typ hororu „Haunted House“, tentokrát je to ovšem možná víc duchařina, než bývá u gialla zvykem. O výjimečný horor se nejedná, ale svým způsobem je zvláštní, několik scén tu působí jakoby hypnoticky, zdrogovaně a skoro celou dobu je šero, tma, takže atmosféru film docela má. Bavilo mne to, i jsem si zanadával na nelogičnost děje, rozhodně ale doporučuju… ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní detektivka  se slušnou atmosférou, zato s chabým spiknutím, nevyrovnaným dějem a málo známými herci. ()

Reklama

Reklama