Reklama

Reklama

Hornblower - Vévodkyně

(TV film)
  • Česko Hornblower 3 - Vévodkyně a ďábel (více)

Obsahy(1)

Podporučík Horatio Hornblower so svojimi ľuďmi sa zmocní francúzskej lode "Le Reve" a odpláva s ňou do Gibraltáru. Stáva sa z neho majetný človek, pretože z koristi sa mu ušlo tisíc libier, čo bola dosť veľká suma. Navyše sa stal veliteľom ukoristenej lode. Admiralita ho poverí, aby doručil britským lodiam pri Gibraltáre tajnú depešu,ktorú má v prípade ohrozenia zničiť. Zároveň s depešou nastúpi na loď aj šarmantná žena, ktorú mu predstavia ako vojvodkyňu. V hustej hmle sa dostane do španielskeho zajatia, z ktorého ho prepustia za šľachetnosť pri záchrane španielskych námorníkov zo stroskotanej lode. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Drom 

všechny recenze uživatele

Reputace našeho hrdiny stoupá stejně jako jeho bohatství. Neméně snadno se na stranu Žabáků přidávají i Doni jeho nejkatoličtějšího veličenstva, krále španělského. Hornblower je pověřen vedením ukořistěné lodi a má za úkol nejen dopravit okouzlující šlechtičnu na půdu britských ostrovů, ale převézt také tajné depeše z Gibraltaru. Drama přichází náhle a prověří opět Horatiovy vlastnosti i charakter. Cherie Lunghi je ve své roli zcela okouzlující a divák si užije i něco ze skoro-špiónských hrátek. Druhá polovina je trochu rozvláčnější, ale o to je více věnováno postavám, včetně znovunalezeného přítele bez další vůle žít. Nenapravitelný gentleman však opět prokáže svoji sílu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V době Hornblowera bylo celkem za války běžné vylodit se s muži na nepřátelském pobřeží, třeba i dobít nějakou tu pevnost, nabrat zásoby a tradá zase zpět na houpavou palubu fregaty. Admirál Nelson velel i celé ředě takříkajíc pozemních operací... Horatia Hornblowera (stále ještě čekatele na poručíka) zastihuje třetí díl při zajímání francouzského nákladního škuneru Le Reve.Toho se celkem lehko s hrstkou svých mužů úspěšně zmocní čímž si vyslouží další z řady pochval kapitána Sira Pellewa, ale i tučný podíl za zajatou loď. Tu dostane za úkol převézt skrze blokádu zpět do Anglie. Na palubu dostane vzácný náklad v podobě šarmantní vévodkyně a důležité depeše pro amiralitu v Londýně. Jedná se lehkou nákladní loď vyzbrojenou jedním lehkým dělem na každé straně paluby. Posádka si je vědoma, že při odhalení by v souboji s jakýmkoliv válečným plavidlem neměla šanci... A tak se loď pod Horatiovým vedením snaží proklouznout v mlze mezi válečnými loděmi Španělů. To se však nepovede, je zajat a uvězněn i s osádkou a vévodkyní na hradě u starého španělského šlechtice. Část námořníků velmi nelibě nese Horatiovy večeře s baronem, který jej hostí jako džentlmena a důstojníka, byť je pro něj nepřítelem. To by to však nebyl Hornblower, kdyby se ze zajetí nepokusil jako správný hrdý Angličan utéct... ------ Trojka byla také velmi slušná, ale i mně z cvrkotu cikád a vyschlého dvorku vězení pomalu vysychalo v krku. Mnohem více by se mi líbil svěží mořský vánek na palube HMS Indfeatigable. Snad proto jsem o hvězdu ubral. I tak ale dávám za 4. * * * * ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Hornblower na souši rozhodně není špatný, vlastně je stejně dobrý jako oba předešlé díly. Je sice pravda, že Hornblower je na vodě jako ryba v ní, ale epizoda Vévodkyně mě zaujala právě prostředím. Ať už ostrovem hned na začátku epizody nebo španělskou souší ve zbytku. Zápletka je opět perfektně promyšlená a Ioan Gruffud a v tomto díle obzvlášť můj oblíbený Robert Lindsay jsou opět perfektní. Vévodkyně je sice v sérii taková oddechovka, zároveň je to ale díl, ze kterého doposud nejvíce dýchá skvělá dobrodružná atmosféra. Mě se to opět líbilo a celou tuhle skvělou sérii mám opět o něco radši. 85%, stejně jako úvodní příběh. Doporučuji! ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Tentokrát se příběh odehrává víc na pevnině než na moři, neboť Hornblower a jeho posádka byla chycena Španěly a jsou ve vězení, kde dojde k překvapivému setkání a ještě k tomu kolem Horatia se furt motá jedna vévodkyně, kterou měl převést do Anglie. Lehce nadprůměrný díl, na první to nemá ani náhodou :). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Přišli jsme je porazit, ne s nima bojovat............ Hned od začátku je vidět snaha o lepší akci a více humoru, ale zase musím přiznat, že to moc dlouho nevydrží. CITÁT - Hovězí a suchary mi stačí............ Příběh o tom, že míti na palubě ženu by mohlo znamenat smůlu. CITÁT - Už se můžete otočit pane H............... Po svižném začátku se děj přesouvá do věznice, kde se vlastně odehrává celý děj. Naštěstí je to svižné a zábavné a poučné. CITÁT - Gilotina nerozlišuje pohlaví......... CHYBA VE FILMU: Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) je na několik týdnů uvržen do díry na samotku. Když je však vyndán má stále stejně hladce oholenou tvář. Lepší než dvojka, stejný jak jednička. ()

Zajímavosti (5)

  • Indefatigable je ve skutečnosti poháněna diesel motory, lanoví je tvořeno ocelovými lany potaženými umělými vlákny a loď je ve skutečnosti řízena počítačem. Ale i přes moderní útroby je schopna pod plnými plachtami plout rychlostí až 10 uzlů. (Chufu)
  • Indefatigable byla původně postavena pro jiný film, který se ovšem nikdy nezačal natáčet. (Chufu)
  • Španělské vězení je ve skutečnosti Fort of Peniche na centrálním pobřeží Portugalska. (Untentrauer)

Reklama

Reklama