Reklama

Reklama

Temný věk

(neoficiální název)
Trailer

Obsahy(1)

Na severním území Austrálie útočí a zabíjí lidi masivní krokodýl. K zabijákovi krokodýlu je přidělen strážce Steve Harris (John Jarratt), ale dostává se do problémů s místními domorodci, kteří věří, že krokodýl je duch jejich minulosti. Strážce musí spolupracovat s domorodci, aby vypracovali společný plán, který bude respektovat jejich přání stejně jako ochranu místních obyvatel ohrožených krokodýlem. (ARI50)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

tron 

všechny recenze uživatele

(Neprávom) zabudnutý austrálsky horor o vraždiacom krokodílovi. Výprava buša a ponurých močiarov robí svoje, ale akonáhle sa to odohráva mimo divočiny, akútne to stráca na tempe a atmosfére (vlastne to v daných chvíľach stráca všetko). Klincom do rakvy je blbá vedľajšia línia s pomstychtivými redneckami. Našťastie ústredný hrdina je vcelku sympatický (neuveríte, ale hrá ho John Jarratt, ktorý sa o 18 rokov neskôr preslávil ako totálny austrálsky sériový vrah v sérii Wolf Creek) a akonáhle sa na scéne zjaví rešpekt budiaci krokodíl, mrazivo sa vynárajúci (alebo naopak ponárajúci) do mútnej vody, je to pre hororového fanúšika sviatok. Scenár je celkom zaujímavý, napr. sa nebojí zabiť dieťa a vo finále nejde o zabitie krokodíla, ale o jeho odchyt a premiestnenie inam (čo zrejme ukradlo Minerovo Jazero v roku 1999). Fajn priemer. Žiadne béčko, ale na druhej strane ani zázrak. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film, který mate tělem. Tváří se jako horor, dokonce osnova filmu do určité chvíle kopíruje Čelisti (Co na to turisté? Japonci tu chtěli investovat a co teď?). Ale ono je to o tom, že lidé jsou někdy horší než divoká zvířata. Zde dokonce starodávný krokodýl (podle mystické legendy z počátků světa, kdy se do něj převtělil jeden člověk) funguje jako spravedlivý soudce - jo, sežere děcko, ale to neustále muselo jezdit do nemocnice a lékaři mu nedávali moc šancí na přežití; když opilí chlápci napadnou staříka, opět přispěchá krokodýl na pomoc - prostě takový Charles Bronson. Proto Aboriginci nesouhlasí s tím, že se má krokodýl zabít, ale chtějí jej jenom přemístit domů, odkud se dostal do obydlené lidské oblasti omylem při velkých deštích. Sice má děj pár hluchých míst, ranger pořád řeší vztah se svou bývalkou, ale nakonec je to docela zajímavá historka vycházející z aboriginských legend. Není ten film skutečně žádný zázrak, ale zajímavý rozhodně je. ()

Reklama

hladass 

všechny recenze uživatele

Slušný, i když u nás poměrné neznámý animal horror, se slušnou atmosférou, několika pěknými útoky krokodýla (scéna s dítětem vysloveně překvapila - mile) a sympatickými herci (ale je fakt, že Jarrattovi role Micka Taylora sedí mnohem více)... Co mě na tomhle kousku docela iritovalo, byla mytologická stránka o krokodýlím bohu, přeci jenom, v animal hororech mám rád jednoduchý, nijak nekomplikovaný příběh... Ale i tak jde o docela povedený kus, na který nebudu mít problém se časem podívat znova... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Domorodci versus přistěhovalci. Obří posvátný krokodýl je magicky provázán s domorodým kmenem, ale bělochy zajímají více investoři a byznys, než živočichové na pokraji vyhynutí. A tak když v době dešťů sestoupí krokodýl po řece do míst, kde je civilizace, a začne zabíjet, je rozhodnuto. Vcelku sympatické momentky inspirované čelistmi - převrácení člunu, sežrání dítěte (stejně bylo nemocné, proto si ho vybral, vysvětluje stařešina kmene), harpunování připomene sudy a sežrání toho, kdo si to zasloužil (což divák musí očekávat). Tedy Steve Harris se občas chová divně, včetně neschopnosti včas zastavit náklaďák, Cathy chvílemi také prokáže medvědí službu, ale na zabití je tu banda primitivců, klasických buranů. Čekal jsem více mrtvých, ale budiž. Snímek ocení především milovníci australské přírody a filmů 80. let. Parádní kamera, výborná hudba. Adrenalin především v závěru. Škoda, že nebylo více využito domorodé mytologie. 3,5* zaokrouhlím na 4*. ()

rhiannon 

všechny recenze uživatele

Snad po dvaceti letech se mi podařilo najít film, který jsem zbožňovala někdy v deseti (tehdy za komunistů se to kopírovalo na video pod názvem Lovci krokodýlů). Zvláštní, jak je dětská paměť selektivní, pamatovala jsem si, že ten krokodýl sežral malé dítě a nějakého chlapa chytil za ruku; ale teď po opětovné shlédnutí zjišťuji, že těch mrtvých bylo o trochu více. A taky mi v dětství připadal o pár metrů delší... Každopádně ve filmu nehledejte nic zvláštního, je to poměrně povedené béčko mísící krokodýlí teror a mytologii. Za vydařené zobrazení krokodýlího boha a z nostalgie dávám o hvězdu více, než by odpovídalo. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Film nebyl určen pro domácí kina, ale hlavně pro zahraniční VHS. V Austrálii tak byl vysílán pouze jednou a to v roce 2009 díky Quentinu Tarantinovi, který zapůjčil vlastní kopii. (rhiannon)
  • Natáčení probíhalo v Queenslandu v Austrálii. (Terva)
  • Filmový krokodýl má délku cca 25 stop (7,6 m). Nejdelší zdokumentovaní jedinci krokodýla mořského, největšího současného krokodýla, přitom nedosahují ani 7 m. (rhiannon)

Reklama

Reklama