Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský film natočený těsně po válce v Německu (ve skutečném zajateckém táboře Marlag v Sasku) je inspirován skutečnými osudy českého pilota Josefa Brykse (ve filmu přejmenován na Karla Haška). Po útěku z koncentračního tábora Hašek přijal identitu mrtvého britského důstojníka Geoffrey Mitchella. Aby zabránil odhalení, musí si mimo jiné dopisovat se ženou mrtvého. Přesto však u svých spoluzajatců vzbudí podezření, že je nacistickým špionem, pouze jeho chování během útěku (skutečný příběh útěku byl později námětem slavného filmu Velký útěk) je přesvědčí o opaku. Hašek byl chycen a znovu poslán do zajateckého tábora... (Zany)

(více)

Recenze (12)

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme hned další film ze zajateckého důstojnického tábora. Naštěstí tento byl britský a pro mě teda mnohem záživnější než Hartova válka. Ale jak to tak pozoruju, tak ti důstojníci se zase tak špatně neměli. Dostávali balíky, dopisy z domova (i když někdy i špatné zprávy), měli zahrádku, knihovnu, gramec, klavír a divadelní sbor, ve kterém pořád zpívali Škoda lásky, teda vlastně Roll out the Barrel. Sice neměli čím topit, proto tam musel ten chudák přiložit model plachetnice, kterou bůh ví, jak dlouho vyráběl (ta má asi výhřevnost) a pak všichni utíkali pro balíky a stejně nechali otevřený dveře. To bych jim asi poděkovala. A tak nevím, proč vlastně chtěli někam utíkat a riskovat, že je zabijou. Ale o to tu v tomhle případě až tolik nešlo. Jde o příběh českého pilota, který se vydává za britského důstojníka a aby na to nepřišli basmani, musí odepisovat „své“ ženě, kterou vůbec nezná a aby nepoznala jeho rukopis, rozdrtí si ruku kladivem. Au. Ale jeden z Nácků později má přece jen pochybnosti, ale je tu možnost se dostat domů na základě repatriace. No, a jestli si život zachrání, tak to vám neřeknu, se na to podívejte. „Když máš neomezeně času, neuděláš vůbec nic!“ A s tím já naprosto souhlasím. „Všechno důležité vymyslí zaneprázdnění lidé.“ A taky si nemůžu pomoct, ale hlavní hrdina Michael Redgrave mi (aspoň tady) připomínal Michela Palina. Nebo ne? ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma zo zajateckého tábora, nevenuje sa však úteku, ale jednotlivým osudom zajatcov. Tie osudy nie sú nezaujímavé, ale viacmenej sa jedná o romantické-melodramatické vyznenia. Chýba aspoň nejaká dávka napätia či akcie. Najzaujímavejším zatacom je utečenec zo zajateckého tábora, ktorý sa pred nacistami vydáva za mŕtveho kapitána a musí písať žene mŕtveho. Na vyuzlenie tohoto príbehu čaká asi každý divák a dopadne podľa očakávania. Michael Redgrave zahral rolu solídne. Rovnako solídne pôsobí aj spracovanie, aspoň teda na dobu vzniku. Poznámka na záver: zajatci sa mali v tábore pomaly ako na dovolenke, sem-tam im zabavili gramofón či holiace potreby, väčšinou ale idylka bez náznaku nejakého útlaku či terroru. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kolik jen filmů o nacistických zajateckých táborech pro spojenecké vojáky už jsme viděli, kolik jich bylo natočeno? Tak tenhle byl zřejmě první....___ Syrové, postaveno na silném příběhu ženy, která si po zbytek války dopisuje s "manželem", kterého nikdy neviděla. Diví se, jak moc ho válka změnila, kdysi nenáviděného surovce očekává s vyhlídkou citlivého a chápavého muže, těší se na něj a první její reakcí je tak přirozeně smutek, když se ho dočká.____ Kolega Svejky nemá úplně pravdu, protože konec filmu naznačuje budoucnost kapitána Haska. Ovšem film se může lišit od skutečnosti, protože ani Britové při jeho natáčení nepředpokládali, že se v civilizovaném světě najde národ, který bude své válečné hrdiny soudit a věznit za to, na které straně Evropy za naši svobodu bojovali.. ()

Homer Simpson 

všechny recenze uživatele

z infa o filmu: Přesto však u svých spoluzajatců vzbudí podezření, že je nacistickým špionem, pouze jeho chování během útěku (skutečný příběh útěku byl později námětem slavného filmu Velký útěk) je přesvědčí o opaku. Hašek byl chycen a znovu poslán do zajateckého tábora... (Zany) - žádný útěk v tomto filmu není (je zde pouze vidět, že Němci odhalili tunel), ale není vidět že by ho někdo kopal. Spíš než toto bych doporučil Velká útěk z r. 63. Ze začátku se totiž tento snímek strašně vleče. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama