Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nestává se každý den, abyste byli při cestě vlakem svědkem vraždy. Když se však nenajde tělo, nemohlo ani dojít k žádné vraždě. Alespoň to tvrdí policie a Miss Marple tak nezbývá nic jiného než obléct zástěru, uvázat si do vlasů mašli a vyrazit do služby k Ackenthorpovým, jejichž stará usedlost leží hned vedle železniční trati. (dopitak)

(více)

Recenze (30)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Nezůstala bych tu po setmění ani za všechen čaj v Číně." S výrokem hospodyně nelze než souhlasit, jelikož v rodinném sídle Ackenthorpových číhá smrt na každém kroku (téměř), o čemž se brzy přesvědčí i všetečná slečna Marplová. Ta musí sebrat všechen svůj um a důvtip, aby přesvědčila policejního inspektora, že není blázen, ba co víc, že vražda, kterou viděla, se skutečně stala. A s objevením mrtvoly se kola pátrání začnou teprve zvolna roztáčet. První film s Ruthefordovou nepřekypuje pozdějším humorem, byť špičkování Marplové s panem Ackenthorpem nemá chybu a rozhodně pobaví. Z napínavých scén je jistě nejlepší noční pátrání po ukryté mrtvole či noční bouře, kdy dojde k výpadku proudu. Samozřejmě i past nastražená na vraha má své kouzlo, i když divák podvědomě tuší, že slečna Marplová útok přežije. Zábavná detektivka s vynikající hudbou potěší srdce (snad) každého fanouška amatérské vyšetřovatelky. Po letech bych asi z hodnocení hvězdu ubral, ale z nostalgie ji ponechám. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná detektivka z pera Agathy Christie, slečna Marplová v podání Margaret Rutherfordové je sice trochu jiná, než jsem si ji představovala, ale postupně si mě získala.. V tomto příběhu se stala svědkyní vraždy ve vlaku, žádné tělo policie nenašla, tedy začíná vyšetřování na vlastní pěst.. Místy úsměvné, místy napínavé a celkově mi to sedlo.. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Úvodná scéna roztomilá, ale zhola fantazijná. Predstavte si, že idete vlakom. Pozeráte z okna. Vtom sa oproti Vám rúti iný vlak. A Vy, popri obojstrannom pohybe dvoch oproti sebe idúcich súprav, zazriete v okne protiľahlého vlaku scénu uškrtenia ženy. Úplne nemožné, nereálne. Aj pri zohľadnení rýchlosti vlakov pred 60. rokmi. Ale fajn. Veď film tu nie je preto, aby sprostredkoval realitu. Film je prostriedkom sprostredkovania príjemnej fantázie alebo autorskej vízie (hoci niekedy veľmi trpkej), uvoľňujúcej ľudí spod okov všednej, každodennej reality. Pani Marplovej nik neverí a považuje jej svedectvo za bohapustú fantáziu vášnivej čitateľky detektívok. A tak sa rozhodne konať. Zamestná sa ako slúžka v dome, v ktorom tuší, že sa ukrýva mŕtvola uškrtenej dámy z vlaku. Popri vážnom motíve, množstvo humorných odľahčení. Dej plynie svižne, obsahuje málo zdržiavajúcich pasáží. Celkove vydarená kriminálka s komediálnym podtónom, rovnako pozerateľná dnes ako v dobe svojho vzniku. P. S. Drobný osobný mínus spočíva v odhalení páchateľa veľmi skoro pred filmovým finále. 70% ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Sympaticky starosvětská komediální detektivka, kterou na vyšší kvalitativní úroveň vytahuje představitelka slečny Marplové, Margaret Rutherford. Její pojetí všetečné, otravné staré panny, pro kterou se detektivní příběhy stávají středobodem celého života a která konečně dostane příležitost uplatnit nabyté znalosti v praxi, se pohybuje na hranici karikatury, ovšem nikdy jí nepřekročí a má tak v mých očích nakročeno být obdobou Suchetova ztvárnění Poirota. Zmínku si zaslouží i příjemná hudba ideálně mísící humorestickou rovinu s tajemnou a podporující tak kladný dojem z filmu. Silné 3*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Vražda zahlédnutá z vlakového kupé, nedůvěra policie ve spolehlivost svědkyně a nutnost pátrat po vrahovi na vlastní pěst. Energická čtenářka detektivek slečna Marplová zřejmě nikdy nebyla zábavnější než v tomto filmu a jeho třech pokračováních. Je mi jedno, čím se Margaret Rutherford podobá literární slečně Marpleové a čím se od ní liší. K této věci řeknu jen tolik, že romány Agathy Christie jsou na můj vkus příliš zdlouhavé na to, aby mi její jinak nápaditě řešené případy připadaly napínavé. A asi proto, že producenti filmových a televizních adaptací vědí, co je to čtenářův hněv, ke škodě výsledku většinou natočí jakési ilustrační leporelo ke knihám. Příkladně televizní série "Marple", kterou v posledních letech točí BBC, je pro mě prakticky nekoukatelná. Zato na slečnu Marplovou v interpretaci Rutherfordové a režiséra Pollocka se nepochybně podívám opakovaně. Nudná konvence ušlechtile vyhublé a distinguované dámy je zbořena už tělesnou konstitucí Rutherfordové, ale hlavně jejím hereckým patentem na řachlé báby všeho druhu. Sympaticky řešené jsou i vedlejší postavy. Plachý knihovník pan Stringer (je zábavné vědět, že herec Stringer Davis byl v civilu Margaretiným manželem) a mladý inspektor Craddock, který by tak rád konečně vyřešil případ bez její pomoci, jsou slečně Marpleové pasivními sparingpartnery. Každý film pak zdobí přítomnost jednoho slavného komediálního herce (zde je to Werichův dvojník James Robertson Justice), který je Rutherfordové rovnocenným protihráčem. Napříč tetralogií se čím dál víc upřednostňuje humor před napětím, což by mohl být a místy i je problém, ale právě Rutherfordová je spolehlivým tmelem série a díky ní si všech čtyř dílů cením zhruba stejně. 80% ()

Galerie (85)

Reklama

Reklama