Reklama

Reklama

Smích z ráje

  • Československo Podivuhodná závěť (více)
všechny plakáty

Po smrti bohatého vtipálka vyjde najevo, že po sobě zanechal svéráznou poslední vůli. Jeho čtyři příbuzní se teď proto budou mít co ohánět, aby je dědictví neminulo. (Netflix)

Recenze (8)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Čtyři potenciální dědicové starého recesisty musejí splnit úkoly, které otřesou jejich důstojností v základech. Remake Smíchu z ráje (1951) se od něj výrazně neliší. Nejlepší je na filmu to, co si beze změn bere z předlohy; většina inovací je až zbytečně opatrná. Přece jen jsem čekal, že koncem 60. let už se do filmu vešlo víc černého a bláznivého humoru a nebylo třeba po každém gagu publikum konejšit zdůrazňovanou laskavostí. Padesátým letům jsem to věřil, tady už to působí trochu falešně. Pokud se mi něco zdálo lepší než v originále, byla to jednoznačně dějová linka s panovačnou starou pannou, která musí kvůli dědictví přijmout místo pokojské a 28 dní si ho udržet. Remake víc rozvíjí její komický potenciál a potlačuje melodramatičnost, která se tam drala v originále. Zčásti je to přesunem této zápletky z domácnosti do hotelu, z větší části obsazením Thory Hirdové. Její autoritativní rozhovor s ředitelem hotelu při žádosti o místo je jedním z mála míst filmu, která si asi budu dlouho pamatovat. Víc než okolní britské komedie, většinou sarkastické a načernalé, mi Smích z ráje připomínal české situační komedie z 30. a 40. let a doporučil bych ho pouze tomu, kdo neviděl starší zpracování. 60% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pro mě nikoliv neznámá herecká sestava, alespoň tedy částečně. Nejvíc mě bavil Leslie Phillips (Radek Brzobohatý) jako sukničkář, dost dobrý byl Michael Hordern (Miroslav Moravec) jako nešťastný rádoby kriminálníček - oba herci jsou výjimečně podobní svým dabérům (aneb tak se má dělat dobrý dabing). Výborný byl i pracovní pohovor Thory Hird, naopak hodně nudný byl bankovní úředníček Ronnie Corbett. A tradičně silný J R Justice, britský Werich, kterého baštím všude. Dabing ČT 1993 výborný. Původní film v původním českém znění nemůžu sehnat :-( ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušná komédia, zaujímavý nápad, ale akosi to nevybočilo z priemeru. Čakal som výživnejšiu porciu. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Původní film Smích z ráje musel být v Anglii hodně populární, jinak si nedovedu vysvětlit takovou hojnou účast anglických hereckých es (které u nás samozřejmě neznáme). Hlavní zápletka, vystřižená jak z Ealing Studios, opravdu skýtá potenciál pro širokou paletu komických situací: zakřiknutý spisovatel, sukničkář, protivná baba a vystarašený úředníček dostanou od svého právě zesnulého milionářského strýce ultimátum - buď splní úkoly, které sepsal do své závěti, nebo nezdědí nic. Legrace to celkem je, jenže si říkám, že tenhle styl humoru musel v Británii už ve své době působit už trochu zastarale. Tehdy už totiž v TV řádili Monty Pythoni, Spike Milligan, Peter Cook a vůbec všichni tvůrci výstřednějšího humoru. Ale i tak se jedná velice roztomilý film. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Co lidé neudělají pro peníze, které notabene nemají vůbec jisté. Snímek zajímavý i účastí "Paulova dědečka" z beatlesáckého Perného dne (Wilfrid Brambell) měl plno kouzelných míst, na které se - jak ostatně uvádějí i další komentáře - rádo vzpomíná. Jeden za všechny: Co to tu děláte? Eeeeehhh, červotoč... Cože?!?!?!?!? V kovové židli? .... Tak kovotoč... Nemyslím si, že by Ronnie Corbett nějak zvlášť za ostatními zaostával, ale prim asi jako u většiny hraje Thora Hird. ()

Reklama

Reklama