Reklama

Reklama

Jára Cimrman ležící, spící

  • angličtina Jára Cimrman Lying, Sleeping
Československo, 1983, 81 min

Kamera:

Richard Valenta

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Zdeněk Svěrák, Valerie Kaplanová, Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Marie Drahokoupilová, Vladimír Svitáček, Jaroslav Vozáb, Petr Kostka, Míla Myslíková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Filmem Jára Cimrman ležící, spící se nám představuje fiktivní postava všestranného génia naší minulosti, protagonisty desítky her, uvedených v pražském divadélku, nesoucím jeho jméno. Filmový příběh, v němž se Cimrman poprvé zhmotnil do konkrétnější podoby, je tvořen několika "rekonstruovanými" epizodami z jeho života, zasazenými do rámce exkurze v jeho světničce ve vsi Liptákov. Jednotlivé kapitoly, prodchnuté typickým humorem autorské dvojice Smoljak - Svěrák, přinášejí většinou zcela nový pohled na dosud neznámé "aspekty" Mistrova života a díla... (Ateliéry Bonton Zlín)

(více)

Recenze (559)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celá mystifikace pana Smoljaka s panem Svěrákem je úžasná. Stejně tak je úžasná postava Járy Cimrmana.Tvrdím, že tenhle film, ač nedosahuje kvalit divadelních her, je úžasný.Můžeme s tím nesouhlasit. Můžeme o tom vést i spory. Ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat. Některé scénky byly naprosto excelentí ( procházka Prahou, nebo Cimrmanovy rady světovým osobnostem při tvorbě jejich děl. Stopáž ideální. Já se bavil, ale uznávám, že tenhle humor nemusí oslovit úplně všechny. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Tohle přiblížení největší obskurní osobnosti českých dějin na jednu stranu vděčně variuje historii v různých vtipných sekvencích, jejichž obecnou pointou je selhání protagonisty z důvodu kombinace velkých ambic, smůly a vrtáctví, ale zároveň je prodchnuté zvláštní povědomou melancholií. Jak je Smoljakovým zvykem, film je natáčený výlučně jen ve skutečných lokacích a povětšinou v období podzimu. Sešeřelost obrazu v důsledku využívání slabého přírodního světla, cit pro ikonické obrazy ladovského venkova (všudypřítomná boží muka při cestách, rozložité aleje opadajících stromů, meze a sedlácká stavení) a všeobecná atmosféra konce jedněch dějin, kam protagonista patřil, je kombinováno s tehdy současnými pasážemi, ve kterých se o něm lidé dozvídají skrze fetišistickou výstavku věcí jeho každodenního užívání, což je i dnes celkem trefná poznámka o tom, v co se nakonec proměňuje historie a její aktéři. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobré, ale napr. scéna s králikmi je dosť odveci a nepochopiteľná (ale ako som sa dozvedel z "making of" Svěrák tú scénu nenávidí a Smoljak ju považuje za svoj najväčší režisérsky omyl), tak isto scény s vynálezmi nič moc... Nahlas som sa zasmial možno raz, ale to pravé "pobavenie" trvalo počas celého filmu... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zial, nevidel som ani jednu hru od Cimrmanov, takze je pochopitelne, ze som nemohol chapat vsetkemu humoru, ktory sa vo filme vyskytoval. Ale pacili sa mi napriklad sceny, ked Cimrman prisiel vzdy o chlp neskor so svojim vynalezmi, ktore uz niekto iny vynasiel, alebo scena s dvojnikmi arcivojvoda a Nývlt. Urcite tam bolo mnoho dalsich humornych scen, ktorym som mozno nepochopil, ale mam rad panov Svěráka a Smoljaka a ich inteligenty humor... 14.11.2008 _____ Zdeněk Svěrák - (Jára Cimrman) +++ Valerie Kaplanová - (průvodkyně) +++ Petr Čepek - (arcivévoda / Nývlt) +++ Libuše Šafránková - (Alžběta) +++ Milena Dvorská - (arcivévodkyně) +++ Zdeněk Podskalský - (pokladník, trubač) +++ Jiří Kostka - (císař / macháně) +++ Pavel Vondruška - (Strauss) +++ Petr Kostka - (Mánes) +++ Boris Hybner - (profesor biologie) +++ Leoš Suchařípa - (Eiffel) +++ Jaromír Kučera - (Vrchlický) +++ Hudba: Petr Skoumal +++ ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Ano, ve filmu je spousta skvělých fórů, které stojí za to sledovat vícekrát. Problém je asi v tom, že film nedrží pohromadě. Že je to (přes veškerou snahu) každý pes jiná ves. Jediným dějovým poutem je postava hlavního hrdiny, který však jakožto fiktivní postava tyto jednotliviny není sto udržet pohromadě. Navíc jsou některé dějové linky poněkud nadbytečné, například onen rádoby komický znalec Dvořákova díla, který celou dobu nic nechápe je myslím zcela zbytečný a možná i trapný... Závěr: začátek 100%, od Konopiště dál tak 60%. PS: Ten oficiální text distributora, to je vážně skvost ;o) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (36)

  • „Měl jsem mimořádné štěstí, že si mě pánové Smoljak a Svěrák vybrali. Mám nekomediální obličej, ale ten jejich humor se nemusí hrát legračně, dá se zahrát se smrtí v oku. A o to víc je to pak vtipnější,“ uvedl herec Josef Abrhám. (SONY_)
  • Samotní tvůrci Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak měli obrovské dilema, zda film vůbec udělat. Důvodem jejích váhání byl fakt, že skutečnou podobu Járy Cimrmana nechtěli nikdy odhalit. Zvažovali dokonce i možnost natočit celý film z Cimrmanova pohledu, ovšem tuto myšlenku rychle opustili. Nakonec vrchol své absurdní mystifikace převedli na plátno v klasické podobě. (mchnk)
  • Cimrman (Zdeněk Svěrák) si u návštěvy císaře Františka Josefa I. kladl zbytečnou podmínku: „PS: Naučím se česky.“ Císař totiž česky uměl velmi dobře. Češtinu ovládal i František Ferdinand D'Este (Petr Čepek), ačkoliv už o poznání hůř. (Landauer)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Reklama

Reklama