Reklama

Reklama

Jára Cimrman ležící, spící

  • angličtina Jára Cimrman Lying, Sleeping
Československo, 1983, 81 min

Kamera:

Richard Valenta

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Zdeněk Svěrák, Valerie Kaplanová, Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Marie Drahokoupilová, Vladimír Svitáček, Jaroslav Vozáb, Petr Kostka, Míla Myslíková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Filmem Jára Cimrman ležící, spící se nám představuje fiktivní postava všestranného génia naší minulosti, protagonisty desítky her, uvedených v pražském divadélku, nesoucím jeho jméno. Filmový příběh, v němž se Cimrman poprvé zhmotnil do konkrétnější podoby, je tvořen několika "rekonstruovanými" epizodami z jeho života, zasazenými do rámce exkurze v jeho světničce ve vsi Liptákov. Jednotlivé kapitoly, prodchnuté typickým humorem autorské dvojice Smoljak - Svěrák, přinášejí většinou zcela nový pohled na dosud neznámé "aspekty" Mistrova života a díla... (Ateliéry Bonton Zlín)

(více)

Recenze (555)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat? Životopisný příběh o Járu Cimrmanovi se Svěrákem v titulní roli. Klasický Cimrmanovský humor. Chudák jako chlapec musel chodit do dívčí školy. Nejlepší je asi část Cimrman pozdě přicházející. On to všechno vymyslel, ale vždycky byl druhý. Tak aspoň ty dvoudílné plavky. "Graham Bell, zrovna tu byl." :D ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nikdy som si nedokázal vypestovať vzťah k mystifikáciam pánov Smoljaka a Svěráka, ktoré sa týkali fiktívneho českého génia Jári Cimrmana. Snímok "Jára Cimrman ležící, spící" som videl minimálne desať krát. Niekedy som sa pri ňom pobavil, inokedy som ho ani nevydržal dopozerať do konca. Podľa tunajšieho hodnotenia by to malo byť takmer dokonalé filmové dielo. Viem pochopiť, že mnohí českí uživatelia to tak cítia. Ja však nie som vyznavačom kultu osobnosti Jári Cimrmana. Pre mňa je to iba obyčajná, priemerná komédia. *** ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celá mystifikace pana Smoljaka s panem Svěrákem je úžasná. Stejně tak je úžasná postava Járy Cimrmana.Tvrdím, že tenhle film, ač nedosahuje kvalit divadelních her, je úžasný.Můžeme s tím nesouhlasit. Můžeme o tom vést i spory. Ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat. Některé scénky byly naprosto excelentí ( procházka Prahou, nebo Cimrmanovy rady světovým osobnostem při tvorbě jejich děl. Stopáž ideální. Já se bavil, ale uznávám, že tenhle humor nemusí oslovit úplně všechny. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Stydím se! Opravdu se stydím, že jsem tento filmový klenot plný skvělého humoru a inteligence viděl až ve svých 20 letech. Ale na druhou stranu si říkám, že je možná dobře, že jsem to viděl až po střední škole, protože jsem si mohl všechna moudra a narážky užít o to víc a zároveň se lépe bavit. :-) 10/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovský projekt je ojedinelým počinom, ktorý nemá obdobu v širokom okolí. Som fanúšikom tohto druhu humoru, o čom svedčí kniha v knižnici, zbierka LP, zhliadnuté filmy a televízne záznamy ich hier. Nepodarilo sa mi vidieť predstavenie v Divadle Járy Cimrmana. Jára Cimrman, ležící, spící nie je záznamom žiadnej z hier, ani ich extraktom. Je rekonštrukciou Cimrmanovej virtuálnej existencie, ale scenár mal minimálne lepivé vlastnosti a tak som mal niekedy dojem, že sledujem variant Kameňáku. Na film sa dobre pozerá, je obsadený dobrými hercami a naplnený množstvom výborných hlášok. Hluché miesta sa objavia až pri opakovanej projekcii. Napriek nim je možné konštatovať, že Smoljak so Svěrákom sa obťažnej úlohy zhostili so cťou a pripravili divákom skvelý zážitok. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (35)

  • Do role Járy Cimrmana zvažovali tvůrci více herců. Ladislav Smoljak se ovšem rozhodl sám a Zdeněk Svěrák se o své hlavní roli dozvěděl nečekaně z rozhlasu. Po letech přiznává, že se svou rolí není úplně spokojen. (mchnk)
  • Natáčelo se v Praze, Liberci, na Konopišti a Vesci u Sobotky. (M.B)
  • Na začátku filmu hlas na magnetofonové pásce u fotky mlynáře s rodinou hlásí, že byla pořízena v květnu 1914. Ke konci filmu vidíme záběr z pořizování fotky: krajánek při něm mluví o atentátu na následníka trůnu. K tomu ale došlo v Sarajevu 28. června 1914. (offlineman)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Reklama

Reklama