Reklama

Reklama

Nove ospiti per un delitto

  • Itálie La morte viene dal passato (více)

Recenze (8)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jako předloha známé dílo od Aghaty Christie. Filmu dominuje exluznivní tropické prostředí, hezké ženy, mnoho nahoty a sexu, všudepřítomný strach, kdy nikdo nevěří nikomu, hromada mrtvých, samotné násilí tu bylo místy opravdu docela vynalézavé a brutální, hodně krve atd. Po mužské herecké stránce byl film velmi dobře obsazen, ale jednotlivé herecké výkony a dialogy nebyli vážně moc přesvědčivé, jako spíš místy trapné a ubohé. Žádná z postav navíc nebyla moc sympatická, takže stotožnit s některou z nich tady, byl docela velký problém. Nakonec jsem byl ale i tak celkem spokojen, úvod vypadal velmi nadějně, pak trochu nuda, ale nemilosrdné finále bylo opět velmi dobré, přesto souhlasím s kolegou, bylo tu přeci jenom až moc erotiky, na úkor akce, většího napětí, vzrušující atmosféry a rozvinutelnějšího spiknutí. Na giallo slabota, celé to bylo hodně předvídatelné, ale jinak docela příjemné, je ale fakt že z té doby jsem viděl ještě horší italské thrillery. Pouze pro Euro-fans. Režisér Baldi se spíš cítil jako ryba ve vodě na poli spaghetti westernu ("Blndman" nebo "Texas, addio"). Podobné filmy: "Five Dolls for an August Moon". ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Standardní giallo začíná drsnou vraždou, ale jak se později ukáže, vrazi možná nebyli až tak důslední...a nebo se mstí duch zemřelého? Krásný ostrov s bílými skálami obklopený azurovým mořem se stává pro výletní společnost vězením přesně tak, jako je tomu v příběhu A. Christie, zde rovněž zmiňované. Vraždy sice neodpovídají říkance, nebo že by na příklad harpuna či otrávené mléko nahradily injekční stříkačku, co většinou nahrazuje původní literární žihadlo? Ve finále je to jedno. Ženy jsou krásné a smrt nikoho nešetří. Přibližně poslední třetina je mrtvolami doslova nabitá. Smrti nejsou extrémně brutální, byť jedna z žen přijde o hlavu. Výborná Saviniho hudba je doplněna kolovrátkem, cvakáním kuliček a dalšími ruchy, co navozují neklidnou atmosféru. Za zmínku stojí i parádní kamera. Snad jen nahotou se na italský dobový film dost šetřilo. 3,5* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Slnečné giallo s príjemnou letnou sexy atmosférou, ale bez hororových prvkov, s nudnou zápletkou a s hroznými hercami. Nič čo by vystupovalo zo šede talianskeho priemeru. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Často se v giallo vodách stávalo, že se jeden film inspiroval druhým, Argentův Pták s křišťálovým peřím budíž zářným příkladem. Tvůrci zdejšího "devítkového" kousku se s ničím moc nepárali a vzali si na mušku jen dva roky před tím zpracované Agátiny Černoušky (L' Assassino ha riservato nove poltrone). Jistě, divadlo bylo vyměněno za vkusný prosluněný ostrov (i já jsem jako kolega Pepua vzpomenul na nezapomenutelného Eastmanova Antropophaguse), ale základní kostra zůstala stejná. Opuštený ostrov s devití hosty (opravdu velmi vypečená rodinka) a mezi nimi zabiják lačnící po krvy. Jeho pohnutky jsou z úvodu filmu zcela zřejmé a hra na kočku a myš začíná...Z pohledu žlutí neposkrvněného diváka půjde určitě o velmi pěkný fimový zážitek, neboť atmosféra funguje, dámské osazenstvo je přímo excelentní a tak nějak si tenhle film krásně sefruje na giallo vlně. Pak jsou tu "ale", které já jakož to milovník žlutě přehlédnout nemohu. Tvůrci se vůbec neobtěžovali s žádnou příběhou invencí, a tak je odhalení vraha více méně jasná žáležitost. Přitažené za vlasy jsou zase rodinné reálie, kdy každý z rodiny spí skoro s každým. Vraždy jsou až na výjimku velmi jednodušše zpracované a na gore-efektech se také šetřilo. Předchozí zpracování Agáty Christie budiž tedy nepokořeno, ale velmi slušivých 3,5* si tenhle kousek rozhodně zaslouží. PS: Zmiňoval jsem už, že dámské osazenstvo bylo excelentní :-)? ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Deset malých černoušků ve žlutém kabátě. Rodinná sešlost na malém ostrově, mezi příbuznými panuje dusivá atmosféra. Nevěra rozhodně není tabu, otcova mladá manželka obcuje s jeho nejstarším synem, žena jednoho bratra svede toho druhého a je-li žena svědkem nevěry svého manžela, spěchá se mu pomstít sebeuspokojením pod sprchou... Baldi to s předstíraným erotičnem trochu přehnal a ač jsou tu ženy krásné, tak milostné techtle jsou nejnudnějšími pasážemi celého filmu. Zhruba v polovině však naštěstí muchlování rázem ustane a dočkáme se několika vcelku slušně provedených vražd, krvavé lázně však nečekejte, a vše dospěje do nijak překvapivého rozuzlení. Veskrze průměrné giallo, které však výraznou ostudu své předloze ani žánru nedělá. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Po filmu L' Assassino ha riservato nove poltrone z roku 1974 se jedná o další volnou adaptaci románu Agathy Christe Deset malých černoušků, kterou také lze zařadit mezi gialla. V této verzi se děj neodehrává na temném, starodávném zámku, ale na krásném a slunném ostrově a funguje to znamenitě. Film je navíc prodchnutý spoustou lehké erotiky, což díky prostředí nevypadá vůbec lacině a prvoplánově. Začátek je razantní: na pláži je skupinou čtyř lidí postřelen mladík, který se miluje s jakousi ženou a ještě za živa je pochován na pobřeží. Po nějaké (neurčené) době připlová na svou vilu postarší otec a jeho synové se svými ženami či milenkami, aby zde strávili nějakou dobu pohromadě jako rodina. No a pokud jste alespoň trochu obeznámeni s knižní předlohou, víte, co se začne dít… Spoiler!! Krásný ostrov a nejistý konec onoho mladíka mi ihned evokoval film Antropophagus, ten vznikl až o tři roky později a jestli tu je více podobnosti, nechám na posouzení už vás… Chvílemi mi přišlo té erotiky zbytečně mnoho na úkor akce, ale závěr celkový dojem rozhodně vylepšil. Odhadnout jak se věci mají podle mne těžké není, ale tentokrát mi to ani nevadilo. Lepší 3, horší 4? ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tuctové giallo odohrávajúce sa na opustenom skalnatom ostrove. Osadenstvo tvorí veľká família manželov s manželkami, otcom a tetou, ktorá si je totálne neverná, a hlavne medzi sebou. Hlavne prvú polovicu to vyzerá viac na soft erotiku než na triler. Hlavná postava prakticky neexistuje, skazení sú všetci. Na detaily sa tu tradične nehrá, film obsahuje mnoho logických chybičiek, ani vraždy nepôsobia ktovieako originálne. Atmosféru vytvára jedinú to, že sú všetci na opustenom ostrove, bez možnosti úniku. Vrah je od začiatku ľahko identifikovateľný, teda že ide o ženu, aj keď záverečná pointa, o koho presne ide, je ťažkopádnejšia. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pekne natocene. Nejde o uplne cistokrevne giallo, mnohem blize to ma k takovemu b-thrilleru, rekl bych... :) Vyvrazdovacka na ostrove s mirnym psycho nadechem. ()

Reklama

Reklama