Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

type_B 

všechny recenze uživatele

Inspektor Trachta a jeho nezvyklé vyšetřovací metody musí oslovit každého milovníka detektivek. Parodie na žánr detektivních příběhů je velmi povedená a promakaná, klobouk dolů. Zasazení děje do počátku dvacátého století byl taktéž geniální nápad, který se navíc podařilo výborně realizovat. V českém prostředí má časové období kolem počátku století zvláštní příchuť. Rozhodně má silný tematický potenciál, který zůstává z velké části nevyužit. Tedy kromě diskursu Járy Cimrmana. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se nejdříve náležitě připravil (a to tím, že jsem zhlédl v televizi a později i naživo v divadle Vraždu v salónním coupé-to abych mohl srovnávat). Původní hra je samozřejmě o stupeň lepší, but on the other hand tato hra má některé opravdu vtipné kousky navíc (např. kachny) a také ty původní (výslech Vilmy-avšak v podání pana Čepelky je bezchybný). A tak mi nezbývá než nakonec hodnotit 5*. P.S. Všimněte si, jak je ta ten rozhovor o šílenci Bursíkovi nadčasový :-) ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

Ano ano, svatá pravda, jedni sejou a vláčej a druzí sklízej. A pánové Svěrák a Smolijak by měli dokonce života už jenom sklízet, protože to co vytvořili, nemá v dějinách humoru obdoby. Filmový přepis Vraždy v salóním kupě je určitě mnohem lepší než tato nejslabší cimrmanovská hra. Kachny, kachny i Václav se povedli na jedničku, ale k dokonalosti Jáchynme, hoď ho do stroje! přecejen trocha chybí. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Proti Cimrmanovým divadelním hrám tato komedie poněkud ztrácí, to je ale asi to jediné, co se jí v zásadě dá vytknout. Duo Ladislav Smoljak Zdeněk Svěrák v ní prokázalo smysl pro inteligentní a zároveň absurdní humor a některé hlášky jsou nezapomenutelné, chytré a přitom leckdy roztomile dvojsmyslné. Parodie na seriózní detektivky je znát z každé scény, rozhodně ale tvůrci žánr nijak nezesměšňují, spíše mu po svém skládají poctu. Zápletku tak pochopitelně nemá smysl rozebírat, protože jde až do absurdna, což tvůrcům slouží k tomu, aby vystříleli zásobu všemožných vtipů a situací, které jsou vtipné tím, jak moc vážně se berou. Výsledku prospívá i atmosféra první republiky a povedená výprava. Jiří Zahajský v hlavní roli je přesně takový, jaký má být a svou seriózností dokáže prodat veškerý humor, který je na tomto kontrastu postavený a Marek Brodský je pravděpodobně zcela záměrně toporný a nevýrazný, o čemž se ale dá vést diskuze. Jak bylo ve své době zvykem, i ty nejmenší role si zahrály tehdejší hvězdy, které nemají moc šancí cokoli zvláštního předvést, jejich účast je ale příjemná. K plnému počtu tak chybí jen nějaký geniální moment, který by výsledek posunul ještě na vyšší úroveň a udělal z něj nezapomenutelnou záležitost. 80 % ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Vražda subdominantního melancholika sice není zločinem, ale... "Obavy, nervozita. Marné bušení na dveře koupelny." S Vraždou v kupé hezký srovnávací materiál na téma Tvorba televizního scénáře. Důkladná detektivní cesta Nerudovkou a Karlovkou až na nádraží, od vražedné kyseliny k vyšetřovacím zásadám. Neortodoxní policejní metody sehraného dua. Kdo také jiný po Bertoldim a Klečkovi? Obsazení: šmudla Jindra s rodiči, Růženka (à la limonádová Olga Schoberová), Vilma, Trachta, Václav, Bierhanzel, Oulík, sprostí podezřelí a ... Franta Jetel. Takhle brzo jsi nás nečekal, viď, Oulíku? Navíc ♫ Skoumalova retro-atmosféra a vybrané epizodní scény z psychiatrie - grošák, účetní, průvodčí a další pacienti s věrnými partnerkami. "- Inspektor Klečka dostal novou kancelář a líbil se mu Váš koberec. - (...) a nechce si vzít moje boty ?!! - Neříkal, pane inspektore." Využitá stylově trpká Zahajského životní příležitost. "Na světě je to tak, že jedni orají a vláčejí a druzí sklízejí." ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Zdeněk Srstka (Bedříšek) později vyprávěl, jak si z něj při natáčení vystřelili. Když se někdo ze štábu podivoval, jak je možné, že nezná svůj text, když má přece tolik scén, tak se bránil, že je v tom nevinně, protože mu ještě nikdo scénář k filmu nedal. Když jej pak konečně dostal k dispozici, tak když do něj nahlédl, tak pochopil nejenom absurdnost oné výtky, ale hlavně to, že se stal obětí kanadského žertíku poťouchlých kolegů. (Posheidon)
  • Zdeněk Srstka (Žaludův poskok Bedříšek) se domníval, že se svou roli nemusí nijak zvlášť učit. Slovo „kachny“ si už pamatoval, a tak před natáčením seděl s Rudolfem Hrušínským (hajný Hlaváček) v hospodě a hrál karty. Režisér Ladislav Smoljak byl však perfekcionista a od stolu ho vyhnal, ať raději někde v klidu zkouší text, respektive ať piluje dokonalou výslovnost toho jediného slova, které má dle scénáře pronést. (Duoscop)
  • Zdeněk Svěrák původně počítal s tím, že hlavní roli inspektora Trachty dostane on, i proto, že tuto roli hrál ve hře "Vražda v salónním coupé" v divadle. Ladislav Smoljak ale chtěl obsadit profesionálního herce, takže ji nabídl Jiřímu Zahajskému. Poté měl tedy hrát hajného Hlaváčka, ale toho zase Smoljak nabídl Rudolfu Hrušínskému. Nakonec získal pouze malou roli průmyslového básníka Jelínka. Svěrák byl tímto podle vlastních slov dožrán a aby dokázal, že umí opravdu hrát, dal se dohromady s Vítem Olmerem a natočili spolu film Co je vám, doktore?. (#47)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama