Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (475)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mně ten film spíš připadal jako nějaká parodie a tady čtu, že je to drama. Ale docela jsem se nasmál. Dejdar s tim svym afro účesem nebo takovej Langmajer jako fotbalový chuligáni jsou opravdu akorát tak k smíchu. Hvězdičky tady dávám spíš kvůli tomu, že mě film několikrát rozesmál (což ale asi nebyl úmysl) a pak za těch pár hlášek. Kdo vám dal právo ty lidi tak urážet? A kdo ti dal právo čumět z vokna, ty krávo? nebo Študente, polib vlajku. Jinak já taky fandim Slavii! ()

Torision 

všechny recenze uživatele

Pro nás Sparťany asi must see. Pro ostatní je to jen zábavnej, nijak šokující, dobře zahranej, místy až dokumentarisickej snímek o pár opilcích, násilnících a fanaticích. Na svou dobu je to poctivě natočený, nechyběj ani vulgarismy či nahota a flešbekovej styl vyprávění, kterej mě u tak starýho filmu hodně potěšil. "Chlapci, já taky fandím! Ale Slávii!" - "Se Slávií jdi do prdele, dědku!" ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Oni ty vlaky ČSD za socíku nikdy nebyly nic moc, ale na tuhle třídu jsem naštěstí nikdy nenarazil.. :-). Ačkoliv chuligánství a vandalismus jakkoliv odsuzuji, tímhle se Smyczek asi soudruhům dobře trefil do noty při znázorňování poblouzněné mládeže. Jistě to myslel k danému případu i k ryze specifickému druhu fotbalového chuligánství, které naši stejně jako lecos jiného tenkrát odkoukali na západě. Každý z hrdinů má tu svoji přehazovačku či nějaký jiný identifikační (exotický) znak, kterým se odlišoval od ostatního plebsu...Již tím je Smyczek krapet diskvalifikuje. To že dav dokáže mnohé se ví již dávno i to, že v davu získá sílu i ten, který by sám za normálních okolností seděl někde schoulen a ani by nemukl. Můžeme zde hledat i něco více, ale to celé je hlavně o dospívajících bez kontroly, o chlastu a stádní touze předvádět se. Vždyť v hejnu mi nic nehrozí! ,,To si jako budou pamatovat těch 400 lidí z našeho vlaku? '' Film tak trochu kritizuje i rodiče, kteří své ratolesti nechali napospas pubertě a kteří vida co se z těch roztomilých dětiček stalo začali zase vychovávat až když bylo pozdě... ,,Málo jsi ho řezal! --- Kdybych ho měl řezat, řezal bych ho neustále! '' Ano film je o mravní devastaci. Ale kdo ji způsobil? Nebyl to režim sám? Dávám za tři piva ve voskovaných kelímcích. * * * ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tak i Československo mělo svůj Klub rváčů! O to více mrzí, že u nás stále nikdo nemá koule na drsnou generační výpověď. V dnešní době už sice některé scény nepůsobí tak drsně, většina diváků už měla možnost vidět ve filmech mnohem větší prasárny, ale to nejdůležitější poselství je pořád zřejmé. Mě samozřejmě nejvíce bavily scény ve vlaku, působivé byly i rebelské souboje s rodiči. Už slabší byly výslechové pasáže, které se snažily ukázat hloupost a nerozvážnost mladých. Vsadím se, že tyto náznaky by byly použity, i kdyby se to natáčelo dnes. Bohužel. Pokud by měl někdo odvahu natočit film ukazující demenci nejen nonkonformistů, ale i konformistů, tak má předem zaručený můj obdiv. Ukazovat na druhé a tvrdit, že jsou špatní, je jednoduché. Přijmout fakt, že všechno, co tady děláme, byť s dobrými úmysly, vždy někoho nasere, dokáže málokdo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Proč? Protože máme na hovno fanoušky. Protoč. A protože silnější pes mrdá. On to Čtvrtníček vlastně řek sám. Tohle se prostě stalo a natočil se o tom film, velice povedený a brutální film, který ukázal to, co se stalo a ukázal to dost drsně, ale neskutečně pravdivě. Bohužel až moc pravdivě, protože nic jinýho divákovi, než kroutit očima nad tím vším nezbude. Bohužel. Jen kdybych se dalšího Proč nemusel dožít... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Ve vedlejší rolí si zahrál například i Roman Holý, někdejší moderátor Kinoboxu a člen skupiny JAR. (hot_spot)
  • Scéna, ve které vlajkonoši vystrčí z vlaku průvodčí na půl těla, se skutečně v jedoucím vlaku natáčela. (hot_spot)
  • Záverečné zábery sa nakrúcali v pražskej Parížskej ulici a režisér priznal, že keď sa okoloidúci ľudia po nich zvedavo otáčali, hanbil sa a natočil málo detailných záberov potrebných pre prestrihy. Našťastie mu povolili, aby vzal chlapcov na Barrandov a dotočil si veľké detaily ich tvárí. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama