Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (475)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mně ten film spíš připadal jako nějaká parodie a tady čtu, že je to drama. Ale docela jsem se nasmál. Dejdar s tim svym afro účesem nebo takovej Langmajer jako fotbalový chuligáni jsou opravdu akorát tak k smíchu. Hvězdičky tady dávám spíš kvůli tomu, že mě film několikrát rozesmál (což ale asi nebyl úmysl) a pak za těch pár hlášek. Kdo vám dal právo ty lidi tak urážet? A kdo ti dal právo čumět z vokna, ty krávo? nebo Študente, polib vlajku. Jinak já taky fandim Slavii! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V době uvedení do distribuce působil Proč? jako zjevení svojí otevřeností a syrovostí. Hned se vyrojily úvahy, že jde o režisérův poslední film a bude rád, když skončí někde v kanclu. Není to Smyczkova nejlepší práce, ale i po letech šokuje svým naturalismem a pojmenováním věcí pravými jmény.Smyczek byl mimochodem z těch několika týdnů ve špinavém, zdemolovaném vagónu nešťastný a psychicky zdeptaný. Někteří herci byli ale ve svém živlu. Pro některé z nich, jako třeba pro Pavlínu Mourkovou, která do té doby hrála hodnou seriálovou svazačku, to byla první dramatická a přitom silně záporná role. Koncem 80. let šlo o filmový kulťák, dnes je to neprávem pozapomenutý slušný kousek, který připomene, jak začínaly naše současné hvězdy. Ten problém násilí mimochodem nezmizel, jen se o něm už netočí filmy...Celkový dojem 65 %. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Částečně dokumentaristický styl příběhu mě dost vyhovoval. Je až neuvěřitelné, jak je tento snímek nadčasový. Samozřejmě mnohé se změnilo, například máme demokracii a někteří jedinci včetně fotbalových hooligans si jí pletou zcela zjevně s anarchií. Za nedávné výtržnosti při derby Sparta - Slavie může údajně policie ČR, tvrdí hooligans. Já se ptám a kdo může za zraněnou pani, cestující z Olomouce do Ostravy, nemající ani páru o fotbale? Kdo může za zranění s doživotními následky pána čekajícího na nádraží cca před 7 lety ? Kdo může za to, že se táta bojí vzít dítě do hlediště na fotbal ? Kdo může za strach každého člověka, který nechodí na fotbal z bandou thaiboxerů ? Policie ?? Poprvé v životě souhlasím zcela s panem Langrem, proč by měli lidé, kterým je fotbal fuk platit ze svých daní obrovské policejní manévry téměř každý víkend ? Jdou snad státu příjmy ze vstupného ? Jdou snad státu příjmy od klubových sponzorů ? Pokud klub argumentuje, že nemá finance na zajištění bezpečnosti, tak ať stadion uzavře pro všechny. Že by hráči neměli při hře atmosféru ? Ti samí hráči co jdou po každém zápase zatleskat lidem co hajlují či bučí na hráče tmavé pleti ? Zaslouží si vůbec takovýhle hráči přízeň slušného fanouška ? V roce 1987 byla otázka "Proč ?" nejlepší možný název pro film o fotbalových výtržnících, kteří tehdá nebyli ani zdaleka tak nebezpeční jako v dnešní době. Natáčet dneska podobný film, jmenoval by se "Jak dlouho ?" Jak dlouho bude trvat než v hledišti někdo bude zabit, aby pánové fotbalisti pochopili komu chodí po zápase tleskat, aby fotbalový funkcionáři přestali strkat hlavu do písku před problémem a hlavně, aby politici pohli prdelí a zákon nabyli proti hooligans ostrejma nábojema a ne kapslikama. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Když jsem se v Rudém právu dočetl, že chystají do kin film o fotbalových výtržnících, tak jsem si byl jistý tím, že už o něm nikdy neuslyším (osud filmů s kontroverzními tématy). Místo toho se na mě za nějaký čas z plátna valil syrový, dokumentárně laděný film o životě v partě, chlastání, kecech o fotbale a kolektivním (ne)myšlení. Nejlepší jsou prostřihy z výslechů a jejich okamžitá obrazová konfrontace s děním ve vlaku. Ještě dneska mě to dostane svou atmosférou. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který vysvětluje současný stav vagonů ČD. Každopádně tenhle vhled do socialistického buranova mnou prostě tak nějak prošuměl. Nevím, v jakém stavu byla subkultura hooligans na konci 80. let, ale když byste se dnes potkali s partou sparťanských (anebo jakýchkoliv jiných) ultras, myslím, že rozbitý vagon bude to poslední, co budete řešit. Proč? tak působí trochu úsměvným dojmem. Smyczek se snaží být syrový a nekompromisní, ale vlastně hned na samém začátku filmu se dozvíte, že se bude řešit "pouze" zdemolovaný vlak. Kdyby se podobný film točil dnes, pochybuju, že bysme se právem nedočkali nějaké té dlažební kostky v lebce. Fotbal mám opravdu rád, co nemám rád jsou naopak fanatičtí náckové v kotlích, nicméně tenhle snímek už silně postrádá na aktuálnosti a namísto filmové obžaloby vymaštěných idiotů je spíše už jen nechtěně úsměvnou výpovědí 80. let. 5/10 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Při premiéře musely kino hlídat desítky příslušníků VB kvůli anonymnímu telefonátu, který vyhrožoval odpálením bomby v sále v případě uskutečnění projekce. (hot_spot)
  • Noční scéna ze Slovenska, kdy Pavel (Daniel Landa) hodí na výpravčího zářivku, byla ve skutečnosti natočena na nádraží v pražském Braníku. V pozadí lze vidět osvětlený Branický most, známější pod přezdívkou Most inteligence. (Šéfik)

Reklama

Reklama