Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

lamps 

všechny recenze uživatele

Na to, jak nemám rád české filmy, v nichž se hlavních rolí chopili dospívající teenageři, tak tohle bylo hodně povedené. Duchoslav, Kopta i Suchánek působí velmi přirozeně a zábavně, když hrají karty o svou vysněnou holku, a stejně tak i Radoslav Brzobohatý, jenž jim coby učitel a dívčin otec nedává nic zadarmo. A konečně to hašteření s alkoholem je opravdu jako ze skutečného života, jeden můj spolužák by mohl vyprávět:-) ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Že prej Snowboarďáci tento skvost přaválcují. Pche, zůstalo jen u slov. Karel Smyczek natočil jednu z nejlepších českých "teenage" :D komedií, vlastně nejlepší českou teenage komedii všech dob. Hlášky typu Viky, ty máš teda péro takřka zlidověly. Studené prostředí zasněžených hor vytváří spolu s vtipnými scénami a nádhernou kamerou vynikající atmosféru. Kéž by lyžáky byly takové i dnes. Zbožně přání... Michal Suchánek snad ve své životní roli. A navíc mají moc pěknou a mladou paní učitelku.. Proč my máme na škole samé zasloužilé? :D Jak nesnáším zimu a sníh, tohle bych si klidně s některým z aktérů vyměnil. Ale co, tady v tom teplíčku u mne v pokojíčku je mi taky dobře. Ale co vzniká za komedie dnes? To mi hlava nebere. Snowboarďáci, Rafťáci... Kdy si dnešní "mládež" uvědomí, že na těchto rádoby komediích není vůbec nic zajímavého? Možná přichází nová generace filmových diváků, třeba se za několik málo let dočkáme tísíce fanklubů Uwe Bolla, Zdeňka Trošky či Eli Rotha... Kdo ví? Uvidíme... ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Zase až tak dobrá komedie to není. Trpí roztříštěností scénáře, ale oporu nachází ve velmi silné herecké sestavě trousící nezapomenutelné hlášky. Film má mírnou tendenci navodit u mladého diváka pocit nadřazenosti k autoritám a autentický pocit zde funguje na jedničku. Scénář však nenabízí takovou škálu silných momentů, a tak zbyla hlavně nenáročná komedie, která ale v odvážnějším duchu, mohla stát se kultovní. Náznaky byly, ale pak se tak nějak kontroverznímu ladění tvůrci šikovně vyhnuli. Pro někoho kultovní komedií už dávno je. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si matne pamatoval a necekal jsem, ze to bude takova sranda. Obcas tu jsou sice mista bez hlasek nebo vtipu, ale rozhodne nenudi. No a jinak vtipy a hlasky jsou dneska uz prakticky kultovni, k tomu perfektni obsazeni Duchoslav, Suchanek a Brzobohaty a musim jeste zminit neskutecne zlityho kotelnika. No a vzhledem k delce film bavi celou dobu, takze jasnejch 5*. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mě, kolik lidí je schopno dát "Sněženkám a machrům po 25 letech" odpad! a okomentovat to slovy "čekal jsem skvělou komedii ala první díl". Taková individua buď vůbec nepochopila, že "Sněženky a machři" nejsou zas tak úplně komedie (viz depresivní konec apod.), nebo jsou prostě jen omezená. Že vůbec váhám, B je správně. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Do postavy vedúceho horskej chaty obsadil režisér priateľa, Karola Kováča. Rolu profesorky Boženky si zahrala Valentina Thielová, ktorú režisér spoznal už ako malý pri natáčaní filmu Holubice (1960). (Raccoon.city)
  • Exkluzívnu lyžiarsku kombinézu pre Mariku (Eva Jeníčková) Barrandovske štúdio nemohlo oficiálne kupovať vo vtedajšom Tuzexe, lebo nemalo prídel bonov, a tak si ju len zapožičali s obavami, aby ju herečka pri nedobrovoľných pádoch nepoškodila. (Raccoon.city)
  • Václav kopta zatajil, že neumí lyžovat, ač to byla podmínka pro získání role. Když se to pan reřisér dozvěděl musel okamžitě shánět dubla. (cariada)

Reklama

Reklama