Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +je to pěkný film, pobaví, zaujme, holky jsou sympatický, příběh je zajímavej -teď docela lituji, že jsem sněženky neviděl dříve/// Před Snouborďáky byly Sneženky a machři a předpokládám, že udělali stejnou díru do sněhu jako před pár lety právě duo Kotek+Mádl. A i když tato dvojice je zábavnější (alespoň pro současné publikum), tak ani Sneženky a machři nejsou k zahození. A to ani po letech (schávlně neuvádním číslovku, abych nezaměňoval s pokračováním). Příjemně jsem se totiž bavil. Některé hlášky jsou již možná zapomenuty a ani já osobně si nepamatuji, že by je někdo v mém ranném stádiu vývoje používal (rozuměj: ve škole), přesto mají něco do sebe (a nebo možná jsem je slýchával, ale nevěděl odkaď vítr vane). No a tehdá to musel být vážně mela. A stejně tak bude mela to nové pokračování. Rozhodně si jej nenechám ujít a tento první díl si dám rád kdykoliv znova./// Celkem 77%/// ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Komedie je to jen zpola, zejména druhá polovina je poměrně dost trefným a hořkým dramatem, které kupodivu obstává i v porovonání s veselejšími stránkami filmu. Za pochvalu stojí výborně trefená atmosféra, trefený styl mluvy (většina dnešních snímků by mohla jen závidět) a výtečné herecké výkony dospívajících. Mám pocit, že čím jsem starší, tím méně se tomu filmu směju... a to není výtka. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Docela pěkný film. Bylo zde několik situací pro zasmání, ale nechyběly ani vážné momenty. Oceňuji realičnost, takhle nějak podobně vypadají lyžáky i v dnešní době a člověk si zavzpomíná (zvlášť dyž to není tak dávno, co jsem ho absolvoval taky ;-)). Akorát to "gesto" 1 z hlavních hrdinů, který tíhu odpovědnosti za průšvih svezl jen na svá bedra je tak trochu sci-fi... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To jsme moc nepostoupili, že jo pane profesore?“ Príjemná zimná retro komédia o školskom zájazde na horskú chatu, plná očakávaných udalostí (lyže, mlieko), labužníckych dialógov a solídneho hereckého obsadenia (prevažne mladistvých rolí), v ktorej sa mnohí nostalgicky našli (vzťahy, alkohol, sex). ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Cítim povinnosť dopísať komentár aj k filmu, ktorý ma síce nezaujal, ale je považovaný za "kultový". Asi nie pre svoje kvality, ale preto, že každý stredoškolák absolvoval lyžiarsky zájazd a pri takomto filme je buď nadšený, že "presne takto to tam vyzeralo" alebo sklamaný "škoda, že my sme nič také nezažili". Sněženky a machrov som videl už predtým, ale pri včerajšom sledovaní sa do popredia predrala ich falošnosť, ako pomerne častý jav normalizačného obdobia, keď sa umelecké diela snažili tváriť ako odraz skutočnosti. A tak, ako vypočítaný priemer nemusí byť zhodný so žiadnym z údajov, tak aj tento obraz lyžiarskeho zájazdu nie je podobný ani jednému z reálnych zájazdov. Je figúrkovitý, schematický a spoliehajúci sa na hlášky. A filmy plné hlášok zostarnú najrýchlejšie, pretože sa ich diváci naučia naspamäť a potom si uvedomia, že okrem nich vo filme nič nie je. Som presvedčený o tom, že tento film nemusel byť nakrútený. A jeho pokračovanie po 25 rokoch, bolo iba ďalším dôvodom pre môj verdikt (aby nebolo podľa čoho nakrúcať pokračovanie). ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Niektoré zimné zábery sa natáčali až o niekoľko mesiacov neskôr, za lyžiareň poslúžila barrandovská rekvizitárňa a izby učiteliek sa filmovali ako úplne posledné v pražskej ubytovni pre stavebných robotníkov. (Raccoon.city)
  • Suchánek a Kopta byli vybráni jako studenti konzervatoře. Jan Antonín Duchoslav přišel sám na konkurz spolu s dívkami ze třídy, které si předtím tvůrci vybrali. Jeho nikdo nezval přesto se tam vetřel. Až nakonec roli dostal. (cariada)
  • Od roku 1997 funguje v Plzni lyžiarska a snowboardová škola s názvom "Sněženky a Machři". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama